Sosyal hak olan sağlık hakkı da bu şekilde değerlendirilmelidir (Gezgin, 2006: 139). Sağlık hakkı devletin sağlık hizmetleri alanında bireye karşı olan sorumluluklarını düzenler. Bireyin en temel haklarından biri olan sağlıklı yaşam hakkı doğuştan kazanılan devredilemez haklar arasında sayılmaktadır.
Her iki Anayasa'da (1961, m. 53; 1982, m. 65), sağlık hakkının eko- nomik ve sosyal haklar arasında yer alması nedeniyle, Devlet'in bu hakkın gereğini “mali kaynaklarının yeterliliği ölçüsünde” yerine getire- ceğine yer verilmiştir.
Sağlık hakkı çeşitli yasalar ve sözleşmelerle koruma altına alınmış bir haktır. Anayasamıza göre Devlet sağlık hizmetlerini herkesin beden ve ruh sağlığını koruyarak hayatını sürdürebileceği şartları sağlamakla yükümlüdür. Bunun için gerekli düzenleme ve denetimleri yapmakla yükümlüdür (Anayasa Md. 56).
“Sağlık hakkı”, sağlıklı bireyler ve toplum hedefine ulaşabilmek için gerekli tesislere ve şartlara ulaşma, bunları kullanma hakkıdır.
Öğretide de sağlık hakkının konusu yönünden sosyal haklar arasında yer aldığı konusunda görüş birliği vardır (Tanör, 1978: 102; Tahmazoğlu Üzeltürk, 2012: 5; Şahbaz, 2009: 405-406; Gür, 2010: 300). Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek Devletin ve vatandaşların ödevidir.
İlgili 24 soru bulundu
Anayasa'nın 56/1. maddesinde; “Herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir.” denilerek sağlık hakkı güvence altına alınmıştır. bütünlüğü ilkesinin bir diğer sonucu haklar arasında hiyerarşi bulunmamasıdır.
İkinci kuşak haklar, bir serbesti ve özgürlüğün ötesinde devletten bir hizmet/edim isteme yetkisi veren haklar olarak gelişmeye başlamıştır. Çalışma hakkı, sendikal haklar, sosyal güvenlik hakkı, sağlık hakkı, parasız öğrenim hakkı, konut hakkı ikinci kuşak veya sosyal hakların en önemlileri olarak bilinmektedir.
Devlet herkesin hayatını beden ve ruh sağlığı içinde sürdürmesini sağlama; insan ve madde gücünde tasarruf ve verimi artırarak, işbirliğini gerçekleştirmek amacıyla sağlık kuruluşlarını tek elden planlayıp hizmet vermesini düzenler.
Ekonomik, sosyal ve kültürel haklar; eğitim hakkı, barınma hakkı, yeterli bir yaşam standardı hakkı, sağlık hakkı ve bilim ve kültür hakkı gibi sosyoekonomik insan haklarıdır.
SAĞLIK HAKKI ve DEVLETİN YÜKÜMLÜLÜKLERİ
Temel bir insan hakkı olan sağlık hakkı konusunda devletin; saygı göstermek, korumak ve gereğini yerine getirmek şeklinde ifade edilen üç temel yükümlülüğü vardır (23).
Sosyal ve ekonomik kamu hakları Anayasa'nın 41. ve 65. maddeleri arasında yer almaktadır. Ailenin korunması, sosyal güvenlik hakkı, sözleşme özgürlüğü, çalışma hakkı, sağlık hakkı ve eğitim ve öğretim hakkı gibi haklar ekonomik ve sosyal haklar kapsamındadır. Bu haklar içinde eğitim ve öğrenim hakkı da yer alır.
Hasta hakları da insan hakları kavramının tıbba yansımış bir uzantısıdır. Bir kişinin tanı (teşhis), tedavi, rehabilitasyon ve izleme gibi tıbbi süreçler boyunca sahip olduğu haklardır. Hasta hakları üçüncü kuşak insan hakları içerisinde tanımlanmıştır.
Bu haklar arasında, kişi ve konut dokunulmazlığı, özel hayatın gizliliği, haberleşme hürriyeti, din ve vicdan özgürlüğü, özel yaşamın gizliliği gibi hak ve hürriyetler sayılabilir. Bu tür haklar açısından esas olan devletin bunlara dokunmaması veya dokunulmamasını sağlamasıdır.
Sosyal haklarımız toplumsal yaşama tam katılım için gerekli olan haklardır. Öncelikli olarak eğitim hakkını, aile kurma ve sürdürme hakkını, sağlık hakkını, ayrımcılıktan korunma hakkını içerir.
İnsan hakları, tüm insanların sadece insan olmakla sahip olduğu temel hak ve özgürlüklere denir. İnsan hakları; ırk, ulus, etnik köken, dış görünüş, din, dil,ense ve cinsiyet ayrımı gözetmeksizin tüm insanların yararlanabileceği haklardır. Bu hakları kullanmakta herkes eşittir.
MADDE 37- Hiç kimse kanunen tabî olduğu mahkemeden başka bir merci önüne çıkarılamaz. Bir kimseyi kanunen tabî olduğu mahkemeden başka bir merci önüne çıkarma sonucunu doğuran yargı yetkisine sahip olağanüstü merciler kurulamaz.
Sağlık hakkı yaşama hakkının ayrılmaz bir parçasıdır. Anayasa ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ile güvence altına alınmıştır. Bireylerin sağlığının korunmadığı ve yaşamını devam ettirmesi için gerekli tedbirlerin alınmadığı bir ortamda yaşam ve sağlık hakkından bahsetmek mümkün değildir.
Hasta hakları uluslararası ve ulusal mevzuat ile teminat altına alınan, tıbbi yardım talep eden ve bu amaçla bir sağlık kuruluşuna başvuran kişinin o sağlık kuruluşunda kendisine verilen tüm hizmet süreci içerisinde haklarının korunması adına yapılan uygulamaların tamamıdır.
Üçüncü kuşak haklar ise dayanışma hakları, halkların hakları veya grup hakları şeklinde tanımlanmaktadır. Bu haklara örnek olarak çevre hakkı, barış hakkı, ekonomik ve sosyal gelişme hakkı gösterilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri