İlk başta bir tür iri ve dövüşken bekçi köpeğinin adı, ama bir süre sonra hound'u marjinalleştirip köpek milletinin genel adı olmuş. (Buna karşılık Almancada Hund egemenliğini korumuş, Dogge bir köpek cinsinin adı olarak kalmış.)
15. asrın başlarında “Kitabü'l-İdrak” isimli bir Kıpçak'ça dil kılavuzunda “itin iri ve tüylü olan cinsine köpek denir” diye belirtilmiştir. Köpek kelimesi muhtemeldir ki “kabarmak” ve “irileşmek” anlamına gelen “köpmek” fiilinden türetilmiştir.
Türk Halk Kültüründe Köpek
Azericede ve Anadolu halk ağzında köpek manasında kullanılan “İt” (eski Türkçe İyt/İyit) kelimesi ise Türkiye'de şehirlerde çoğu zaman argo bir sözcük olarak algılanmakta ve kullanımı yadırganmaktadır.
Böyle bir köpek gördüğünüzde aslında o esnada köpeğin vücut sıcaklığı çok yükselmiş ve soğumaya çalışıyor demektir. Köpekler dilleri dışarda hızlı hızlı nefes alırken havayı dillerinin üzerinden ağızlarına ve oradan ciğerlerine gönderir. Bu sayeden nemin buharlaşmasını sağlayarak serinlerler.
Evcil hayvanınız normalde ağırbaşlıysa ve birden önüne çıkan her şeye havlamaya, hırlamaya ve saldırmaya başlarsa bu, mutsuz olduğunun bir işareti olabilir.
İlgili 34 soru bulundu
-Köpekler gezmeyi, keşfetmeyi seven canlılardır. Köpeğinizle yapacağınız düzenli gezinti programları, zaman zaman gideceğiniz uzun doğa yürüyüşleri onları rahatlatacak ve sizinle birlikte yaptığı bu aktiviteler onları mutlu edecektir. -Beslenmek, organizmanın devamlılığı ve bağışıklığın oluşması için oldukça önemlidir.
Titreme, kusma, ishal, sürekli uyku hali, halsizlik ve aşırı şekilde tüy dökme köpeğinizin hiçbir fiziksel rahatsızlığı olmadığı halde yoğun stres hissettiği anlamına gelebilir. Bu belirtilerin yanında aşırı hareketlilik ve köpeğin ev içinde amaçsız halde sürekli olarak gidip gelmesi de strese işaret eder.
Araştırmalar, köpeklerin, insanlar onlara bakarken çok sayıda mimik yaptığını gösteriyor. Bunlardan en belirgin olanı ve köpeğinizin size “seni seviyorum” dediği mimiklerden biri kaşlarını kaldırıp gözlerini iyice açarak dilini dışarı çıkarmasıdır.
Köpekler hiç bizi çok sevdikleri için bize bakarlar mı? Aslında evet! Köpekler bazen aşkla bakar; bizler de bunu hisseder ve onlara bakarız. Onları sevgimiz ve şefkatimizle ödüllendiririz, bu bakışlar köpeğiniz ve sizin aranızdaki bağı geliştirir.
Sussex Üniversitesi'nde yürütülen bir araştırma, köpeklerin insan konuşmalarının her bir kelimesini anlayamazken o kelimelerin ardında yatan duyguyu ve ifadeyi eksiksiz bir şekilde kavramada usta olduklarını öne sürüyor.
Kerberos (eski Yunanca: Κέρϐερος / Kérberos, Latince: Cerberus), Yunan mitolojisinde Hades'in yönettiği ölülerin bulunduğu yeraltının kapısında bekçilik yapan üç başlı bir köpek (Hesiode'a göre 50, Horace'a göre ise 100 başı vardı).
Foks, Türkiye'nin kurucusu ve ilk cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk'ün köpeği. Atatürk'ün Alp ve Alber isimli köpeklerinden sonraki son köpeğidir.
Bir köpeğin 1 yaşındayken insan yılına göre 15 yaşında olduğu, Bir köpeğin 2 yaşındayken insan yılına göre 24 yaşında olduğu, Bir köpeğin 3 yaşındayken insan yılına göre 28 yaşında olduğu ve artık bundan sonraki her yaşının insan yılına göre 5'er yıl artacağını söyleyebiliriz.
“Av ve çoban köpeği dışında köpek besleyenin ecrinden her gün iki kıratlık eksilme olur.” (Salim derki: “EbuHüreyre bu hadisi rivayet ederken: “…Veya ziraat köpeği” derdi,) çünkü o ziraat sahibi idi.” Buhârî, Sayd 6; Müslim, Müsâkât 50, (1574); Muvatta, İsti'zân 12, (2, 969); Tirmizî, Ahkâm 4, (1487); Nesâî, Sayd 12-14 ...
Köpeklerin sahipleriyle iletişimi incelendiği zaman genel anlamda sahipleri köpeklerini kendi çocukları gibi görür. Bu durum köpekler için de değişiklik göstermemektedir. Nasıl ki insanlar köpeklerini kendi çocukları gibi görüyor ise köpekler de sahiplerini anneleri ya da babaları olarak görürler.
Kur'an'da bütün iyi ve temiz şeylerin helâl kılındığı ifade edildikten sonra eğitilmiş avcı hayvanlar kullanılarak yakalanan avların helâl olduğuna temas edilmekte (el-Mâide 5/4), İslâm bilginleri de köpeğin avcı hayvan olarak kullanılmasının câiz olduğunda görüş birliği içinde bulunmaktadırlar.
Köpekler her ne kadar kedilere göre suyu çok sevse de bir kısmı sudan hoşlanmaz. Bazıları da sabundan, şampuandan hoşlanmaz. Daha önceden de bir tecrübesi olduysa bu konuyla ilgili elinizde havlu gördüğünde sizden kaçabilir. Ancak köpeğiniz her ne kadar yıkanmaktan nefret etse de zaman zaman onları yıkamak gerekir.
Köpekler neden küser? sorusunun pek çok cevabı olabilir. Köpeğin ilgisiz hissetmesi, cezalandırılması, başka bir evcil hayvanı kıskanması, rutininin bozulması ya da sahibinden uzun süre ayrı kalması küsme nedenleri arasında yer alabilir.
Köpeğiniz sizinle birçok şey için iletişim kurmak isteyebilir; duygularını ifade etmek, sizi uyarmak, bir tehlike içinde olduğunu belli etmek ya da herhangi bir ihtiyacını anlatmak. Tüm bunların dışında, oyun oynarken heyecanlanmak bile onun havlamasını tetikleyebilir.
Sizinle Uyumak İster
Biz insanlar nasıl ki sevdiklerimizle beraber uyumak ister, birlikte uyuduğumuzda daha özel hissedersek aynı hisler köpeğiniz için de geçerlidir. Köpeğiniz geceleri sizinle uyumak istiyorsa bu sizi çok sevdiğinin en özel işaretidir.
Evinize her döndüğünüzde sizi sevgiyle karşılayan, heyecandan çılgına dönen ve bazen de çişini yapan bir dostunuz varsa büyük bir sevgiyle karşı karşıya olduğunuzu bilmelisiniz. Sizi karşılarken köpeklerin kuyruk sallaması, zıplaması ve hatta oyuncaklarını getirmeleri onun sizi sevdiğinin en bariz göstergelerindendir.
Sahibinin ayak ucunda uyuma, genellikle köpeklerde rahatlık ve sıcaklık arayışından da kaynaklanır. Ayrıca olumsuz duygular içerisinde olduğunuzu hisseden köpeğiniz, sizin daha iyi hissetmenizi sağlamak için ayak ucunuzda yatabilir. Köpeğiniz ayak ucunuzda dertop olmuş bir pozisyonda uyuyorsa üşüyor olabilir.
Uzmanlar, uzun zaman sonra sahiplerine kavuşan köpeklerin o anlarda sevinçten ağlayabildiğini belirledi. Bunun yanı sıra köpeklerin gözyaşlarının duyguyla ilgili olup olmadığını anlamak üzere oksitosin içeren hormon verildiği ve böylelikle köpeklerin gözyaşlarının arttığı kaydedildi.
Köpekler evde yalnız kalmaya alışabilirler fakat yine de bu süreyi uzatmamak gerekir. Çünkü köpekler uzun süre yalnız kalmaktan pek hoşlanmazlar ve bu durum onları üzebilir. Köpekler evde ne kadar süre yalnız kalabilir sorusunun cevabı ise maksimum 10 saat olarak bilinir.
Köpeklerin de tıpkı insanlar gibi üzüldüğü bilinmektedir. Ancak, köpeklerin duyguları ve üzüntüleri insan duygularından çok daha farklı ortaya çıkmakta ve daha farklı şekilde kendini belli etmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri