Arapça asıllı bir kelime olan hancer (hıncer, hıncir, çoğulu hanâcir), ortalama 30-35 cm. uzunluğunda eğri, sivri uçlu, çift veya tek ağızlı bir bıçak türü olup eğriliğinden dolayı düz ve çift ağızlı kamadan ayrılır; namlu uzunluğu 45 santimetreyi geçenler kısa kılıç sayılır.
(ﺑﺮ]ﺍﻥ) sıf. (Fars. burrān) Keskin, kesici: “Hançer-i bürran.” Şemse-i şemşîr-i bürrânın aceb âyînedir / Kim görünür sûret-i feth-i zafer anda ıyan (Mesîhî).
Farsça ve Orta Farsça χān خان “konak, konut” sözcüğünden alıntıdır.
Hankah kelimesi Farsça hân (خان) “kervansaray, ev, mâbed, sultan”; hân (خوان) “sofra, eyvan” ve hâne (خانه) “ev, oda” kelimelerine yer bildiren -gâh ve -geh eklenerek türetilmiştir.
Hokka, Arapça bir kelimedir ve dilimize de Arapçadan geçmiştir. Hokka, cam, metal ya da topraktan yapılmış olan ve içinde mürekkep konulan küçük bir kaptır.
İlgili 39 soru bulundu
Şu 6 kadınla evlenmeyin!; 1- Ennane = Sürekli şikayetçi 2- Mennane = Başa kakan 3- Hannane = Önceki eşine özlem…
HADÎKA. (ﺣﺪﻳﻘﻪ) i. (Ar. ḥadіḳa) Ağaçları ve suyu bol bahçe: Öldürme melekleri kerem kıl / İhyâ-yı hadîka-i İrem kıl (Abdülhak Hâmit).
Arapça fasl (ayırmak, ayırt etmek) ve hitâb (karşılıklı konuşmak; söylenen söz ve yapılan konuşma) kelimelerinden meydana gelen bir isim tamlamasıdır.
Hülle, bir erkeğin, üç talakla boşadığı eşi ile tekrar evlenebilmesi için, o kadını rızasıyla başka bir erkekle nikahlayıp, bir geceliğine zifafa sokması demektir. Şayet o erkek zifaftan sonra boşarsa, o zaman bu kadın da isterse ilk kocasıyla evlenebilir.
Hanuka (İbranice: חֲנֻכָּה, Modern: Ḥanuka(h), Tiberyan: Ḥanukāh), veya Işıklar Bayramı (חַג הַאוּרִים, romanize: Ḥag HaUrim), Seleukos İmparatorluğu'nun elindeki Kudüs'ün (Yeruşalim) MÖ 200'lerde Yahudiler tarafından geri alınmasının şerefine 2200 yıldır kutlanan bir Yahudi bayramıdır.
Hanım (Kraliçe) sözcüğünün türeyişi şu şekilde anlatılır. Mete Han (Moğollar Cengiz Han olduğunu söylerler) gelip saygı sunan herkesin Han'ım şeklinde hitap ettiği bir ortamda, içeri giren eşini görünce “İşte bu da benim Hanım” der. O günden bu yana kadın yöneticilere Hanım denir.
hengâme - Nişanyan Sözlük. Farsça hangāme هنگامه “toplantı, kalabalık, kargaşa” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Farsça hangām sözcüğünden +a ekiyle türetilmiştir.
Han isminin anlamı, bu ismi çocuklarına koymak isteyen kişilerin gündeminde yer alıyor. Kaan", "Kağan"dan meydana gelmiştir. Hakan(Hagan) sözcüğünün kısaltılmış şeklidir. İmparator, padişah, hükümdar anlamlarında kullanılmıştır.
bırantı : içkici, çok gezen anlamlarında kullanılır.
BÜYUT – BUYUT
(ﺑﻴﻮﺕ) i. (Ar. beyt “ev”in çoğul şekli buyūt) Evler, hâneler: Dillenir, neşvelenir samt-ı büyût (Cenap Şahâbeddin).
BEHÂYİM – BEHÂİM – BAHÂİM – BAHÂYİM
( ﺑﻬﺎﺋﻢ– ﺑﻬﺎﻳﻢ) i. (Ar. behіme'nin çoğul şekli behā'im) Dört ayaklı hayvanlar: Behâyim dahi i'tibâr etmemiş / Köpekler kediler karâr etmemiş (İzzet Molla). Pençe-i behâime karşı âciz (Cenap Şahâbeddin).
Talâk, erkeğin tek taraflı iradesiyle gerçekleşen bir boşama şeklidir. Muhâlea da ise, kadının boşanmayı istemesi karşılığında erkeğe verilen belli bir bedel karşılığında evlilik bağı sona erdirilirken, tefrik de mahkeme yolu ile boşanma söz konusudur.
HÜKKÂM. (ﺣﻜّﺎﻡ) i. (Ar. ḥākim'in çoğul şekli ḥukkām) Hâkimler: O türlü muhâkemece ihkāk-ı hak yalnız hükkâm-ı şer'in himmet ve mâlûmâtına mütevakkıftır (Nâmık Kemal).
Çok eşlilik (poligami/teaddüd-i zevcât), yani erkeğin aynı anda birden fazla kadınla evlenmesi insanlık tarihinde bilinen ve uygulanan bir kurumdur. İslâm hukuku da belirli şartların ve gerekçelerin bulunması halinde çok eşlilik kurumunu bir ruhsat hükmü olarak kabul etmiş ve bunun sayısını dört ile sınırlandırmıştır.
(اللاَّهُوتيّ): العالم بالعقائد المتعلِّقة باللّه. (ع اِ) (مشتق از اللََّه. مفاتیح). [ ع . ]
Osmanlı döneminde hatun terimi kadınlar için bir onur olarak kullanılmıştır, kabaca İngilizce kadın terimine denktir ve katun'un farklı bir yazılışıdır. Çoğu Türk unvanı gibi, ilk addan sonra kullanılır.
Harbe - حربه
[ حَ بَ ] (ع اِ) حَربة. آلت جنگ. (منتهی الارب). سلاح.
HADÂSET. (ﺣﺪﺍﺛﺖ) i. (Ar. ḥadāѕet) Tâzelik, yenilik: “Hadâset-i sin: Yaş küçüklüğü, gençlik.”
Hasîb, ayrıca “asaletli ve şerefli olmak” anlamındaki haseb masdarıyla bağlantılı olarak “yüce ve şerefli” mânasına geldiği gibi if'âl babındaki kullanılışından hareketle “yeten, kâfi gelen” anlamında da kabul edilebilir.
Kur'ân-ı Kerîm'de “azâbü'l-harîk” terkibi içinde yer alan ve cehennemliklerin uğratılacağı yakıcı azabı ifade eden bir tabir. İnkârcıların ve günahkârların âhirette cezalandırılacakları yer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri