Söz gümüşse sükut altındır atasözü, konuşmak her ne kadar güzel olsa da, bazen doğru zamanda susmasını bilmek daha önemlidir anlamına gelmektedir.
Söz gümüşse sükut altındır - Vikisözlük.
Cevap. Söz gümüş ise sükut altındır.
Nasıl gereksiz yere konuşmak iyi değilse konuşulması gereken yerde susmakta iyi değildir. Peygamber Efendimiz(sav) bir Hadis-i Şerifte;"Haksızlık karşısında susan dilsiz şeytandır"buyurarak susulmaması gereken yerde susmanın ne kadar veballi olduğunu ortaya koymaktadır.
SAKLI BİR İBADETTİR SUSMAK*
Saklı bir ibadet, kadim bir oruç, yeni bir lisan öğrenmektir susmak.
İlgili 15 soru bulundu
Hazret-i Ali efendimiz (ra) ise, “Senden soruluncaya kadar susmak, susturuluncaya kadar konuşmaktan daha hayırlıdır” diyerek, susmanın ne kadar önemli olduğunu belirtmiştir. Az konuşmak hakkında pek çok hadis-i şerif vardır. Bunlardan birisi de, “Huyların efendisi az konuşmaktır” şeklindeki hadis-i şeriftir.
Atasözüyle ilgili bilgi veren kaynakların tümünde, bunların az sözle çok şey anlatma özelliğinden söz edilir. Bu yerinde hüküm, atasözlerinin anlam bakımından yoğunlaştırılmış yapılarından kaynaklanmaktadır.
Atasözleri bir toplumun duygu, düşünce, inanç ve kültür yapısını yansıtır. Atasözleri, kim tarafından ne zaman söylendiği bilinmediğinden anonimdir. Bu sözler topluma mâl olmuş, toplum tarafından benimsenmiş ve yüzyılların düşünce ve mantık isteminden geçerek günümüze ulaşmış kısa ve özlü sözlerdir.
Sözü söyle alana kulağında kalana söylenen sözün öneminin ancak karşı tarafın anlamasıyla mümkün olması gerektiğini açıklamaktadır. Söylenen sözün zamanı da söylenilen kişi tarafından algılanması da belirtilmektedir.
Konuşmanın bir ihtiyaç olduğunu düşünebilirsiniz.ancak bu sizi diğer insanlardan farklı kılmaz.çünkü her insan konuşabilir,gerekli veya gereksiz.ancak önemli olan yani sizi bu gereksiz ve boş konuşan insanlardan farklı kılan şey az konuşup çok dinlemenizdir.her insan konuşur ama her insan susmanın bir sanat olduğunu ...
Ak akçe kara gün içindir atasözü Türk Dil Kurumu'na göre 'Türlü sıkıntıları aşarak kazanılan paranın, dar zamanda insanın imdadına yetişmesi' anlamına gelmektedir. Zorlu dönemlerde insanın yüzünü güldüren ve kenarda birikmiş para olarak da söylemek mümkündür.
En kısa atasözleri bir elin nesi var iki elin sesi var, besle kargayı oysun gözünü, hatasız kul olmaz gibi atasözleridir. Çivi çiviyi söker ve denize düşen yılana sarılır sözü de sık sık kullanılır.
-Ateş olmayan yerden duman çıkmaz. -Attan düşen ölmez, eşekten düşen ölür. -Az kazanan çok kazanır, çok kazanan hiç kazanır. -Aç koyma hırsız olur, çok söyleme yüzsüz olur, çok değme arsız olur.
Ekmek sıtması tutmak
Anlamını babası şöyle açıklamış: Yemek (özellikle akşam yemeği) sonra- sı, genellikle yaşlılarda kısa süreli bir üşüme, ürperme hissedilir. İşte bu duygunun karşılığı olarak böyle bir deyim ortaya çıkmıştır.
Ağaç Yaşken Eğilir atasözünün Türk Dil Kurumuna göre anlamı, insanların küçük yaşlarda daha kolay eğitilebileceklerini anlatan, bir söz anlamındadır. Çocuklar küçük yaşlardayken, her türlü bilgiyle ve beceriyle şekil vermeye elverişlidirler. Yıllar geçip büyümeye başladıklarında eğitilmeleri de zorlaşır.
Susmak aklın süsü ve cehaletin örtüsüdür. Tatlı dilli ve cömert elli olmalıdır! Sükut, âlimin ziyneti, cahilin aybına perdedir. İbadet on kısımdır, dokuzu susmak, biri de kötü arkadaştan uzak durmaktır.
PEYGAMBER EFENDİMİZ'İN ÜSLUBU
Anlaşılmayacak şeyler söylemezdi. Herkes söylenenden ders alırdı. Konuşması son derece tatlı ve gönül okşayıcı, kelimeleri net, ne fazla ne de eksik idi. Tane tane konuşur, her cümlesi, dinleyenler tarafından rahatça anlaşılırdı.
3- İbadetlerde susmanın vacip olduğu durumlar arasında, sabah, akşam ve yatsı gibi sesli (cehrî) kılınan namazlarda imamın arkasında, cum'a namazında imam hutbeye başladığı andan itibaren ve Kur'an okunurken sükût etmek vaciptir.
Ağzı kulaklarına varmak: Çok sevinmek, sevindiği her hâlinden belli olmak. Ağzında bakla ıslanmamak: Sır saklamayı becerememek, sırrı hemen açığa vurmak. Ağzından çıkanı kulağı işitmemek: Sözlerini tartmadan, düşünmeden, öfke içinde, nere varacağını hesaplamadan konuşmak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri