3)Konuşmaya Açık Davet: Bu beceri, danışanın kendisini daha iyi anlatabilmesi amacıyla açık uçlu sorular sorma becerisidir.
İlk Seansta Ne Konuşulur? Terapide ilk görüşme, terapistin ağırlıklı olarak soru sorduğu, tedavi ve değişim amacı taşımayan değerlendirme görüşmesidir. Bu görüşmedeki temel amaç danışanı tanımak, danışanın terapi sürecine dair beklentilerini anlamak ve terapiye yönelik hedefler belirlemektir.
Psikolojik Danışmanın Aşamaları
tarafından şöyle sıralanmaktadır: (1) Başlangıç ve alışma, (2) İlişki kurma ve değerlendirme, (3) Keşfetme ve buluş, (4) Yoğunlaşma ve hedef oluşturma, (5) Planlama ve eyleme geçme, ( 6) Veri toplama ve ara verme, (7) İzleme ve değerlendirme, (8) Kapanış ve ayrılma.
Amacın Kişiselleştirilmesi: Danışanın duygusunun ve bu duruma neden olan olumsuz durumun ve danışanın amacının ifade edilmesidir.
Psikolojik yansıtma, (İng: "psychological projection"), kişinin genellikle kendisiyle ilgili olumsuz ve kabul edilemez duygularını, dürtülerini veya özelliklerini başka bir kişiye, canlıya, nesneye veya gruba aktarmasını içeren bir savunma mekanizmasıdır.
İlgili 32 soru bulundu
Yansıtma: Bireyin kendi kabul edilmeyecek düşünce ve davranışları diğer insanlara yüklemesidir. Örnek: Yenilen futbolcunun yenilginin sebebini hakeme bağlamasıdır. Önemli: Bahane bulmada gerekçe var, yansıtma da suçlama vardır. Kişi suçu yansıtmada kişilere, neden bulmada ise çevresel faktörlere bağlar.
5) Duyguların Yansıtılması: Duyguların yansıtılması, danışanın duygularının açığa kavuşturulmasına ilişkindir. Bu beceri danışanın duygularını belirginleştirmeye, psikolojik danışmanın duygularını doğru algılayıp algılamadığını denetlemeye yarar.
İçerik Yansıtma: Anlamı yansıtma, yeniden ifade olarak da nitelendirilen içeriğin yansıtılması, danışanın düşüncelerinin doğru anlaşılıp anlaşılmadığının kontrol etmeye yarayan, danışanın yansıttıklarının içerik açısından açıklığa kavuşturulmasıdır.
İnsanların duygularını farklı bir kişiye, hayvana veya nesneye aktarmasına psikolojide “yansıtma” adı verilir. Yansıtma, yaygın olarak kişinin kendinden kaçtığı ya da bir duyguyu kabul etmek istemediği anlarda görülür. Yansıtmanın temelinde kabullenmeme vardır.
Danışanlar, danışman tarafından verilen kişisel bilgi ya da ön görüşme formunu doldurur. Form doldurma işlemi yaklaşık olarak 15 dakika sürer.
Ön görüşmede, psikolog genellikle danışanın yaşam öyküsü, aile yapısı, sosyal ve iş hayatı, geçmişte yaşadığı zorluklar, mevcut sorunları ve sürece yönelik beklentileri hakkında bilgi alır.
Saydamlık: Danışanlarla ilgili konu ve sorunlar içtenlikle ele alınır, ilgili konu üzerinde duygu ve düşüncelerin gerçekçi ve dürüst bir biçimde dile getirilmesine önem verilir.
Psikologlar genellikle sizin yazılı izniniz olmadan başkaları ile temasa geçmez. Gizlilik ya da psikologunuzun yasal olarak bildirmesi gerekenlerle ilgili özel endişeleriniz var ise bunu psikologunuz ile konuşabilirsiniz.
Psikolojik destek uzmanlık gerektiren profesyonel bir iştir. Tek amacı anlık rahatlama sağlamak değildir. Psikoloğa gidene 'deli' denir. Kayıp, hastalık, yas, psikolojik travma konuları dahil, gündelik sorunları da içeren pek çok konu için psikoloğa gidilebilir.
Psikolojik danışmanlar ise “hasta” kelimesini kullanmayı tercih etmemektedirler ve kendi unvanlarına uygun olarak danışan kelimesini kullanmaktadırlar.
Boş sandalye tekniği, Fritz Perls tarafından geştalt terapi yönteminin tedavi tekniklerinden bir tanesi olarak ortaya atılmıştır. Almanca kelime olan Geştalt “biçim” “tamamlama” “bütünleştirme” anlamlarını taşımaktadır.
Yüzleştirme danışanın korku ya da sıkıntı veren uyaranla karşı karşıya kalması, kaçınmasının ortadan kaldırılmasıyla gerçekleştirilir. Beraberinde danışanın kendisini rahatlatmak için yaptığı güvenlik sağlayıcı davranışlar ya da ritüellerin engellenmesi yani tepki önleme yapılır.
Terapötik iletişim bir terapistin danışanını sözlü ve sözsüz iletişim yoluyla daha iyi anlamasına yardımcı olan, hastaların duygularını ve fikirlerini rahatça ifade etmelerini teşvik eden en kritik araçlar arasında yer alır.
5. Mucize Soru (The Miracle Question): Mucize so- ru somut, gerçekçi ve erişilebilir amaçlar oluşturmada yetersiz kalan bir danışanla çalışırken de Shazer tarafın- dan keşfedilmiştir (Sklare, 1997). Bu teknik, danışanın gelecekteki çözümler üzerinde odaklanması ve amaçla- rini netleştirmesi için kullanılır.
Kişinin içgörü kazanabilmesi ve başkaları ile olan çatışmalarını azaltabilmesi esasına dayanır (Corey, 1982, s. 133). Bu teknikte ortaya boş bir sandalye konur. Kişiler boş sandalyeye bakarak, sandalyede bir yakınlarının olduğunu düşünerek hayali kişiyle diyalog kurarlar.
6.2. Çift sandalye tekniği: Danışanın çatışma yaşadığı durumlarda kullanılan bir tekniktir. Bu teknikte danışanlar birbiriyle çatışan yönleri arasında bir iletişim başlatır.
Örneğin bir kişi kendi içinde öfke veya kıskançlık duyguları taşıyorsa bu duyguları başkalarında varmış gibi algılayabilir ve onları öfkeli veya kıskanç olarak nitelendirebilir. Yansıtma yapan kişi, kendi duygularını başkalarına yüklemesiyle kendisini bu duygulardan arınmış hisseder.
Psikolojide yansıtma (projeksiyon) insanların taşınması zor duygularla baş edebilmek için bilinçaltında kullandıkları bir tür savunma mekanizmasıdır. İstenmeyen duyguları ve arzuları kabullenmek veya bunlarla uğraşmak yerine başkasına yansıtmak olarak tanımlanabilir.
Temel psikolojik danışma becerileri; odaklanma/ dikkati verme, asgari düzeyde teşvik, etkili soru sorma, gözlem, özetleme, içerik ve duygu yansıtmadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri