Başkonsolosluklarda ve konsolosluklarda, vatandaşların resmî işlemleri yapılır. Büyükelçiliklerde ise vatandaşların değil, devlet'in kendisine ait işlemler gerçekleştirilir. Örneğin, New York'da Türk konsolosluğu vardır, ama büyükelçilik Vaşington'dadır.
Büyük elçiler; bulundukları ülkelerde, devlet tarafından atanmış ve kendi ülkelerini temsil eden en üst seviyedeki görevlilerdir. Konsoloslar ise yine devlet tarafından atanan ve temsil sorumluluğunun yanı sıra resmi işlemleri yürütme sorumluluğu da bulunan farklı statülerdeki çalışanlardır.
Konsolosluk ile Büyükelçilik Arasındaki Fark Nedir? Konsoloslukların, kendi vatandaşlarını korumak adına açıldığını biliyoruz. Büyükelçilik ise bir ülkenin başkanını diğer ülkede temsil eden en üst düzeydeki diplomattır. Dünya üzerinde yüzlerce ülke bulunmaktadır ve bir ülke onlarca ülkeyle iletişim halindedir.
Bu iki güzide devlet kurumu hakkında tanımlamalara geçmeden önce şayet diplomat veya resmi bir görevle yurdışında değilseniz; "vize, pasaport, ikamet belgeleri, askerlik, ölüm, doğum, evlilik" gibi işlerinizi takip etmek için konsolosluk kurumuna gitmeniz gerekecektir.
Konsolosluk, yabancı ülkelerde, kendi vatandaşlarının işlemlerine bakan, ülkesinin ticarî menfaatlerini koruyan ve diplomatik olmayan çeşitli resmî görevleri yerine getiren resmî dairelere verilen isim. Bu görevi yerine getiren kişiye Konsolos adı verilir. Konsolosluk idarecilerinin unvanları ülkeden ülkeye değişir.
İlgili 16 soru bulundu
Aynı maddenin ikinci fıkrası, “Birinci fıkrada öngörülen hal saklı kalmak üzere kesinleşmiş adli bir kararın uygulanması dışında, konsolosluk memurlarının hapsedilemeyeceğini ve herhangi bir şekilde kişisel hürriyetlerinin kısıtlamaya tabi tutulamayacağını” belirtiyor.
Dışişleri Bakanlığı 7 gün 24 saat arayabilirsiniz. Konsolosluk Çağrı Merkezi'ni arayan vatandaşlarımız, askerlik, pasaport, nüfus, evlenme, vatandaşlık, noterlik gibi konsolosluk işlemlerinin yanısıra, vize, seyahat uyarıları gibi çok çeşitli konularda yönelttikleri sorulara cevap alabilmektedirler.
Vize İçin Konsolosluğa Gitmek Gerekir Mi? Konsolosluğa vize için gitmenin gerekip gerekmediği seyahat edilecek ülke ve başvurulacak vize tipine göre değişmektedir. Uzun süreli ulusal vizeler için başvuruların doğrudan Konsolosluklara yapılması istenebilmektedir.
Vize başvurusunun sonuçlanma süresi genellikle 3-15 iş gün içerisinde olmaktadır. Fakat ülkelere ve kurumların yoğunluğuna göre süreç daha da uzayabilir. Talep edilen vize türüne göre başvurunun kabul süreci farklı zamanlarda olabilir.
5. BİR ÜLKENİN HANGİ TEMSİLCİLİĞİNDEN VİZE ALABİLİRİM? Uluslararası kural; vize başvurunuzu daimi ikametinizin olduğu yerden yapmanızdır. . Bir ülkenin Türkiye'de birden çok Başkonsolosluk ve Konsolosluğu var ise, vize başvurunuzu ikametinizin bulunduğu yere yakın olan temsilciliğe yapmanız gerekir.
Madde 9 – Misyon Şefi Elçiler, Büyükelçilerden sonra, Misyon Şefi olmayan Elçilerden önce gelirler. Madde 10 – Büyükelçi veya Elçi ünvanını almayan Diplomatik Misyon Şefleri, bu ünvanları taşıyan Misyon Şefleri ve Maslahatgüzarlardan sonra yer alırlar.
1924 yılında 39, 2002 yılında 163 olan faal dış temsilcilik sayımız, bugün itibarıyla 146 Büyükelçilik, 13 Daimi Temsilcilik, 95 Başkonsolosluk, 1 Konsolosluk Ajanlığı, 1 Konsolosluk Bürosu ve 1 Ticaret Ofisi olmak üzere toplam 257'ye ulaşmış bulunmaktadır.
Büyükelçi: Büyükelçi, nezdinde görevli bulunduğu ve akredite edildiği ülkelerde Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Cumhurbaşkanını temsil eder. Büyükelçi, görev yaptığı ülkede büyükelçiliğe bağlı tüm birimlerin amiridir.
Üniversite mezunu olup konsolosluk sınavını başarıyla geçen kişiler konsolos olarak çalışabilir. Konsoloslar, temsil ettikleri ülke adına vatandaşlık ve benzeri alanlardaki resmi işlemleri yapar. Ayrıca konsoloslar büyükelçilerden farklı statüye ve görevlere sahiptir.
İlk önce çok sağlam bir üniversiteden Uluslararası İlişkiler bölümünü çok yüksek başarı ile tamalayıp, dış işleri bakanlığı'na kpss puanın ile başvuru yapacaksın. Kpss puanına göre eleme yapacaklar ilk olarak.
Büyükelçi olmak isteyenler, diplomatik ilişkiler, uluslararası ilişkiler veya hukuk alanında en az 5-10 yıl deneyim sahibi olmalıdır.
Turistik vizelerde şahsi banka hesap ekstralarını gösteren, bankadan kaşelenmiş ve imzalanmış, son 3 aya kadar olan orijinal hesap dökümleri vize belgeleri arasına konmalı.15,000 TL ve üstü rakamlar iyidir. Birikim hesaplarınız varsa onları da koymayı ihmal etmeyin.Bankanızın kuvvetli olması vize almanızı güçlendirir.
Bu 90 gün kalış hakkı (duration of stay) giriş tarihinden son 180 gün içinde 90 gündür (bu 30 veya 60 gün de verilebilir). Maksimum 5 yıla kadar veriliyor. C tipi Schengen vizeniz ister 1 yıllık ister 2 yıllık ister 5 yıllık olsun, giriş tarihinden son 180 gün içinde sadece 90 gün kalış hakkınız vardır.
Konsolosluklar tarafından resmi olarak yetki verilmiş kuruluşların internet sitelerinden vize sorgusu yapmak mümkündür. Pasaport numarası ve barkod numarası gibi bilgileri girerek kısa süre içerisinde vize sorgulama işlemi tamamlanmaktadır.
Almanya, Avusturya, Hollanda, İspanya, İsveç, İtalya, Letonya, Estonya, Danimarka, Çek Cumhuriyeti, Litvanya, Polonya, Yunanistan, Belçika, Finlandiya, Malta, Slovakya, Slovenya, Lüksemburg, Fransa da en kolay vize veren ülkeler 2022 listesinde yer almaktadır.
Schengen vizesinin en rahat alındığı ülke hangisi? 2020-2023 verilerine göre, Litvanya Schengen vizesini en rahat veren ülke. Litvanya'nın vize verme oranı yüzde 98.7. Onu yüzde 98.4 oranıyla Estonya, yüzde 98.3 ile Finlandiya takip ediyor.
Pasaportun Türkiye'deki adresinize gönderilmesi iki hafta sürmektedir. Pasaport durumunuzu yukarıdaki internet sitesinden takip edebilmeniz için başvuru tarihinden en az 4 hafta geçmiş olması gerekmektedir.
İşe bakın, demek ki yurtdışındaki resmi temsilciliklerimiz bir TC vatandaşının pasaportuna el koyabiliyor.
Dışişleri Bakanlığı Bakanlık, merkez ve yurtdışı teşkilatından oluşur. Bakanlığın yurtdışı teşkilatı, büyükelçilikler, daimi temsilcilikler, başkonsolosluklar, büyükelçilik konsolosluk şubeleri ile fahri başkonsolosluk ve fahri konsolosluklardan oluşur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri