Konut hakkı, hem TC Anayasası'nda hem de Evrensel İnsan Hakları Bildirgesi'nde vurgulanan temel bir insan hakkıdır.
En temel insan haklarından biridir konut ve barınma hakkı... Anayasal bir hak. Yani anayasa ile sağlanmış bir hak. Madde 36 yazıyor ki, “Herkes temel insani gereksinimlerini karşılayabilecek, insan haysiyetine yakışır biçimde konut ve barınma hakkına sahiptir.
Konut, daha gelişmiş bir insan hakkıdır. Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal ve Kültürel Haklar Sözleşmesi (ESKHS) veya Avrupa Sosyal Şartı (ASŞ) gibi uluslararası belgelerde kendisine yer bulur. Bu belgelerin tanıdığı bir sosyal hak olarak konut, kişinin kendine ait bir mekâna sahip olmasını ifade eder.
Öyle ki konut hakkı, bir kullanım hakkı olarak kabul edilmektedir. Böylece konut hakkının; kiralık evler, kooperatif, ev sahipliği, afet evleri ile bir arsa ya da mül- kün işgali de dahil yasal olmayan yerleşme gibi farklı şekillerde olabileceğinin de kabul edildiği anlamına gelmektedir.
(Anayasa, Madde 21): Kimsenin konutuna dokunulamaz. Çeşitli nedenlerle, yasayla yetkili kılınmış kurumların yazılı emri bulunmadıkça; kimsenin konutuna girilemez, arama yapılamaz ve buradaki eşyaya el konulamaz. İnsanların kendi evlerinde rahatsız edilmeden yaşam sürme hakkı Anayasada güvence altına alınmıştır.
İlgili 15 soru bulundu
Suça konu olan konut, özel hukukta bahsedilen konut olarak algılanmamalıdır. Ceza Hukukunda konut, tanımlanmıştır. Konuttan kasıt yalnızca ikametgah adresinin olduğu yer olarak algılanmamalıdır. Konut, devamlı ya da geçici olarak arınma ihtiyacının karşılanmasına elverişli olan yer anlamına gelmektedir.
Bu haklar başlıca şunlardır: Din ve Vicdan Özgürlüğü, Düşünce Kanaat ve İfade Özgürlüğü, Basın Özgürlüğü, Haberleşme Özgürlüğü, Yerleşme ve Seyahat Özgürlüğü, Toplantı Hak ve Özgürlüğü, Bilim ve Sanat Özgürlüğü v.b. özgürlükler de yine devlet tarafından anayasal güvence altına alınmıştır.
Maddesinde herkesin yeterli yaşam koşullarının yeterli yiyecek, giysi ve konuta erişim hakkı olduğu belirtilir. Ayrıca Birleşmiş Milletler Ekonomik Sosyal ve Kültürel Haklar Konseyi bir Genel Yorumu (General Comment) konuta ayırarak, konutun ilk ve asli hak olduğunu vurgulamıştır.
Anayasa ve Konut
Konut, 1961 Anayasası ve 1982 Anayasasında düzenlenmiştir. 1961 Anayasasının sağlık hakkını düzenleyen 49.maddesinin 2.bendi kapsamında, «Devlet, yoksul veya dar gelirli ailelerin sağlık şartlarına uygun konut ihtiyaçlarını karşılayıcı tedbirleri alır» ifadesiyle konut hakkı düzenlenmiştir.
Eğitim hakkı, sağlık hakkı, çalışma hakkı, konut hakkı, ücrette adaletin sağlanması ve asgari ücret, sosyal güvenlik hakkı, beslenme hakkı ve bazı toplumsal kesimlerin (engelliler, çocuklar, yaşlılar gibi) korunması çerçevesinde devlete yüklenen yükümlülükler bu bağlamda zikredilebilir.
Ekonomik, sosyal ve kültürel haklar; eğitim hakkı, barınma hakkı, yeterli bir yaşam standardı hakkı, sağlık hakkı ve bilim ve kültür hakkı gibi sosyoekonomik insan haklarıdır.
İspat hakkı, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin "adil yargılanma hakkı" başlıklı 6. maddesinde yer bulmaktadır. Türkiye'de ispat hakkı ilk olarak 1960 askeri darbesi sonrası 1961 Anayasası'nda "Temel Haklar ve Ödevler" başlıklı 34. maddesinde yer bulmuştur.
Medeni haklar arasında yaşama hakkı, ifade ve düşünce özgürlüğü, mülkiyet hakkı, sözleşmelere dahil olma, yasal davalar açma, eğitim ve iş imkânlarına sahip olma, seyahat etme, kamu hizmetlerinden faydalanma ve demokratik siyasi sisteme katılma, ölme hakkı gibi haklar yer alır.
Pozitif statü hakları, bireylere devletten olumlu bir davranış, bir hizmet, bir yardım isteme imkânını tanıyan haklardır. Örneğin çalışma hakkı, sağlık hakkı, konut hakkı, sosyal güvenlik hakkı bu tür haklardandır.
Negatif statü hakları
Kişinin dokunulamayacak ve aşılamayacak özel alanlarının sınırlarını belirleyen hak ve hürriyetlerdir. Negatif Statü Hakları yaşam hakkı ve konut dokunulmazlığı olmak üzere 2 hakkı içerir.
3- Aktif Statü Hakları
Seçme ve seçilme hakkı, siyasî parti kurma hakkı, siyasî faaliyette bulunma hakkı, kamu hizmetine girme hakkı, dilekçe hakkı aktif statü haklarına örnek olarak verilebilir. Bu haklara “siyasî haklar” da denir.
Kiracılar, kiraladıkları konutun dokunulmazlığına sahiptir ve ev sahibinin rızası olmadan konuta girilmesine izin vermezler. Bu ihlal, ev sahibi veya kiracı fark etmeksizin, herhangi bir kişi tarafından işlenmesi durumunda cezai yaptırımlara tabidir.
Katılma hakları, Anayasa'nın “Siyasal Haklar ve Ödevler” başlığı altında düzenlenmiştir. Anayasaya göre bunlar, vatandaşlık hakkı, seçme ve seçilme hakları, siyasal partilerle ilgili haklar, kamu hizmetlerine girme hakkı, vatan hizmeti hakkı, vergi ödevi, dilekçe hakkı gibi hak ve özgürlüklerdir.
Anayasa Mahkemesi de vermiş olduğu kararlarında mülkiyet hakkının sosyal bir hak olduğunu, toplum ve kamu yararı gerektiğinde sınırlanabileceğini kabul etmiştir.
Alt gelir grubu projelerinde hak sahibi olup sözleşme imzalayanlar konutlarını borçlarını bitirip malik olunana kadar devredemezler. Borcu devam ederken konutunu devreden hak sahiplerinin sözleşmeleri feshedilir.
Şurada Paylaş! HAK SAHİPLİĞİ NEDİR? Yaşanan afette, kendilerine ait bulunan konutları yıkılan, yanan veya oturamayacak derecede ağır hasar gören afetzedeler “Hak sahibi” sayılır ve bu ailelere yeniden konut yapılır veya konut kredisi ödenir.
Hak sahibinin vefat etmesi durumunda konut hakkı ne olacak? Bu durumda konut hakkı yasal mirasçılarına intikal eder.
Dil, din, ırk ayrımı olmaksızın her insana eşit olarak verilen haklara temel hak denir. Temel haklar kavramından ilk bahseden yazarlar Aydınlanma Çağı düşünürleri J. Jack Rousseau ve Denis Diderot'dur. Bu hakların başında eğitim ve sağlık hakkı gelir.
Doğal haklar; insanın doğuştan getirmiş olduğu, başkasına devredilemez ve başkası tarafından verilmemiş olan haklardır. Doğal hakların geçerli olduğu düşünülen bir insanlık anına ve o durumda uygulanan hukuk pratiklerine ise doğal hukuk denilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri