Yine tarihinin başından bu yana insanlar kendi çıkardıkları seslerle, davullarla, tam tamlarla, borularla zillerle işitsel olarak iletişim kurmaktadır. Bunların yanı sıra telefon, kaset, sinema makinası radyo ya da televizyon işitsel iletişim araçları olarak karşımıza çıkmaktadır.
* Sözlü İletişim Araçları: Konferans, seminer, görüşme, toplantı vb. * Görsel İletişim Araçları: Ses, görüntü, görsel malzeme kullanılarak yapılır. * Sözsüz İletişim (Beden Dili): Jest ve mimikler, vücut hareketleri vb.
Telgraf, posta, telefon, faks, radyo, gazete, televizyon, uydu ve internet kitle iletişim araçlarına örnek olarak gösterilebilir. Geçmişte kitle iletişim araçları; radyo, telgraf ve faks gibi araçlarla sınırlıydı.
Kitle iletişimi dergi, gazete, radyo, televizyon, internet, telefon, bilgisayar ve gelişecek teknolojiye bağlı olarak adını duyacağımız birçok yeni araçları kapsar.
Yazılı kitle iletişim araçlarının başında gazete, dergi, kitap ve billboard gelmektedir ve bu araçların ortak özelliği haber ve bilgileri yazılı olarak sunmalarıdır.
İlgili 17 soru bulundu
Geniş kitlelere ulaşılmasını ve iletişim kurulmasını sağlayan iletişim kanallarına verilen isimdir. Bunlar: televizyon, sinema, dergi, gazete, internet yayınları ve platformları gibidir.
Kitle iletişim araçları adı verilen basın, radyo, televizyon, sinema filmleri, video ve ses bantları ile yapılan her türlü yayınlan kapsar.
Sözlü iletişim türünde kullanılan en etkili araç dildir. Dil, çok sayıda işaret ve sembolden oluşur. Bu işaret ve semboller kişilerin anlatmak istedikleri duygu ve düşünceleri etkili olarak anlatabilmelerine olanak sağlar.
Gönderici ve alıcı arasındaki konuşmanın her türü sözlü iletişimdir. Yüz yüze olabilir, radyo, tv ve telefon, konferans, brifing olarak da olabilir.
Temel olarak sözsüz iletişim iki kanala dayanır: Görülebilir kanal (jestler, mimikler, yüz ifadeleri, beden duruşu vb.) ve yarıdilsel (paralinguistic) kanal (ses tonu, şiddeti, hızı vb.) Sözlü iletişimin dayandığı sözsel kanalla birlikte bu üç kanala iletişim kanalları adı verilir.
Yüz yüze görüşmeler, telefon görüşmeleri, video konferanslar ve konuşmayı içeren diğer bütün iletişim eylemleri, sözlü iletişim olarak sınıflandırılır.
Bunlar; kaynak, mesaj, kanal, alıcı ve geri bildirim (feed-back)‟dir. İletişim sürecinde bu beş temel unsurunda yanında, ikincil unsurlar olarak iletişim sürecinde yer alan, kodlama-kod açma, algılama ve değerlendirme (filtre) ve gürültü unsurları da yer almaktadır.
Sözlü iletişimin iki temel ögesi vardır. Bunlar; konuşmak ve dinlemektir.
Başka bir anlatımla sözlü iletişim, karşılıklı konuşmadan öykü ve masal anlatmaya, telefonla konuşmadan şarkı ve türkü söylemeye, şiir okumadan ders anlatmaya kadar farklı alanlarda işlevini sürdürebilir. Özetle; insanın duygu, düşünce, izlenim ve tasarımlarını sözle bildirmesine sözlü iletişim diyebiliriz.
İlgili mesajın ses yoluyla ya da konuşma yolu üzerinden karşı kişiye aktarılması sözlü iletişim olarak bilinir. Bunlar içerisinde Televizyon, radyo ve röportaj ile sohbet sözlü iletişim şeklinde bilinmektedir.
Sözlü iletişim, sesin iletilmesi ve duymanın gerçekleşmesi eylemlerini kapsar. Bir tarafın konuşan diğer tarafın dinleyen rollerini aldığı bu iletişim yapısında, konuşanın ifade etmeye çalıştığı duygu, düşünce, tutum ve bilgilerin dinleyen tarafından anlaşılması gerekmektedir.
Yazılı iletişim ve sözlü iletişimin temel unsuru dildir. İlin etkin olarak kullanılması yazılı ve sözlü iletişimin başarısını önemli ölçüde artıracaktır.
Sözsüz iletişim; söz ve sözcük gerektirmeden, jest, mimik, göz kontağı gibi beden dili unsurlarıyla gerçekleştirilen iletişim çeşididir.
Bugün kitle iletişim araçları arasında en önemli ve etkili yere sahip olan internet ise, 1970li yıllardan itibaren hızla gelişmiştir. Bu hızlı gelişim, dünya çapında, insanların birbirleriyle iletişim kurmalarına ve herkesin istediği her an istediği her türlü bilgiye ulaşmasına yardımcı olmaktadır (6).
Kitle iletişimi, iletinin, bir veya daha çok kitle iletişim araçları (gazete, dergi, kitap, radyo, televizyon, internet, sinema vb.) aracılığıyla geniş ve bilinmeyen bir kitleye (okuyucu, dinleyici, izleyici kitlesi) iletilmesidir.
Kitle iletişim araçları kavramı esas olarak gazete, TV ve radyoya gönderme yapmakla birlikte, sinema, tiyatro, kitap ve dergileri de kapsamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri