Beyaz Dengesi (WB) Nedir? Beyaz Dengesi, bir görüntüdeki renklerin nasıl işleneceğini ayarlayan kamera ayarıdır. Doğru beyaz dengesinin ayarlanması, ışık renginin resimlerde olabildiğince doğru görünmesine neden olacaktır.
WB simgesi hem cep telefonlarında hem fotoğraf makinelerinde bulunan bir ayardır. Ortam ışığının rengi ortamdaki objelerin rengini değiştirir. Örneğin sarı ışığın altında duran beyaz gömlekli birinin gömleği sarı tonlarda görülür.
Beyaz dengesi ayarı için seçilen değerler 2800-10000 arasında değişim gösteren Kevin olmaktadır. Kelvin değeri 2800 e yaklaştıkça fotoğrafta soğuk tonlar yani mavi renk tonları yoğunlukta olacak ya da 10000 değerine yaklaştıkça sıcak renk tonları hâkim olacak yani fotoğrafta kırmızı renkler daha çok hâkim olacaktır.
Beyaz Ayarı nedir, kısaca açıklamak gerekirse; insan gözü her ortamda ve farklı ışıklarda objelerin renklerini gerçeğe yakın bir biçimde algılayabilir. Kameralar veya fotoğraf makineleri ise her ortamda objelerin renklerini doğru görebilmek için Beyaz Ayarı yapılmasına ihtiyaç duyarlar.
Doğru beyaz dengesini elde etmenin en iyi yolu “Preset (PRE)” ayarını kullanmaktır. Objektifin önünde beyaz bir kart tutun ve deklanşöre basın. Kamera daha sonra beyaz karttan yansıyan ışığın doğru renk sıcaklığını okuyacak ve bu değeri kullanacaktır.
İlgili 36 soru bulundu
Dijital fotoğraf makinelerinde ISO hassasiyeti, lensten gelen ışığın fotoğraf makinesinde ne kadar artırıldığını ifade eden bir göstergedir. Kameraya giren ışık miktarı diyafram açıklığı ve deklanşör hızı ile belirlenir. Bu miktardan başlayarak, iyi pozlanmış bir görüntü oluşturmak için ışık artırılır.
Beyaz Dengesi ( White Balance ):
Yani beyaz dengesi ayarı manuel çekim tercihinde tamamen fotoğrafçının inisiyatifine kalmıştır. İstenen etkiyi verecek beyaz dengesi ayarını fotoğraf çekim anında yapmak, bilgisayarın başında yorucu ve uzun zaman harcamamak için dikkat edilmesi gereken konudur.
Bunun dışında 2700K sarı ışık, 3000K gün ışığı (veya sıcak beyaz), 4000K nötr beyaz, 5000-6500K soğuk beyaz ışık rengi olarak tabir edilir. Renksel Geri Verim nesnenin belli bir ışık kaynağı altnda renk kalitesini ifade eder. Yüksek CRI değerine sahip bir ışık kaynağı, renklerin daha doğal görünmesini ifade eder.
Fotoğrafçılıkta ISO nedir? ISO nedir sorusuna çok temel bir yanıt olarak, “fotoğraf makinemizin ışığa duyarlılık düzeyidir” diyebiliriz. ISO değeri ne kadar düşük olursa ışığa duyarlılık o kadar düşük olur, ISO değeri arttıkça fotoğraf makinemizin hassaslığı da artar.
Pozlama, basitçe fotoğraf makinesine girmesine izin verdiğimiz ışık miktarıdır. Bu ışık miktarı çok az olursa fotoğraf karanlık veya yetersiz pozlanmış olur. Çok fazla olursa da oldukça parlak veya aşırı pozlanmış olabilir.
Beyaz dengesi, çekim yapılan ortamdaki ışık renginin yarattığı etkiyi telafi ederek bir fotoğrafta beyaz nesnelerin beyaz çıkmasını sağlayan işlevdir.
EV teriminin karşılığı ise “exposure value” yani pozlama değeridir. Başlangıçta pozlama telafisi için EV değeri tüm makinelerde “0” sıfır olarak bulunur. Pozlama telafisi için makinenin kendi ölçümlerine ne kadar karışılmak isteniyorsa + veya – yönde düzeltmeler yapılır.
DSLR : Büyük boyutlu, birçok manuel ayar olanağı bulunan, objektifi değiştirilebilen, profesyonel dijital fotoğraf makineleridir. Bu makinelerin ayırt edici özelliği, lenslerindeki görüntüyü bakaç (vizör) vasıtası ile görebilmenizdir. Bir başka ifade ile, baktığınızda ve çektiğinizde kullandığınız lens sistemi birdir.
Program modu (P) —ISO değerini fotoğrafçı seçer. Doğru pozlama için kameramız diyafram ve enstantane değerlerini belirler. Manuel mod — Pozlamayı tamamen fotoğrafçı kontrol eder.
Beyaz ayarı fotoğraftaki beyaz yerin neresi olduğunu makineye söylemektir. Çünkü makineler sonuçta adı üzerinde makine olduğu için görsel olan renkler konusunda hata yapabilirler, ama biz manuel olarak makineye 'Beyaz burada' dersek tüm renkleri ona göre düzenler.
Diyafram açıklığının boyutundan etkilenen, fotoğraf makinesine giren ışık miktarı f değeri ile ifade edilir. Bazı sabit standart f değerleri (F2, F2.8, F4, F5.6 ve F8 gibi) mevcuttur. F değeri arttıkça diyafram açıklığı daralır ve lensten daha az ışık geçer.
Her uzun pozlamalı çekimde hareket bulanıklığını önlemek için bir tripod kullanmanız gerektiğini unutmayın. Yıldızların ışığı fazla değildir, bu yüzden net yıldız izleri elde etmek için yüksek bir ISO (800, 1.600 veya daha fazla) kullanın.
ISO makinenizde fotoğrafın oluştuğu sensörün ışığa karşı hassasiyetidir. Bu hassasiyeti makine ISO yaraınızından arttırıp azaltabilirsiniz. ISO'nun normal kabul edilen değeri ise 100 ISO'dur.
Çünkü sarı ışık rengi olarak tabir ettiğimiz 2700-3000 Kelvin aralığındaki ışıklar gözlerimiz için daha yararlıdır. Sarı ışık gözlerimizi çok yormaz. Fakat 6000-6500 Kelvin aralığına sahip beyaz ışıklar gözlerimize zarar veren mavi bir ışık yayarlar.
6 Watt 220 Volt SMD Led 3000 Kelvin Sarı Işık 300 Lümen 15000 Saat Kullanım 9,5 Cm Kesim Çapı 12 Cm Dış Çapı 3 Cm Derinlik ( Slim ) 6 Watt Tüketim yaparak 300 Lümen Işık akısı üretir.
Güneşin parlak mavi ışıklarının etkili olduğu yaz zamanlarında gün ışığının renk sıcaklığı soğuk beyaz olarak tanımlanır. Mum ışığının verdiği turuncu-sarı yada amber rengi ışığı da biz sıcak beyaz olarak adlandırıyoruz. Yapay ışık kaynaklarında renk sıcaklığı genellikle 2500 ila 8500 kelvin derece aralığındadır.
Binek araçlar için teker sökme, takma, balans ve rot ayarı işlemleri ortalama 200 ile 500 TL dolaylarında seyir etmektedir. SUV, 4x4 gibi araçlarda yapılacak rot balans ayarları için ise yaklaşık olarak 500 ile 800 TL dolaylarındadır.
S modu (Deklanşör Önceliği modu), deklanşör hızını istediğiniz gibi ayarlamanıza olanak tanıyan bir moddur. Bu modda fotoğraf makinesi, diyafram açıklığını (f değeri) ve ISO hassasiyetini iyi pozlanmış bir fotoğraf çekecek şekilde otomatik olarak ayarlar.
Balans ayarı sırasında lastiğin her iki tarafının ağırlığı eşitlenir ve lastikler sürüş sırasında dengede kalır. Bu sayede titreşimlerin önüne geçilmiş olur, lastiğin düzensiz aşınması önlenir, iyi bir yol tutuşu ve sürüş konforu sağlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri