Madde 45 – Komiser yardımcılığı kursu eğitim programları, Eğitim Dairesi Başkanlığınca hazırlanır ve Genel Müdürün onayı ile yürürlüğe konulur. Kurslar en az 9 ay sürelidir.
985 Komiser Yardımcısı adayına 20 günlük zorlu eğitim sırasında meslek hayatlarında karşılaşacakları zorlu koşullara yönelik hayati önem taşıyan bilgiler uygulamalı olarak veriliyor.
Polis Akademisi; PAEM, POMEM ve PMYO olmak üzere üç farklı kurumla ülkemize polis yetiştirmektedir. PAEM, Polis Amirleri Eğitim Merkezi olup Emniyet Teşkilatına komiser yetiştirmektedir. 11 ay süresince eğitim alan komiser adayları eğitim sonucunda komiser yardımcısı olarak atanmaktadır.
Komiser olabilmek için Polis Akademisi'ne bağlı Polis Amirleri Eğitim Merkezini (PAEM) bitirip Komiser Yardımcısı olduktan 4 yıl sonra terfi etmek gerekir. Polis Akademisi mezunu komiserlerin rütbe bekleme süresi 4 yıldır.
Başkomiser, Polis teşkilatında kullanılan bir rütbedir.
İlgili 23 soru bulundu
Komiser olmak için yukarıda da bahsedildiği gibi lisans veya önlisans bölümlerinden mezun olmak gerekir. Yaşı tutan kişiler Polis Amirleri Eğitim Merkezi ile eğitime başlayabilirler. Bu eğitim için 18 yaşını doldurmuş olmak ve 30 yaşından gün almamış şartıyla alımlar olabilir.
Öncelikle polis memuru olduktan sonra “komiser” olabilirsiniz.
Komiser Ne Kadar Maaş Alır? Komiser olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Komiser maaşı 2023 verilerine göre ortalama 31.000 TL civarındadır.
Komiser olabilmek için mutlaka ön lisans ya da lisans mezunu olmak gerekir. Polisler için özel olarak açılan polis okulları komiser olmak için gerekli yollardan bir tanesidir.
Polis eğitimini tamamlayan kişiler, belirli sınavları geçtikten sonra başkomiser olur. Polis Meslek ve Eğitim Merkezi ile Polis Meslek Yüksekokulunu bitiren polis memurları, 2 yıl içinde komiser yardımcılığı sınavına girmeye hak kazanır. Ayrıca, Başkomiser olmak için Polis Akademisi'nin bitirilmesi zorunludur.
- Komiser olmak için KPSS sınavına dahil olup bu sınavda P3 dalında 70 ve üzeri puan almanız gerekmektedir. - Komiser olmak için ön sağlık koşullarını karşılıyor olmanız gerekir. Gerekli mülakatları geçen adaylar komiser olma şartlarını taşırlar. - Fiziki yapının da komiser olmaya yatkın olması gerekmektedir.
Polis Meslek Yüksekokulları
Emniyet Teşkilatının ihtiyacı olan polis memurlarını yetiştirmek üzere Polis Akademisine bağlı, 2 yıl süre ile ön lisans düzeyinde, parasız yatılı, üniformalı, beslenme, barınma ve sağlık giderlerinin devletçe karşılandığı mesleki eğitim-öğretim ve uygulama yapan eğitim kurumlarıdır.
Bu düzenlemelerin arasında şark birleştirme gibi durumların da olabileceğini aktardı. Polislerin şark görevi süresi değişiyor. Şark sürelerinin düşürüldüğünü, 5 yıllık sürenin 4 yıla, 4 yıllık sürenin ise 3 yıla düşürüldüğünü açıklayan Bakan Soylu, şark sürelerinin de birleştirilebileceğini duyurdu.
PAEM'de 7. dönem eğitim gören öğrenciler yasal olan 11 aylık eğitim süresini tamamlamak yerine yasa dışı biçimde 6 aylık eğitimi tamamladıktan sonra diplomaya hak kazandılar! Sürecin ilginç perde arkası da var elbette.
TBMM'ye sunulan kanun teklifiyle birlikte memurlara yapılan Temmuz zammı sonra polis maaşı 18.235 liradan 29.525 liraya yükselmiş oldu.
8/1 derecesinde görev yapan mevcut bir polis memuru 2 bin 525 lira maaş alıyor. %30 zam alması durumunda 42 bin 414 lira, yüzde 40 zam alması durumunda 41 bin 335 lira, yüzde 45 zam alması durumunda 42.811 lira, yüzde 50 zam alması durumunda ise maaşı 44 bin 287 liraya yükselecek.
Harekat Memuru İş İlanları
Harekat Memuru maaşları kıdem ve çalışılan kuruma göre değişiklik gösterebilmektedir. 2023 yılı itibari ile 69 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Harekat Memuru maaşları 13210 TL'dir. En düşük Harekat Memuru maaşı 11400 TL iken, en yüksek Harekat Memuru maaşı 18980 TL'dir.
Polis memurları PMYO ve POMEM'den mezun olurlar. Daha sonra, belli dönemlerde açılan sınavlarda başarı gösterenler üst rütbelere (Komiser yardımcısı ve Başpolis) terfi olabilirler. İlgili yönetmelik gereği yapılan sınavda başarılı olduktan sonra eğitim sonrası Komiser Yardımcısı rütbesine nisbedilirler.
Polis memuru adaylar için fiziki yeterlilik ve mülakat sınavı evvelinde çoktan seçmeli yazılı test sınavı yapılır. Yazılı sınav, test halinde yapılmaktadır. Bu sınavda; beş şıklı, çoktan seçmeli, yüz soru bulunmaktadır. Öncelikle adayların bu sınavdan minimum 60 puan alarak başarılı olması gereklidir.
Ön Lisans Mezunu Polis Meslek Eğitim Merkezi (POMEM) eğitimi 12 ay, Lisans Mezunu Polis Meslek Eğitim Merkezi (PMEM) eğitimi ise 16 ay sürmektedir. Polis Meslek Yüksekokullarında ise eğitim süresi 4 yıldır.
Ankara (Akyurt) İstanbul (Arnavutköy), Mersin, Karabük, Bilecik, Karabük, Çankırı, Amasya (Merzifon), Bursa, Diyarbakır, Erzincan, Kırşehir, Trabzon ve Konya (Ereğli) olmak üzere toplam 36 okulda eğitim vermektedir.
Komiser yardımcısı olabilmek için fiziki yeterlilik sınavından minimum 70 puanlık skorla ayrılmak şarttır. Bu sınavda adayların zorlu bir parkurda fiziki dayanımları ölçülmekte ve 100 puan üzerinden değerlendirilmektedir. Fiziki yeterlilik sınavının ardından sözlü mülakata tabi tutulurlar.
Adaylar, 18-22 Eylül 2023 tarihleri arasında https://ais.pa.edu.tr/ adresinden e-devlet şifresi ile giriş yaparak son başvuru tarihi olan 22 Eylül 2023 Cuma Günü saat 17.00'a kadar Aday Belirleme Ön Başvurularını yapabilecekler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri