Köpeğiniz depresyondayken eskisi kadar hareketli ve heyecanlı olmaz. Eve gidip gelenlerle ilgilenmez, kuyruk sallamaz ya da çok az sallar, kısacası eskisi kadar ilgili davranmaz. Köpeğinizin kulaklarının düşük olup olmadığını kontrol edin. Köpekler depresyona girdiği zaman etraftaki seslerle ilgilenmezler.
MUTSUZ KÖPEK TEMASTAN KAÇINIR
Uykuları yüzeysel olur. Uyku esnasında sık uyanıp sürekli yer değiştirirler ve rahatlar bir vücut diliyle uyumazlar. Oyun ve ikili diyaloglara ilgisiz, isteksiz davranırlar. Göz kontağından kaçınır ve temas isteğini reddederler.
Köpeklerde farklı nedenlerle ortaya çıkabilecek, psikolojik ya da psikiyatrik sorun olduğunu ifade eden davranışlardan sık görülen ve ailelerin de gözleyebileceği bazı davranışlar; -Köpeğin uyku düzeninin bozulması, uyku düzeninde artma, azalma ya da sıklıkla bölünen uykular.
İlgili 18 soru bulundu
Patili dostunuz sık sık esniyor, hızlı bir şekilde kuyruğunu sallıyor ve salya akıtıyorsa stresli olabilir. ● Nefes nefese kalma: Köpeğiniz bir yürüyüş, egzersiz, oyun sonrası nefes nefese kalabilir. Ancak fiziksel bir aktivite gerçekleştirmeden nefes nefese kalıyorsa bu durum köpeğin stresli olduğuna işarettir.
Köpeğinizin durgun davranıp davranmadığını fark etmek genellikle gayet kolaydır. Vetinfo, aşırı uyku, düşük enerji, heyecan eksikliği ve geç tepki vermenin aşırı halsiz bir köpeğin açık belirtileri olduğunu ifade etmektedir.
Öncelikle köpeğinizi mutsuz eden şeyin ne olduğunu bilmeli ve o durumu ortadan kaldırmaya çalışmalısınız. Onunla daha çok vakit geçirmeli, daha çok dışarı çıkarmalısınız. Köpeğinizin sosyalleşmesi için onu başka köpeklerle tanıştırmalı ya da köpek parklarına götürmelisiniz.
Köpekleri depresyona sürükleyen nedenlerden biri ani değişikliklerdir. Aileye yeni birini katılması yada hayatını kaybetmesi, yeni ev, günlük rutinin değişmesi, başka köpeklerle kavga etmesi köpeğinizin depresyona girmesine neden olabilir.
Köpeklerin öyle bir mekanizması vardır ki bizim duygularımızı anlayıp yorumlayabilirler. Hatta biz üzüldüğümüzde üzgün, sevindiğimizde ise heyecanlı ve oyun isterler.
-Köpekler gezmeyi, keşfetmeyi seven canlılardır. Köpeğinizle yapacağınız düzenli gezinti programları, zaman zaman gideceğiniz uzun doğa yürüyüşleri onları rahatlatacak ve sizinle birlikte yaptığı bu aktiviteler onları mutlu edecektir. -Beslenmek, organizmanın devamlılığı ve bağışıklığın oluşması için oldukça önemlidir.
Köpekler neden küser? sorusunun pek çok cevabı olabilir. Köpeğin ilgisiz hissetmesi, cezalandırılması, başka bir evcil hayvanı kıskanması, rutininin bozulması ya da sahibinden uzun süre ayrı kalması küsme nedenleri arasında yer alabilir.
Köpeklerin üzülmesi birçok farklı nedenden kaynaklanabilir. Köpekler üzüldükleri zaman insanlar gibi ağlayamaz ve çığlık atamazlar. Bu nedenle köpeklerin üzüldüğü zamanları fark etmek insanlara kıyasla daha zor olur. Köpekler sorunlarını inleyerek ve mırıldayarak anlatmaya çalışır.
Korku. Yüksek ses, araba kornaları, gök gürültüsü, çocukların bunaltıcı ilgisi, eve yabancıların ziyareti ve daha birçok farklı durum köpeklerde korku hissini tetikleyebilir. Bu gibi durumlarda kendilerini güvende hissedecekleri ve mümkün olduğunca rahatsız edilmeyecekleri bölgelere saklanmayı tercih edebilirler.
Evet köpekler ilk sahiplerini unutmazlar ve bu durumla ilgili travmalar yaşayabilirler. Genellikle köpekler sahiplerinden ayrı kaldıkları zaman depresyona girerler. Günlük rutinlerinde bile sahiplerinin evde olmadıkları zamanlar her gün aynı şekilde tekrar etse bile köpekler için endişe vericidir.
Köpeklerin çok iyi birer vücut dili okuyucusu olduklarını bilmek gerekir. İnsanlar korku hissine kapıldıklarında ter bezleri normalden daha aktif çalışır ve bu nedenle vücut kokusu üretirler. Bu kokuyu rahatlıkla alabilen köpekler korktuğumuzu anlarlar yani mit doğrudur diyebiliriz.
Bir köpeğin nasıl hissettiğini anlamak, onu mutlu ve sağlıklı benliğine geri döndürmenin ilk adımıdır. Öncelikle onu mutsuz eden faktörleri tespit edip ortadan kaldırmaya çalışın. Yalnız ise ona daha fazla vakit ayırın. Yeterli egzersiz yapmıyorsa onu daha fazla yürüyüşe çıkarın ya da bir profesyonelden destek alın.
Köpeklerde de insanlar gibi stres altındayken fiziksel hastalık durumlarındaki semptomlar görülebilir. Titreme, kusma, ishal, sürekli uyku hali, halsizlik ve aşırı şekilde tüy dökme köpeğinizin hiçbir fiziksel rahatsızlığı olmadığı halde yoğun stres hissettiği anlamına gelebilir.
Hayvan psikiyatristleri ise her 5 köpekten 1'inde anksiyete problemi olduğunu söylüyor. Aşırı uyanıklık, huzursuzluk saldırgan davranış, havlama, uluma ve nefes nefese kalma belirtileri, anksiyete sebebi olarak gösteriliyor. Çözümü ise köpeklerin duyduğu ilgi ihtiyacının giderilmesi.
Köpek Seviyesine İnin
Onun seviyesine inmek daha doğrusu eğilmek köpeğin stresini azaltacaktır. Korkmuş bir köpeğe yaklaşmanın en iyi yolu, onun seviyesine inmektir. Köpeğin yanına çömelebilir veya oturabilirsiniz. Son derece korkmuş olan köpekler için uzanmak bile onu rahatlatacak yöntemlerden biridir.
Jane Manno, bir köpeğin etrafında olmanın beyindeki 'pozitif' kimyasalları artırdığını, kan basıncını düşürdüğünü, stres ve depresyonu hafifletmeye yardımcı olduğunu söyledi.
Köpekler bu anlarda rahat etmeye çalışır, uyuşuk bir halleri vardır, yorgun olurlar ve duyu kaybı gibi belirtiler yaşarlar. Ayrıca köpekler yaşamlarının sonuna doğru sahiplerinin yanında olmak isterler.
Köpeğinizin zayıf veya fazla kilolu olup olmadığını kontrol etmek için; elinizi vücudunun yanına koyun. Sağlıklı bir kilodaysa, kaburgalarını hissedebilmeniz gerekir. Göbeği sarkmamalı ve beli, kaburgaları ve kalçaları arasında görünür olmalıdır. Bir köpek zayıfsa, pelvisleri belirginleşir ve kaburgaları görünür.
Yemede zorluk, dışkılamada problem, gözlerde kızarıklık, öksürme gibi semptomlar veya rutin dışı davranışlar, köpeklerin bir problemi olduğu anlamına gelir. Eğer evinizdeki patili dostunuz bu problemleri yaşıyorsa vakit kaybetmeden bir veterinere danışmalısınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri