Konut Sigortası Hangi Hizmetleri Kapsar
Temel olarak deprem, yangın, sel ve su baskını, yanardağ püskürmesi, fırtına, dolu ve kar ağırlığı gibi doğal afetler sonucu oluşacak zararlar teminat altına alınır. Hırsızlık, bina içi tesisat ve enkaz kaldırma masrafları da bu kapsama dahil edilir.
Konut sigortası deprem, sel, yangın gibi durumlardan hasar gören eşyaların zararlarını da karşılar. DASK sigortası zorunlu bir sigorta olduğu için iptal edilemez. Konut sigortası isteğe bağlı bir poliçe olduğu için her an iptal edilebilir.
Ev su basma sigorta kapsamında aşağıdaki alanlarda oluşan zararlar karşılanabiliyor: Kapı ve pencere camları Alçı tavan ve duvar boyaları Klozet ve banyo ekipmanları
Konut sigortası deprem hasarını karşılar mı sorusunun yanıtını vererek başlayalım; evet karşılar ancak bunun için konutun aynı zamanda DASK'a sahip olması gerekir. DASK mevcutsa, depremin yol açtığı hasarlar 640.000 TL'ye kadar zorunlu deprem sigortası kapsamında ödenir.
İlgili 22 soru bulundu
Konut sigortası, poliçedeki teminat kapsamına göre su hasarının belli bir miktarını ya da tamamını karşılar. Bu durum tamamen sizin ihtiyacınıza göre belirlenir. Konut sigortası su baskını teminatını genişleterek komşularınızın su baskınından zarar görme ihtimaline karşı da gerekli güvenceyi sağlayabilirsiniz.
Deprem sonucunda arsa değeri değişmeyeceğinden sigorta yapılırken arsa değeri hesaba katılmaz. 5- Zararın tamamı ödenir mi? Konut tamamen yıkılırsa poliçede yazan tazminat tutarının tamamı ödenir.
Teminat kapsamındaki risklerin gerçekleşmesi sonucu sigortalı konutta yapmış olduğunuz boya badana, duvar kağıdı, banyo/mutfak dolapları vb. dekorasyonel masraflar ile binaya ait sabit kıymetlerde oluşacak zararlar da güvence altına alınmıştır.
Elektrik hasarları kapsamına giren herhangi bir olay neticesinde söz konusu mahalde bulunan buzdolabı ve/veya derin dondurucuların hasarlanarak çalışmaması sebebiyle; buzdolabı ve/veya derin dondurucuların içerisindeki gıda maddelerinin bozulması konut sigortası teminatı altınadır.
Ev sahibi ve kiracılar arasındaki sorun ya da anlaşmazlıkların başında da demirbaşların onarım, arıza ya da değişim gibi işlemlerinden kimin sorumlu olduğudur. Ev sahibi hangi masrafları öder dediğimizde; evin demirbaşlarında yaşanan sorunları, oturulan binaya ait sorun ya da masrafları ev sahibi ödemekle yükümlüdür.
Çalışır durumda veya garanti süresi bitmiş olan ev tipi kombilere arıza tamiri ve bakım hizmetleri uygulanır ve bu uygulamalar, konut sigortası hasarsızlığını bozmaz.
Eşya sigortası poliçede ayrıca belirtildiği takdirde TV kırılmasına ilişkin masrafları karşılar. Eşya Sigortası Çalınan Eşyaları Karşılar mı? Eşya çalınması poliçeye ek teminat olarak eklenebilir. Hırsızlık durumunda sigorta şirketine bildirimde bulunduğu takdirde sigorta şirketi belli oranlarda ödeme yapar.
Ayrıca eşya sigortası televizyon, buzdolabı, bulaşık, çamaşır ve kurutma makineleri, klima ve masaüstü bilgisayarlar vb. elektrikli ve elektronik cihazlarda oluşabilecek her türlü ani ve beklenmedik fiziksel hasarlar (çarpma, düşme, kırılma gibi) ve arızalanmalarını da kapsamaktadır.
Hırsızlık olayı sırasında güvence altında olan eşyalarınızın değeri o gün ne ise, sigorta bu değeri karşılar. Konut sigortası hırsızlık kapsamı altında olan eşyalarınızın yenilerini satın almanız için ödenecek miktar karşılanır.
Bina değeri, eşya bedeli, yapılan dekorasyon ve cam bedeli gibi teminatlar doğru ve tam olarak belirlenmelidir. Sigortalanan rizikoya ilişkin bina yaşı, metrekare, alınan güvenlik ve yangın önlemlerine ilişkin bilgiler doğru ve eksiksiz olmalıdır. Poliçe içerisinde muafiyetler var ise özellikle incelenmelidir.
Çok uygun primlerle yapılan DASK ile deprem anında yapıda oluşacak olumsuzluklar teminat altına alınıyor. DASK'lı bir konut deprem anında herhangi bir sıva çatlağı gibi olumsuzlukla da karşılaşsa bunun ücreti DASK tarafından sigortalıya ödeniyor.
E-devlet sistemine T.C kimlik numarası ve e-devlet şifresi ile giriş yapılmasının ardından sistem Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi'ne yönlendirmektedir. “Poliçe Sorgulama” sayfası üzerinden sigorta poliçeleri ile ilgili tüm detaylara kolaylıkla erişim sağlanabilmektedir.
Konut sigortasının kombi arızasını karşılayabilmesi için elektronik ev eşyalarının konut sigortası poliçesine dahil edilmesi gerekmektedir. İsteğe bağlı olarak beyaz eşya sigortası ana poliçeye eklenebilmektedir.
Konutun sigortalandığı bir yıllık süre içerisinde hasara uğramaması halinde poliçesini yeniletmek isteyen sigorta sahipleri hasarsızlık indirimi hakkı kazanır. Sigortalı poliçesini devam ettirdiği ve poliçe dönemini hasarsız geçirdiği müddetçe indirim oranı yıldan yıla artış gösterir.
Boya, Badana, Duvar Kâğıdı Masrafları
*Sigortalının kiracı olması durumunda, teminat kapsamına giren bir hasar nedeniyle sigortalı konuta yapılacak boya, badana ve kâğıt masrafları, sigorta teminatlarına dâhildir.
Konut sigortası zorunlu değil isteğe bağlı bir sigortadır. Zorunlu olmamasına karşın, ana ve ek teminatlarının çok geniş olması nedeniyle bu sigortanın ev sahipleri ve kiracılar tarafından yaptırılması tavsiye edilir.
Bu durumda satılan bir konutun poliçesi yeni alıcısına aktarılabilirken, satılan konut yerine yeni konut alındıysa DASK poliçesi yeni konuta aktarılabiliyor.
Hasar ihbarı ve hasara ilişkin evrakların teslim edilmesiyle birlikte en geç 15 iş günü içerisinde sigorta şirketinin hasar durumu ve tazminat tutarını belirleyerek sigortalıya bilgi vermesi gerekir. Dosyaya onay geldikten sonra ortalama 30 iş günü içinde hasar ödemesi yapılır.
Buna göre 100 metrekare bir daire için deprem olması durumunda alınacak teminat 150 bin 800 lira. Yıllık DASK poliçesine ödenecek tutar ise 354 lira.
Sigorta muafiyetleri mülk, kaza ve sağlık sigortası gibi ürünlerde ortak bir bölümdür. Sigorta şirketleri muafiyet ile herhangi bir hak talebinin maliyetini paylaşır. Tipik olarak, poliçenin muafiyet oranı ne kadar yüksekse yıllık veya aylık prim ödemeleri o kadar düşük olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri