Kazaya sebep olan sigortalı araçta bulunan taşınan mallara (bavul vb.) gelen zararı trafik sigortası karşılamaz. Manevi tazminat talepleri trafik sigortası tarafından karşılanmaz. Çalıntı veya gasp edilmiş araçların sebep olduğu kazalarda araç sahibi sorumlu olmadığı için trafik sigortası karşılamaz.
Kazaya karışan araca bağlı gelir ya da kar kaybı, iş durması ve kira mahrumiyeti gibi dolaylı olarak meydana gelen zararlar trafik sigortası kapsamında değildir. Kaza sırasında zarar görenlerin yanlarında bulunan bagaj ve eşyaları dışında, römorklarda taşınan malların zararları sigorta tarafından ödenmez.
Zorunlu trafik sigortasına sahip aracın bir kazaya karışması durumunda maddi hasar, sağlık giderleri, sakatlanma ve ölüm olmak üzere 3 temel teminat, poliçe limitlerine ve zarar görenlerin haklılık payına göre çeşitli oranlarda sigorta şirketi tarafından karşılanır.
Kazada Kusurlu Olsak Bile Trafik Sigortası Hasarı Karşılar mı? Evet, eğer sigortalı araç bir kaza yaparsa ve kusurlu tarafsa, trafik sigortası üçüncü tarafın zararlarını karşılar. Ancak, sigortalı aracın kendi hasarları genellikle trafik sigortası kapsamında değildir.
Tüm motorlu araç sahiplerinin zorunlu olarak yaptırdıkları zorunlu trafik sigortası, olası trafik kazalarında karşı tarafın ve üçüncü kişilerin zararlarını karşılamaktadır. Bu nedenle trafik sigortası, poliçe sahibinin kendi aracının pert masraflarını karşılamamaktadır.
İlgili 42 soru bulundu
Kişilerin tek başına yaptıkları kazalarda, mesela park ederken veya bir yere çarpma durumlarında trafik sigortası bu tür hasarları teminat altına almıyor.
Trafik Sigortası Karşı Tarafın Hasarının Ne Kadarını Karşılar? Sigorta poliçelerinin kapsamı Hazine Müsteşarlığı tarafından belirlenen limitler dahilinde hazırlanır. Limitler araç başına 120 bin TL'ye kadar olan hasarı öder. Kaza başına ödeme miktarı ise 240 bin TL olarak belirlenmiştir.
Varsa kaskonuzdan karşı tarafın hasarları karşılanır; yoksa bireysel olarak hasarları finanse etmek durumunda kalırsınız. Örneğin %100 kusurlu olduğunuz bir kazaya karıştığınızda size ait trafik sigortası karşı tarafın ya da 3. şahısların hasarlarını karşılamaktadır.
Trafik kazasında %100 kusur, %100 hatalı olmak anlamına gelmektedir. Kazaya karışan karşı tarafta kusur bulunmamaktadır. Bu nedenle kazaya karışan karşı tarafın trafik sigortası meydana gelen kazanın maddi masraflarını karşılamamaktadır.
Sigorta şirketlerinin; kaza sonrasında oluşan hasarları tespit edebilmeleri ve hasarı karşılayabilmeleri için kaza tespit tutanağının olması şarttır. Kazadan sonra tutanak tutulmazsa, kaza dolayısıyla meydana gelen hasarı sigorta şirketi karşılamaz ve ödemeyi kendi cebinizden yapmak zorunda kalırsınız.
Savaş, istila, düşman hareketleri, darbe, iş savaş, ihtilal, isyan ve ayaklanma gibi durumlarda araçta meydana gelebilecek hasarlar kasko sigortası poliçe kapsamı dışındadır. Ayrıca belitilen bu durumlarda kolluk kuvvetlerinin müdehaleleri nedeniyle oluşabilecek hasarlar da teminat kapsamı dışında kalan durumlardandır.
Yanan Arabayı Trafik Sigorta Karşılar mı? Araçlarda farklı nedenlerden dolayı yanma durumu oluşabilmektedir. Zorunlu trafik sigortası, karşı tarafta meydana gelen hasarları teminat altına almaktadır. Bu nedenle araçta oluşan yangın, zorunlu trafik sigortası kapsamında değerlendirilmemektedir.
Araç hırsızlığı durumlarında trafik sigortası zararınızı karşılamamaktadır. Bu sebeple araçlarınıza olası hırsızlık durumları için kasko sigortası yaptırmanız tavsiye edilir.
Trafik kazası sonucu sigorta şirketi, sürücüleri %50 oranında kusurlu bulabilir. Yüzde 50 kusur oranına sahip olmak, tarafların kazanın ortaya çıkmasında ortak pay sahibi olmaları anlamına gelir. Araçtaki hasarların yarısı karşı tarafın sigortasından karşılanır.
Suçlu olunsa da karşı tarafın hasar bedeli aracın TRAMER'ine işlenmez aksine hangi araca kaza sonrası onarım için işlem yapıldıysa tekil olarak ayrı ayrı her bir aracın şasi numarasına işlenir.
Hayvana Çarpma Cezası
Bu nedenle Hayvanları Koruma Kanunu çerçevesinde sürüş anında hayvana çarpan sürücünün hayvanı en yakın veterinere götürmesi gerekir. Aksi takdirde Türk Ceza Kanunu uyarınca mala zarar verme suçu işlemiş olursun.
- Yolun daraldığı alanlarda geçiş önceliğine sahip olan araçlara öncelik vermemek asli kusur hali olmaktadır. - Seyir halindeki sürücülerin karayolunun taşıt yolu üzerinde zorunlu haller dışında park etme ve durma durumu için gerekli olan tedbirlerin almaması durumunda meydana gelen kazalar asli kusur sayılmaktadır.
Zorunlu trafik sigortası, Türkiye'de zorunlu olan bir sigorta türüdür. Trafik sigortası ile karşı tarafa verilen zararlar teminat altına alınmaktadır. Park halinde bulunan bir araca çarpılır ise, çarpan aracın zorunlu trafik sigortası tarafından tüm zarar karşılanmaktadır.
TRAFİK KAZALARINDA ASLİ KUSUR ÖRNEKLERİ
Kırmızı ışıkta geçmek. Aracı arkadan çarpmak. Yetkili memurun dur işaretine uymamak. Girilmez karayolu ya da ters yola girmek.
Asli kusur; kazanın ana sebebi olarak belirlenen tarafı temsil eder. Tali kusur ise kaza sırasında gereken önlemi almamış olan ya da dikkatli davranmayan taraf anlamına gelir.
TRAFİK SİGORTASI KENDİ ARABAMIN HASARINI ÖDER Mİ? Trafik Sigortası aracın üçüncü şahıslara verebileceği bedeni ve maddi zararları teminat altına alır. Kişinin kendi aracında meydana gelen hasarının karşılanmasını da istiyorsa aracı için kasko sigortası yaptırması gerekir.
Olay yerinde mutlaka kazanın hasarının gösterildiği farklı açılardan fotoğraflar çekilmeli ve bunlar da tutanak ile birlikte teslim edilmelidir. Kaza tespit tutanağı süresi 5 iş günüdür. Kazanın meydana geldiği tarihten itibaren 5 iş günü içinde gerekli belgeler sigorta şirketlerine iletilmelidir.
Trafik sigortası hatalı olduğunuz bir trafik kazası sonucunda üçüncü şahıslara verdiğiniz zararı karşılar; sigortalının aracında oluşan zararı karşılamaz. Bu nedenle çalınma riski sadece kasko sigortası ile güvence altına alınabilir. Trafik sigortası, çalınan araç için ödeme yapmaz.
Kazaya neden olan sürücü, karşı tarafın hasarını karşılamakla yükümlüdür. Zorunlu olarak her sürücü tarafından yaptırılması gereken trafik sigortası, kaza meydana geldiğinde karşı tarafın maruz kaldığı hasarı karşılar. Dolayısıyla hasar ödemeleri, sigortalı kişinin sigorta şirketi tarafından karşılanır.
Hasar ödemeleri sigortalı araç sahibinin sigorta şirketi tarafından karşılanır. Kusur oranına göre yapılan ödeme, zarara uğrayan kişinin kusur oranı hesaplanarak yapılır. Böylece her iki taraf da kusuru oranında karşı tarafın ödemesini yapar. Bu ödemeler de tarafların sigorta şirketi ile karşılanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri