Güvenirlik katsayısı, gerçek ölçümlerin varyansının gözlenen puanların (gerçek ölçüm ve hata) varyansına oranıdır.
Katsayının 0.7 ve üstü bulunması durumunda ölçeğin güvenirliği iyi olarak kabul edilir. Diğer yandan hesaplanan düşük ? değerinin ölçekte yer alan madde sayısının az olmasına, hesaplanan katsayı 0.9'un üzerinde olduğunda da ölçekte gereksiz soru olabileceği göz önüne alınmalıdır.
gerçek durumunu ortaya çıkarmak için birbirleriyle tutarlı, ilişkili ve yeterli sayıda soru (madde) içermelidir. Güvenirlik (güvenilirlik); Bir ölçme aracında (testte veya ankette) bütün soruların birbirleriyle tutarlılığını, ele alınan oluşumu ölçmede türdeşliğini ortaya koyan bir kavramdır.
Güvenirlik klasik test kuramının terimleri ile ifade edilir. X=T+E Buna göre güvenirlik gerçek puanlar varyansının, gözlenen puanlar varyansına oranıdır.
Maddelerin iç tutarlılığının bir ölçüsü olan Cronbach alfa katsayısı, ölçekte bulunan maddelerin homojen yapısını açıklamak veya sorgulamak üzere kullanılır. Cronbach alfa katsayısı yüksek olan ölçekteki maddelerin birbirleriyle tutarlı bir o kadar da aynı özelliği ölçen maddelerden meydana geldiği yorumu yapılır.
İlgili 36 soru bulundu
Reliability Statistics tablosunda Cronbach's Alpha 0.7'den büyük olmalıdır. 0.8'den büyük bir değer de tercih edilebilir.
Tüm maddeler için elde edilen α değe- ri o anketin toplam güvenilirliğini gösterir ve genel kabul bu değer 0.7 ve büyük olmasıdır. Cronbach alfa katsayısı- nın yorumlanması için farklı sınıflamalar literatürde yer almaktadır.
Cronbach'ın Alfa Formülü
N = şeylerin sayısıdır. c̅ = elemanlar arasındaki kovaryansı ifade eder. v̅ = madde varyansını ifade eder. Cronbach alfa değeri, ortalama kovaryansın ortalama toplam varyansa bölünmesiyle hesaplanır.
Bir ölçeğin bir kez uygulanması durumunda iç tutarlılık güvenirliliği incelenir. Güvenirlik katsayısı sayısal olarak 0 ile 1 arasında değişmektedir.
Kuder- Richardson (KR 20 - KR21), Bir testin tekrarı, paraleli ya da iki yarısı yerine, testteki tüm maddeler arasındaki tutarlılığın bir ölçüsünü verir. Bir kez uygulanmış olan bir ölçme aracının, güvenirliği hakkında bilgi verir ve “iç tutarlılık katsayısı” olarak adlandırılır.
Güven aralığı, bilinmeyen bir popülasyon parametresini belirli bir güven düzeyiyle tahmin etmek için kullanılan bir değer aralığıdır. Ortalama gibi bir popülasyon parametresinin tahmini etrafındaki belirsizliği ifade etmenin bir yoludur.
Güvenilirlik analizi, anket çalışmalarında ölçek maddelerinin korelasyonları üzerinden ölçeğin içsel tutarlılığını değerlendirmek için kullanılan bir istatistiksel analiz tekniğidir. Güvenilirlik analizi kapsamında Cronbach Alfa katsayısı, Gutman katsayıları tekniği gibi birçok farklı yaklaşım kullanılmaktadır.
Güvenirlik, bir ölçme aracının ayrı ayrı ölçümlerde benzer, kararlı sonuçlar elde etme yeteneği ya da araştırma tekrarlandığında benzer bulguların elde edilme derecesi olarak tanımlanabilir.
Güvenirliği artırmada en etkili ve öncelikli yol soru sayısını artırmaktır. Soru sayısı artırıldıkça duyarlılık artacaktır dolayısıyla güvenirlik yükselecektir. 2. Sorular; açık, net, anlaşılır ve sade bir ifadeyle yazılmalı, soruların yanıtının kesin olması güvenirliği artırır.
Güvenirliği Belirlemek İçin Kararlılık Yöntemleri
Test – Tekrar Yöntemi : Önce bir sınıfa sınav uygulanır ve bir süre beklenir ardından aynı sınav yani test tekrar uygulanır. Bu iki test sonucundaki puanların korelasyonu alınır.Eğer korelasyon +1 e yakın bir değer de ise güvenirli bir test demektir.
Cronbach alfa, Maddenin güvenirliliğini hesaplama yöntemlerinden biridir. Test maddeleri arasındaki ikili korelasyondan hesaplanan iç tutarlılık katsayısına cronbach alfa katsayısı denir. KR-20 formülünün özelleşmiş halidir. Testin iç tutarlılığı hakkında kullanıcıya bilgi verir.
Cronbach Alfa Değeri: Değişkenlerin birbirleriyle uyumlu olup olmadığı bu analiz ile test edilmektedir. İç tutarlılığı ölçen alfa katsayısı ilk kez 1937 yılında Kuder- Richardson tarafından ortaya koyulmuştur.
Alfa katsayısının hesaplanması için hisse senedinin gerçek getirisi ve beklenen getirisi arasındaki farkın hisse senedinin beta katsayısı ile çarpılması gerekmektedir. Bu çarpım sonucunda alfa katsayısına ulaşılabilir.
Güvenilirlik, ölçümün zaman içinde veya farklı puanlayıcılar arasında tutarlılığı veya istikrarını ifade ederken, geçerlilik aracın ölçmesi gereken şeyi ne ölçüde ölçtüğünü ifade eder.
Bir test ölçmek istediği özelliği doğru ve diğer özelliklerle karıştırmadan ölçüyor ise bu testin geçerli olduğu söylenir. Geçerli bir testte bulunması gereken en önemli özellik testin güvenilir olmasıdır. Güvenilirlik; bir testin veya ölçeğin ölçmek istediği şeyi tutarlı ve istikrarlı bir biçimde ölçme derecesidir.
“Test güvenilirdir.” sözü veya “testin güvenirliği” ifadesi eğitim, psikoloji vb. alanların ölçmelerinde yaygın kullanılmaktadır. Ancak, bu iki anlatım biçimi de doğru değildir. Çünkü güvenirlik, testlerin değil ölçümlerin bir özelliğidir (Caruso, 2000).
nitel araştırmada geçerliği oluşturmayı sağlayan önemli özelliklerdir. Güvenirlik araştırma sonuçlarının tekrar edilebilirliği ile ilgilidir. Bunun anlamı eğer çalışma ikinci kez yürütülmüş olsa aynı sonuçları verir mi? Eğitim araştırmalarında güvenirlik önemli bir problemdir.
Geçerlik her türlü hatadan (doğrudan etkilendiği sabit ve sistematik hatadır) etkilenmesine rağmen, güvenirlik yalnızca tesadüfî hatadan etkilenir.
Bir testin KR 20 güvenirlik katsayısı yüksek bulunmuş ise, bu testteki maddelerin aynı yeterliği ölçtüğü (testin tek boyutlu olduğu) anlamına gelir. KR 21, madde analizi yapılmamış testlere uygulanır ve testte yer alan maddelere ait güçlük indeksleri değerlerinin (pj) eşit olduğu varsayılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri