Madde 12 - Astların üstlere isimle hitap etmeleri caiz değildir. icap ettikçe (Mareşalım, Kumandanım, Generalim, Amiralim, Başkanım, Binbaşım, Yüzbaşım, Astsubayım) ve rütbesi olmayanlara bayım veya bayan tâbirleri kullanılmalıdır.
Bu durumda; Uzman onbaşılar, uzman çavuş rütbesinde olanların astı konumundadır. Kurum tarafından yayımlanmış olan Protokol, Görgü ve Nezaket Kuralları Broşürü (2019 Basımı), incelendiğinde sizin amiriniz/üstünüz konumunda olan personele "komutanım" şeklinde hitap edilmesi gerektiği belirtilmiştir.
astlar sadece, amiri olan üstlerine (yani kendilerine emretme yetkisi olanlara) "komutanım" diye hitap etmek zorundadır. yani mesela bir üsteğmen (veya astsubay), sokakta karşılaştığı bir albaya "albayım" diye hitap edebilir, kimse de birşey diyemez, çünkü sokaktaki albay onun komutanı değildir.
Devrem, aynı dönemde askerlik yapmaya başlamış olan kişilerin birbirlerine hitap şeklidir. Genellikle erler ve onbaşılar birbirine bu şekilde hitap eder. Denizciler ise birbirine devrem yerine kura şeklinde seslenir.
Er erbaş falansan komutanım. Subay veya üstüysen Astsubayım. Eğer sivilsen beyfendi veya hanımefendi demen yeterli.
İlgili 15 soru bulundu
Komutan TDK sözlük anlamı olarak asker topluluğunun başı ya da kumandan anlamına gelmektedir ve dilimizde bu anlamlarda kullanılmaktadır. Komutanlar askeri birliklerin en başında bulunan en rütbeli kişilerdir ve bu kişiler kumandan olarak da bilinmektedir.
Üst/Amir; "Teşekkür Eder", ast "Sağ Ol" diye cevap verir. Üst/Amir; " Rica" eder, ast, " İstirham" eder. Üst/Amir " Rica Ederim", ast "Arz Ederim" der.
Askere gidecek kişiler için birçok iyi dilekte bulunulmaktadır. Askere giden insana en çok hayırlı teskereler cümlesi söylenmektedir. Askere giden kişilere sağ salim dönersin inşallah cümlesi de söylenmektedir.
Amiri ya da üstü olan yöneticinin eşi hanıma da, “hanımefendi” diye hitap etmeli; kendisinden “hanımefendi” diye söz etmelidir. Yöneticinin eşine kesinlikle “yenge hanım” veya “abla” dememelidir. Böyle bir hitap tarzı kamusal yaşamda saygı ve samimiyet değil; kabalık, saygısızlık ve görgüsüzlük kabul edilir.
Resmi toplantı ve törenlerde devlet ve hükümet adamlarına ve yöneticilere daima unvanlarıyla hitap edilir: Sayın Bakan, Sayın Genel Müdür, Sayın Emniyet Müdürü.
Bundan böyle çatışma bölgelerinde sadece profesyonel erbaş, uzman çavuş, astsubay ve subaylar bulunacak. Kısa ve uzun dönem askerlik yapanlar ise çatışma bölgelerine gitmemekle birlikte, yine üs bölgelerinde görevlendirilmeye devam edecek.
Genelkurmay Başkanı: En kıdemli rütbedir. Orgeneral rütbesinde iken Genelkurmay Başkanlığı da yapılabilmektedir. Mareşal: En yüksek askeri rütbedir.
Askerlik yapan erkekler er rütbesine sahiptir. Rütbe durumu zamanlar değişim gösterebilir. Kara, hava ve deniz kuvvetleri sıralamaya göre değişebilir. Mareşal: Kara kuvvetlerinde en yüksek askeri rütbe mareşaldir.
Türk Silahlı Kuvvetleri'nde sözleşmeli çavuş
Sözleşmeli Çavuşlar, Sözleşmeli Onbaşı, Sözleşmeli Er ve Erlerin üstü olup, Erbaş sayılırlar. Uzman Erbaş olan Uzman Çavuş ve Uzman Onbaşıların astıdırlar. Özlük hak ve işlemleri aynı Erbaşlar gibi yürütülür.
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan, en az lise ve dengi okul mezunu olup çavuş rütbesi ile askerlik yapmış ya da yapmakta olan kişiler, uzman çavuş olabilir. Uzman çavuşluk için uygun olan kişilerin, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin uzman çavuşluk ile ilgili başvuru formunu doldurmaları gerekir.
Rütbeye kıyaslancak olan tek şey. Uzman çavuş Düz polisle eşittir. Yani Asker her zaman polisten üstündür.
Çünkü komisere komiser, amire amir, savcıya sayın savcı olarak hitap ediliyor, polise gelince sürekli olarak lan olarak hitap ediliyor.
doğrudur. Üstlere ünvanıyla (Müdür Bey,Sayın Müdürüm), hitap edilir.
1- Üst/Amir; “Teşekkür Eder”, Ast “Sağ Ol” diye cevap verir. 2- Üst/Amir; “Rica” Eder, Ast “İstirham” eder.
Pembe tezkere nasıl alınır sorusu ile yaygınca karşılaşılan bir sorudur TSK, “Cinsel kimlik ve davranış bozukluğu” tanısı ile bireylerin askere alınmasını engelliyor. Bu durum pembe tezkere olarak adlandırılmaktadır. Bu durum askerlik yapmak istemeyen kişilerin kullanmak istediği bir yöntemdir.
Milli Savunma Bakanlığı askere gidecek olan kişilerin yol masraflarını karşılamak adına 'Askeri Yol ve İaşe Bedeli' öder. Bu bedel halk arasında yol parası olarak bilinmektedir.
Günlük yaşamda yaygın olarak kullanılan asker yareni, genelde çiftler için değerlendirilen bir terimdir. Bu doğrultuda askere gitmiş sevgili bekleyen kızlar için öne çıkan bir anlama sahiptir. Bu anlamı doğrultusunda kızlar askere gönderdikleri eşlerini veya sevgilerini beklerken bu ismi alırlar.
Asker selamı, saygı göstermek için kullanılan bir jest veya başka bir eylemdir. Yaygın askerî gelenek'lerden biridir. Komutan ve büyük rütbeli subayı selamlarken, bayraktan, İstiklal Marşından veya başka bir sembolik melodiden farklı olarak, bakış yönüne doğru olmalıdır. Böylece, saygıdeğer selamlama oluyor.
Bir er/erbaş/ askeri öğrencinin ayda iki defa banyo temizliği yapabileceği belirlenmiştir.
askerde üst rütbeli subay gelirken erlerden birinin "dikkaaaat!" diye bağırmasına denir. dikkat çekildiğinde esas duruşa geçmeyen asker, üst rütbeli subayın hemen dikkatini çeker. gerekli uyarılarla kulağı çekilen bu haylaz ve lakayıt erin dikkati olaya çekilir. daha olmadı er zopalanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri