Sanıldığı kadar zor olmayan reglaj ayarı, radyatör vanalarıyla oynama yapılarak yapılan bir ayarlamadır. Kombiye en yakın radyatör muslukları kısılıp, en uzaktakileri tamamen açılması işlemine reglaj ayarı denir. Radyatörlere giden su hacmi, kombiye en yakın olandan en uzak olana gidene kadar ivme kaybeder.
Özetle radyatörleri vanalarından kısmak ya da tamamen kapatmak tasarruf sağlamaz. Yapılması gereken şey reglaj ayarı olarak da bilinen özel bir düzenlemeyle gerçekleştirilebilir. Böylelikle tüm petekleri tam performanslı biçimde kullanabilir, tasarruf sağlayabilirsiniz.
1 numaralı yani en çok ısınan peteğin altındaki vanayı önce tamamen kapalı konuma getirin, ardından yarım tur açın. 2 numaralı peteğin alttaki vanasını önce kapatıp ardından bir tur açın. En sondan bir önceki vanaya kadar bu işlemi komiden uzaklaştıkça arttırarak tekrarlayın.
Reglaj ayarını, peteklerin alt vanasından veya üst vanasından yapabilirsiniz. Reglaj ayarının alt vanadan yapılması, peteğe gelen sıcak suyun petek içinde dolaştıktan sonra etki etmesi anlamına gelir. Ancak üst vanadan yapılması reglaj ayarının hemen etkisini göstermesi anlamına gelir.
Reglaj ayarı kalorifer tesisatına bağlı bütün peteklerin aynı derecede ısınmasını sağlamak için petek giriş vanalarının sıralı bir şekilde açılıp kapanmasıyla yapılan ayardır. Bu işlem aslında çok basit bir işlemdir ve rahatlıkla herkes yapabilir.
İlgili 36 soru bulundu
Engebeli yerlerde, çukurların doldurulması, istenmeyen sert kayalıkların kırılması, tümseklerin kazılması, bitkilerin sökülmesi gibi düzeltme ve çevre temizleme işlerine reglaj ismi verilir. Reglaj kelimesinin TDK sözlüğündeki anlamı ise, ince düzeyleme demektir.
Reglaj ayarı: Kalorifer tesisatına bağlı bütün peteklerin aynı derecede ısınmasını sağlamak için petek giriş vanalarının sıralı bir şekilde açılıp kapanmasıyla yapılan ayardır. Bu işlem aslında çok kolay bir işlemdir herkes yapabilir.
En çok ısınan peteğinizin (1. sıradaki peteğin) su giriş vanasını yani üst vanayı tamamen kapatın. Kapatma işlemi saat yönüne çevrilerek yapılır. Kapattığınız vanayı bu kez 1 cm kadar (1 tur değil dikkat edin) çeviriniz yani saat yönünün tersine doğru çevirin.
Kalorifer peteklerinde 2 adet vana bulunur. Bu vanalar çoğu zaman alt ve üst vana olacak şekildedir. Kalorifer peteklerinde alt vana, petekten çıkan suyun kontrolünü sağlar. Üst vana ise peteğe giren sıcak su vanasıdır.
Kombilerin çalışma prensibi gereği en az 3 peteğin yanması gerekmektedir. Bu tasarruf açısından fazla görünebilir fakat 3 petekten az kullanmakta tasarruf ettiğiniz anlamında gelmemektedir. Kombilerde yer alan pompa devir daim sağlar ve böylelikle de petekler ısınır.
Peteğin üst vanasından ayarlama yapacağımız için peteklerin alt vanaları sonuna kadar açık olmalıdır.
Oturma odası, salon, yatak odası ve mutfak için ideal sıcaklık değeri 20°C, Banyo içinse ideal sıcaklık değeri 24°C'dir.
Havaların soğumasıyla birlikte petekleri açmanızın vakti gelmiş demektir. Kalorifer peteklerini doğru bir şekilde açarak evinizin en iyi şekilde ısınmasını sağlayabilirsiniz. Termostatik petek vanaları saat yönünün tersine yani sola doğru çevirdiğinizde açılır.
Petekleri Kapatmak Tasarruf Sağlar Mı? Doğan, “petek kapatmanın” doğru bir tasarruf yöntemi olmadığını, bunun yerine kombinin daha düşük sıcaklıklarda çalıştırılarak evin gün boyu sabit ısıda tutulması gerektiğini vurguladı.
Bu değerler antre, hol, koridor için 16-18°C, oturma ve yatak odaları ile mutfaklar için 22°C, banyo için 24°C'dir. Evin ısıtma tesisatı projesi bu sıcaklık değerlerine göre yapılır ve buna göre radyatör boyu belirlenir.
Kış Aylarında Evde Olunmadığında Kombiyi Kapatmak, Eve Gelindiğinde Kombiyi Açmak. Tasarruf yaşanıyor gerekçesi ile uygulanan bu yöntem yakıt tüketimini 2 katına çıkarmaktadır. Kış dönemlerinde evde olsanız da olmasanız da kombiyi kısık bir ayarda sürekli çalıştırmanız gerekir.
Soru : Petek Alt Vana Kapatılırsa Ne Olur? Cevap: Mevcut kombi ve kalorifer sisteminizde her materyalin bir işlevi vardır. Dolayısıyla doğal işleyişini bozduğunuz takdirde kombinizde ya da kalorifer peteklerinizde arızalanmalar meydana gelebilir.
Her petekte sıcak su girişi ve su çıkışı olacak şekilde iki vana olur. Bu vanalardan sıcak su girişi genellikle üstte yer alır. Kalorifer petek vanalarının ikisi de altta ise sağdaki sıcak su girişi, soldaki ise su çıkışıdır. Petek vana ayarı yapılırken su çıkış vanasının tam olarak açık konumda olması gerekir.
Yani, peteğe sıcak su üstten girmeli, diğer tarafın altından soğuk çıkış olarak çıkmalıdır. Yani çapraz giriş çıkış en verimlisidir. Peteğin ateş gibi olması demek ısı transferinin az olması demektir.
Kalorifer peteğinin vanalarının her ikisi de alt kısımda yer alıyorsa sağdaki vana sıcak su girişi, soldaki vana ise su çıkışıdır. Reglaj ayarı için radyatörlerin vanaları ayarlanırken su çıkış vanasının tamamen açık olması gerekir. Ayarlama yapılırken radyatörün üst kısmında yer alan sıcak su giriş vanası kullanılır.
Bazı petekler ısınmıyorsa petek kanallarında tıkanıklık vardır. Petekler temizlendi ama ısınmıyor ise petekler ya tam temizlenmemiştir ya da peteklerin ısınma sorunu başka bir nedene dayalıdır. Peteklerin temizliği ilaç ve makine ile yapıldığı halde ısınmayan petekler için ters tesisat bağlantısından da söz edilebilir.
Kalorifer peteğinin aralarını ve arkasını önce elektrikli süpürge ile temizledikten sonra ardından bir sopaya bez geçirerek silin. Peteğin önünü ise sabunlu su ve temiz bez yardımı ile temizleyin. Ardından kuru bir bez yardımı ile kurulamalısınız. Bu sayede kaloriferleriniz paslanmaz.
Merkezi sistem binalarda kullanmadığınız odaları kış döneminde en az 15 dereceye ayarlamalısınız.
Tesviye ve finişleme olarak reglaj, pürüzlü araziye kazı ve dolgu ile istenilen eğimi verme işlemidir. Örneğin, karayollarında reglaj sayesinde oluşabilecek kazalar engellenir. Aynı zamanda yollara eğim verilerek drenaj ile yağmur sularının atılması amaçlanır.
Petek vana ayarları yapıldığı sırada su çıkış vanası yani alttaki vana tam olarak açık kalır. “Kalorifer peteği hangi vanadan kısılır?” Sorusu sıkça sorulur. Doğalgaz petek vana ayarı üst vanadan yani sıcak su giriş vanasından ayarlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri