Starlink, Dünya yüzeyine çok daha yakın, yaklaşık 550 km yükseklikte dolaşan binlerce uydudan oluşan bir uydu kümesidir ve tüm dünyayı kapsar. Starlink uyduları alçak yörüngede olduğundan, gecikme süresi önemli ölçüde daha düşüktür - yaklaşık 20 ms karşısında 600+ ms.
Uydu sinyallerinde neden gecikme yaşanıyor? TV sinyali gönderen normal uydular yeryüzünden 35 bin kilometre yukarıdaki jeostatik denilen yüksek yörüngede hareket ederken Starlink internet uyduları yeryüzünden yaklaşık 550 kilometre yükseklikteki dünyaya en yakın yörüngede bulunuyor.
Starlink uyduları Dünya'dan yaklaşık 550 kilometre yüksekte yörüngede dönüyor.
Mart 2020 yılında yayınlanan habere göre günde 6 uydu üretebilmektedir.
Starlink, binlerce küçük uyduyu bizden 550 kilometre yukarıya alçak Dünya yörüngesine (ADY) yerleştirecek bir uydu takımyıldızı projesidir. Uydulardan gelen internet sinyalleri yer alıcı-vericilerine ışınlanacak ve bunlar da yerel olarak yayın yapacak veya doğrudan Starlink yönlendiricinize bağlanacaktır.
İlgili 34 soru bulundu
Takip için öncelikle Starlink uydularının canlı seyrini gösteren siteyi açmanız gerekiyor. Site yüklendiğinde ve konumunuz algılandığında uyduların görüneceği saat ve gün bilgileri ekranın solunda gözüküyor. Bu saat ve tarihte gökyüzüne bakarak bir çizgi halinde Starlink uydularını görebilirsiniz.
SpaceX, Starlink hizmeti için hedeflediği 1 Gbps hızına henüz Dünya'nın pek çok noktasına ulaşmayı başaramadı. Artan uydu sayısıyla bu hıza adım adım yaklaşılırken şirket, Haziran 2021'de hedef hızı 10 Gbps'ye yükseltmişti.
Starlink'in uyduları, uydular ve yerküre arasındaki bağlantıyı olabildiğince hızlı hale getirebilmek için Dünya çevresindeki alçak irtifadaki yörüngeye yerleştirildiler.
Bloomberg'in haberine göre, Elon Musk deprem bölgelerinde internet bağlantısında yaşanan sorunlar nedeniyle Starlink uydularını Türkiye'ye göndermeyi teklif etti. Bir hükümet yetkilisi ise Türksat'ın yeterli olduğunu söyleyerek bunu reddetti.
GÖKTÜRK-2 Uydusu yaklaşık 685 km.lik bir irtifada bulunması nedeniyle, yaklaşık 7,5 km/s.lik (27.000 km/s) bir hız ile yörüngesinde dönüşünü tamamlar. Örneğin uydu Türkiye'nin en güneyinden en kuzeyine 80 saniyede gidebilmektedir. Bu yüksek hız nedeniyle uydu, Dünya'nın yer çekimi kuvvetini yenerek yörüngesinde kalır.
O da 222 milyar dolarlık servetiyle dünyanın en zengin adamı: Elon Musk'tı... Uzay taşımacılık şirketi SpaceX'in içinde kurduğu Starlink uydu interneti şirketini geliştirdi ve 2019'dan bu yana neredeyse her hafta yörüngeye uydu atıyor. Bugüne kadar “tek başına” 4 bin 500 Starlink uydusunu yörüngeye oturttu.
Elon Musk'ın uzay taşımacılığı şirketi SpaceX, günümüzde 50'den fazla ülkede Starlink hizmetini sunuyor. Fakat Türkiye'ye ilk etapta 2021 yılında gelmesi planlanan hizmet önce 2023'e ertelenmiş, ardından tarihi tamamen kaldırılmıştı.
Türkiye'nin birçok ilinde olduğu gibi Bitlis'te de Elon Musk'ın kurucusu olduğu uzay taşımacılığı şirketi SpaceX'in uzaya gönderdiği Starlink uydularının tek sıra halinde geçişi vatandaşları heyecanlandırdı.
Uydular, afet sırasında sağladıkları sinyaller sayesinde internet yer alıcı ve vericilerine ulaşarak yerel olarak yayın yapmaya olanak sağlar. Sinyaller bir ev, iş yeri veya uzak konum sinyalinin uydu üzerinden bağlanmasını sağlar.
Bu üyeliğin dudak uçuklatan bir fiyatı bulunuyor. Şirketten yapılan açıklamaya göre hızı 500 Mbps'ye çıkan interneti kullanmak isteyen müşterilerin aylık 500 dolar ödemesi gerekecek. Ayrıca bu yeni premium anteni almak isteyenlerin sisteme giriş ücreti de 2 bin 500 dolar olarak belirlendi.
Starlink'in Türkiye ücreti henüz belli olmadı. Fakat Starlink ekipmanları hane kullanımı için 600 dolarlık fiyata sahip. Bu ücret, kullanım alanına göre 2.500 dolara kadar ulaşabiliyor. Starlink'in aylık abonelik ücreti ise internet hızına bağlı olarak 90 dolar ila 500 dolar aralığında değişiyor.
Starlink Hangi Ülkelerde Var? SpaceX'e göre Starlink hizmeti 'dünyanın bağlantının her zaman zor olduğu bölgeleri için ideal'. Şu anda yalnızca ABD, Kanada, Birleşik Krallık ve diğer bölgelerin belirli alanlarında mevcut olup, kapsama alanı 45 ila 53 derece kuzey enlemleri arasındaki bölgelere odaklanmıştır.
Starlink uydusu ne demek, sorusu Türkiye'de görülmesinin ardından gündeme geldi. Elon Musk'a ait SpaceX'in Starlink uyduları Erzincan semalarında görüntülendi. Vatandaşlar tarafından cep telefonu ile çekilen görüntülerde gökyüzünde tek sıralı halde giden uydular izleyenleri heyecanlandırdı.
Anten, direkt olarak uydu sinyallerini alarak internet modemiyle bağlantı kurarak internet erişimi sağlar. Starlink'in internet modemi, evinizdeki diğer modemler gibi çalışır, ancak uydu sinyalleri üzerinden veri alıp gönderir.
Projenin 2027'de tamamlanması hedefleniyor.
Gökyüzündeki sıralı uyduları gören vatandaşlar, merakla o anları cep telefonu ile görüntülerken ışıkların Starlink uydusuna ait olduğu anlaşıldı. Starlink Leo Uyduları SpaceX tarafından uydu interneti erişimi sağlamak üzere inşa edilmiş bir uydu takımyıldızı olarak biliniyor.
Elon Musk, Starlink için tarih verdi
Starlink Uydu Ağı projesi kapsamındaki uzaya gönderilen uyduların yerleştirme işlemlerinin yapıldığı, söz konusu ışıkların ise bu uyduların güneş panellerinde yaşanan parlamalardan kaynaklandığı belirtildi.
Starlink Amerikan uydu şirketi SpaceX tarafından uydu interneti erişimi sağlamak üzere inşa edilmiş bir uydu takımyıldızıdır. Elon Musk'ın kurucusu olduğu SpaceX, Starlink uydularıyla dünya yörüngesinde 12 bin uyduluk ağ kurmayı planlıyor.
Starlink, dünyanın dört bir yanındaki kullanıcılara yüksek hızlı uydu tabanlı internet erişimi sağlayan bir projedir. SpaceX tarafından geliştirilen Starlink, binlerce küçük uyduyu Alçak Dünya yörüngesine yerleştirerek bu hizmeti sunar.
Tesla, SpaceX ve Twitter'ın sahibi Musk ise elektrikli otomobil şirketi sayesinde bu yıl 55,3 milyar dolardan fazla kazandı. Teknoloji milyarderinin serveti 192 milyar dolara ulaştı. LVMH'nin hisselerinin değeri bu yıl yüzde 19,7 arttı. Tesla hisselerindeki artışsa yüzde 65,6'yı buldu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri