Ayna karşısında okuma yapmak veya bir konu kapsamında ayna karşısında konuşmak da yaşanan heyecanla başa çıkılmasını kolaylaştırır. Kişi böylece hem konuşmalarının ön provasını yapar hem kendi sesini dinler. Ses kaydı yapmak, konuşmasını videoya alıp izlemekte kişinin heyecanını kontrol etmesini sağlar.
Kendini daha çok topluluk önünde gösteren, bilişsel, fiziksel, duygusal ve davranışsal belirtileri olan, kimi zaman sürekli olarak seyreden kimi zaman da içinde bulunduğu stres artırıcı ortamdan ötürü durumluk olarak seyreden konuşma kaygısının oluşumuna yönelik birçok neden ileri sürülmüştür.
Ancak, bu korku genellikle tedavi edilebilir. Bilişsel davranış terapisi, konuşma pratiği, gevşeme teknikleri ve duyarsızlaştırma yöntemleri gibi terapötik yaklaşımlar, bireyin topluluk önünde konuşma korkusuyla baş etmesine yardımcı olabilir.
İlgili 15 soru bulundu
Pek çok insan topluluk önüne çıktığında konuşmakta zorlanır, söyleyeceklerini karıştırabilir veya unutabilir. Topluluk önünde konuşma korkusu olan bireyler, konuştukları sırada hata yapmaktan, yanlış anlaşılmaktan, bildiklerini unutmaktan, dil sürçmesi yaşanmasından kaygı duyarlar.
Topluluk önünde, kendisini adeta çıplak ve savunmasız hisseder. Bütün eksiklerinin, bütün kusurlarının ortaya çıkacağı hissine kapılır. Bu gerginlik yüzünden çoğu insan konuşma yapmamak için, türlü bahaneler uydurur. Bu psikolojinin etkisiyle, insanların çoğu, topluluk karşısında “mükemmel” olmaya gayret ederler.
Konuşma bozukluğunun birçok farklı nedeni olabilir. Çocuklarda konuşma bozukluğu, bazen gelişim geriliği yüzünden bazen psikolojik nedenle ortaya çıkabilir. Konuşma bozuklukları motor becerilerde yani nörogelişimsel gerilik nedeniyle de oluşabilir.
Konuşma bozukluğunun birçok sebebi olabilir. Bunlar arasında; beyin tümörü, kafa travması, alzheimer, demans, alkol bağımlılığı, inme, sıkı veya gevşek takılan takma dişler, ses tellerinde polip, ses kanseri, sesin hatalı kullanımı, kafeinli içecekler ve antidepresan ilaçlar yer almaktadır.
Bu sonuç, araştırmacılar tarafından depresyonda konuşma yavaşlamasının, motivasyon ile ilgili düşük bilişsel işleyişin bir göstergesi olarak yorumlanmıştır.
Topluluk önünde konuşma yaparken elbette samimiyetsiz resmi bir dil kullanın demiyoruz. Dilinize ölçülü bir resmiyet yerleştirmeli, abartıdan kaçınmalısınız. Bir de günlük hayatta kullandığınız yinelemeleri, akıcılığı bozan ses tekrarlarını bırakmalısınız. Dinleyicilerinizi sıkmadan, doğru bir diksiyon kullanmalısınız.
Aşırı Heyecanlanma Neden Olur? Güven eksikliği yaşamak, Devamlı olarak hata yapmaktan korkmak, Çocukluk döneminde yaşanan travmalar, Onaylanmama, reddedilme ve bunun gibi durumlar aşırı heyecanlanma nedenleri olarak gösterilebilmektedir.
İlk konuşmaya başlamak, genellikle insanlar için zorlayıcı bir süreç olabilir. İlk adım, giriş sözlerini kullanarak sohbete başlamak olmalıdır; örneğin selamlaşma ve karşıdaki kişiyi tanımak için kişisel bir soru sormak. Bu durum, konuşmanın başlangıcında rahatlatıcı bir hava yaratır.
Sosyal fobiyi yenmek için kesin veya anlık çözüm yoktur. Sosyal fobinin tedavisi için, diğer özgül fobiler için olduğu gibi, ilaç tedavisi bulunmamaktadır. Fobilerin yenilmesi için en etkili tedavi yöntemi maruz kalma terapisi (exposure therapy) ve bilişsel davranışçı terapidir.
B12 vitamini eksikliği, bu süreçleri etkileyebilir ve şu belirtilere neden olabilir: Yorgunluk, Halsizlik, Soluk cilt, Hafıza sorunları, Konuşma zorluğu, Denge sorunları, El ve ayaklarda uyuşma veya karıncalanma, İştahsızlık, Kilo kaybı, İshal veya kabızlık.
Kekemelik ve Hızlı – Bozuk Konuşma Sebepleri
Konuşurken takılma ve kelimeleri çıkaramamaya neden olan, kekemelik ve hızlı – bozuk konuşma gibi akıcılık bozuklukları; genetik, dilsel, nörolojik, motor ve çevresel faktörlerin etkisiyle gelişen nörogelişimsel temelli bozukluktur.
DİL SÜRÇMESİ BİLGİ VE DÜŞÜNCENİN BİR ANDA ORTAYA ÇIKMASIDIR
Bu durumlarda ortamın uygun olup olmamasına bakmazlar. Bu da dilimizde gaf (yersiz, beceriksiz, zamansız söz veya davranış) olarak tanımlanır. Burada dil sürçmesi, kişinin zaten olan bilgisinin veya düşüncesinin bir anda ortaya çıkmasıdır” diye konuştu.
Konuşma bozukluğunu tedavi etmek mümkündür. Dil konuşma terapistlerinin yardımıyla konuşma bozukluğu tedavi edilebilir. Tedavide kişinin ses kalitesinin arttırılması, kelimelerin anlaşılır bir şekilde çıkarılması amaçlanır.
Konuşma bozukluğu belirtileri bakıldığında kaza sonrasında konuşmada sorun, yaşıtlarına göre geride kalmak, cümle kuramama, kekeleme, sesin normalden farklı çıkması, anlaşılmayı etkileyecek düzeyde hızlı bir şekilde konuşma, sesler ile heceleri yutma şeklinde görülebilmektedir.
Mide, bağırsak şikayetleri, sık idrara çıkma görülebilir. Karın ağrısı, mide bulantısı, ateş basması, ürperme gibi belirtiler görülür. Duygusal olarak da kontrolünü kaybedeceği, çıldırabileceği hissi olabilir. Dikkat, konsantrasyon güçlüğü yaşanır ve konuşma bozuklukları görülebilir.''
Glossofobi veya konuşma kaygısı halka açık konuşma ya da genel olarak konuşma korkusudur. Kelime glossofobi Yunancadaki γλῶσσα glōssa, dil anlamına gelir, ve φόβος phobos, korku veya endişe anlamına gelir.
Topluluk önünde konuşma korkusu, kişinin belirli bir grup insanın önünde konuşma yaparken yoğun bir endişe ve stres yaşaması durumudur. Bu korku, çoğu zaman "sahnede olma" deneyimiyle yakın şekilde ilişkilendirilir ve insanların büyük bir kısmını etkileyen yaygın bir kaygı türü olarak nitelendirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri