Anadolu Kürtleri, Konya'nın Yunak ilçesi ve çevre köylerini ilk kuranlar tarihsel Rojkan aşiretine bağlı Bilbasi ve Kavalasi koludur. (Bulgar göçmenleri 1950'ler de gelmişlerdir.) Rojki Kürt'lerinin Yunak'a yerleşmeleri 1100 yıllarına denk gelmektedir.
Orta Anadolu'ya Kürtlerin göçü farklı zaman dilimlerinde ve çeşitli nedenlere dayalı olarak gerçekleştirilmiştir. Konya'nın Kulu ve Cihanbeyli ilçelerindeki Kürtler kendilerinin Adıyaman, Malatya ve kısmen Urfa civarlarından geldiklerini söylüyorlar.
Yunak' a bağlı Kargalı, Sıram, Ayrıtepe, Cebrail ve Sevinç köylerinin de Sarıkeçili Yörükler tarafından kurulduğu belirtilir. Torunlar'ın ise Oğuz Türklerinin Afşar boyuna mensup kişiler tarafından kurulduğu belirtilir.
İkinci görüşe göre Turgutlular koyun ve kuzularını Karataş deresinde yıkamışlar ve temizlenen hayvanlara bakarak "Yünü Ak" demişlerdir. Bu değiş zamanla "Yunak" biçimine dönüşmüştür.
Yunak yerli Kürtlerinden oluşan bir halay Yunak Konya'da merkezi Kürt Kurmanci olan tek ilcedir iç Anadolu'da merkez Kürtlerinin en yoğun kültüre sahip olan ilçesidir .
İlgili 37 soru bulundu
İran'ın Kirman bölgesinden Hemedan(Kuzey Batı İran) ve Horasan'a(Kuzey Doğu İran) doğru göç etmişlerdir. Göç ettikleri bölgelerde Kürt kültürünü komşu bölgelere de yayılmıştırlar.
Kürtler (Kürtçe: کورد, Kurd), doğuda Zagros Dağları'ndan batıda Toros Dağları'na ve güneyde Hemrin Dağları'ndan kuzeyde Kars–Erzurum platolarına kadar uzanan coğrafi bölgede yoğun yaşayan, 2017 yılı tahminlerine göre dünyada yaklaşık 36–45 milyon nüfusa sahip olan İranî bir halktır.
Yunak kelimesinin kökeni Türkçe dilidir.
Yunak'da 38 yerleşim .
Yunmak: yıkanmak, yunak: yıkanılan yer, yunakçı: çamaşır yıkayan, çamaşırcı; yunaklık: çamaşır leğeninin ya da teknesinin konduğu yer (Hançerlioğlu 1992: 550). Yunmak [yunmak, yuvunmak, yünmek]: yıkanmak: yunmuş yı/aykanmış: çok daha iyi, çok daha temiz, terbiyeli.
Kaynaklarda Aşireti Canbeğlü olarak geçen Cihanbeyli Kürtleri Türkmen Ekradı (Kürtleşmiş Türkmen) geçer. Bu aşiretlerin kökeni 10 ile 11 yy arasında Halep kuzeyinde ikamet eden daha sonra diğer Türkmen boyları gibi Eskişehir Ankara dolaylarına göç ve iskan edilen Beğdili Boyuna dayanmaktadır.
Canbek Aşireti Kürt Aşiretlerinin bir federasyonudur. Sivas, Yozgat, Tokat, Çorum, Muş, Erzincan, Erzurum, Elazığ gibi yörelere dağılmış kalabalık bir aşirettir..
Bölüm adlı Ankara'da yeni basılan broşürümüzde işlenen «<tarih, millî destanlar ve an'anelere göre incelemelerin vardığı sonucu: Kürtlerin Oğuzların (Bogduz ile Becen adlı iki boyu) soyundan geldiği gerçeğini, elimizdeki bu dil belgesi de, dil ba- kımından doğrulamaktadır.
Ankara (Rûdaw) – Türkiye'de 2014 yılı itibarıyla 77 milyon 695 bin 904 kişi olan nüfus, 1 milyon 45 bin 149 kişilik artışla 2015 sonunda 78 milyon 741 bin 53 kişiye ulaştı. Kürt illeri içinde en çok nüfusa ise Antep sahip.
Kürtlerin kökeni, Orta Doğu'da yaşayan bir etnik grup olan Kürtlerin oluşumu. Akademisyenler, Kürt sözcüğünün kökeni için farklı teoriler ortaya atmışlardır. Bir teoriye göre, Orta Farsçada "göçebe; çadır-satıcısı" terimi olan 𐭪𐭥𐭫𐭲 kwrt- olarak kullanıldığı öne sürülmüştür.
Yunak, günümüzde; Karataş, Yeni, Esentepe, Selçuk, Fatih ve Esme isimleriyle bilinen altı mahalleden oluşmaktadır. İlçenin 36 mahallesi, 5 mezrası ve 22 yaylası vardır.
Türkiye genelinde 10 veya daha az kişini ikamet ettiği köy sayısı 70 olarak belirlenirken, 1000 veya daha fazla nüfusa sahip köy sayısı 574 olarak kayıtlara geçti. Şırnak'ın Cizre ilçesindeki Dirsekli köyü, 6 bin 90 kişilik nüfusuyla Türkiye'nin en kalabalık köyü olarak dikkati çekti.
Bingöl merkeze bağlı Çavuşlar köyü, 5 bin 250 kişilik nüfusuyla Türkiye'nin en büyük köyü olma unvanını elinde bulunduruyor. Kent merkezine 27 kilometre uzaklıkta olan 450 haneli köyün 13 mezrası, 5 camisi, sağlık ocağı, ilköğretim okulu bulunuyor.
1. Yıkanılan yer, yıkanma yeri: Göldeysek yunaktayız / Dağdaysak kayaktayız / En güzel duraktayız / Mekânımız Bolu'dur (Behçet K.
Yunak Kaymakamı Sayın Özgür PELVAN ,Kaymakamımız Sayın İbrahim PELİT'i Makamında ziyaret etti.
yıkanılacak yer, yunak, ısı dam.
Niebuhr (1776-1831) ise biraz farklı bir iddiayı dile getirerek 'Aramiler', 'Medler' ve 'Persler'in ortak ata olarak Kürtlerden geldiğini savunmuştur. 1850'lerden beri süregelen modern araştırmalarda da Kürtlerin ataları olarak Medler gösterilmektedir.
Kürtlerin çoğunluğu Sünni Müslüman olup çoğunlukla Şafii mezhebine bağlı olmakla beraber Kürtler içerisinde kayda değer sayıda Şii nüfus vardır ve daha az sayıda Hanefi'de bulunmaktadır.
Kürt dilleri Kurmançça (Kuzey Kürtçesi), Soranice (Orta Kürtçe) ve Kelhurice'dir (Güney Kürtçesi), ancak Türkiye'de Kürtçe ile kastedilen büyük oranda bu dil grubunun ülkede en çok konuşulan kolu olan Kurmanççadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri