Köpeğinizin veya Kedinizin aşılarını yaptırdığınız veteriner klinik kedinizin veya köpeğinizin kimliğini yani aşı karnesini sizin için hazırlar. Bu belge için yapılan aşılara ek olarak bir ücret talep edilmez. Yani Kedi ve Köpeğinize kimlik çıkartmak için ekstra bir ücret ödemenize gerek yoktur.
-Tercih ettiğiniz veterinerde ilk muayenesi sonrasında size bir kimlik belgesi/pasaport çıkartılır. Uygulanan aşı ve tedaviler tarihleri ve kullanılan malzemelerle birlikte burada yer alır. -Mikroçip için ise bu kimlik belgeleri ile birlikte ilçe gıda, tarım ve hayvan müdürlüklerine başvurabilir.
Kedi, Köpek ve Gelinciklerin Kimliklendirilmesi ve Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmeliği'ne göre ev hayvanlarına ait bilgilerin bakanlık veya ilçe müdürlüklerince kayıt altında tutulması gerekiyor.
Kedi ve Köpeklere Ne Zaman Çip Takılır? Kedi, köpek mikroçipleri; evcil hayvanın doğumdan sonra ilk 3 ay içinde, sahiplenilen evcil hayvanın ise 60 gün içinde takılır.
Protokolle kedi, köpek ve gelinciklerin hareketlerinin takibiyle başta kuduz hastalığı olmak üzere hayvan hastalıklarıyla daha etkin mücadele etmek amacıyla bu hayvanların kimliklendirilerek elektronik ortamda kayıt altına alınması amaçlanıyor.
İlgili 19 soru bulundu
Ülkemizde de evcil hayvanlar için mikroçip kullanılması, 5199 Sayılı Hayvan Hakları Koruma Kanunu ile Kedi, Köpek ve Gelinciklerin Kimliklendirilmesi ve Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelik'e göre zorunlu hale getirildi. Evcil hayvanına mikroçip taktırmayanlara 3.642 TL para cezası uygulanacağını da söyleyelim.
*Zorunlu bir uygulama haline getirilen mikroçip takılması son olarak 31.12.2022 tarihine kadar gerçekleşecek. Bu tarihe kadar evinde köpek, kedi ve gelincik besleyen kişilerin uygulamaya dahil olmaması halinde cezai yaptırıma çarptırılarak 10 bin TL ödeyecekler.
TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI ÇİP TAKTIRMA ÜCRETİ NE KADAR? Özel veterinerlerde 160 TL olan mikroçip ücreti, il ve ilçe tarım müdürlüklerinde 86 TL karşılığında taktırılabiliyor.
CEZASI NE KADAR? Tarım ve Orman Bakanlığı'nın dijital kimliklendirme projesi kapsamında 31 Aralık tarihine kadar evcil kedi ve köpeklere çip taktırmayan hayvan sahiplerine 3 bin 642 lira para cezası uygulanacak.
Kedi, köpek ve gelinciklerin mikroçip takılarak kayıt altına alınması için son tarih 31 Aralık. Yılbaşından sonra sokaktan sahiplenilen kimliksiz hayvanlar ceza uygulanmadan sisteme kaydedilebilecek.
Türkiye'nin birçok şehrinde kurulan belediye veterinerleri, ücretsiz olarak hizmet vermektedir. Hem evcil hem de sokak hayvanları için sunulan aşı, tedavi, bakım ve barınak hizmetlerinin tamamı ücretsizdir.
Köpeklerde mikroçip fiyatları da kedilerde olduğu gibi zorunluluktan dolayı bir hayli cüzi miktarlardadır. 2023 yılı itibarıyla köpeklere çip taktırmak için Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı müdürlüklerde ödemen gereken ücret 75 TL'dir.
Mikroçip evcil hayvanın bedeninde sabit olarak kalan bir uygulamadır. Ancak bir takip cihazı değildir. Evcil hayvanın bulunmasının ardından veteriner veya barınaklara götürülmesi suretiyle ulaşılması hedeflenir.
Köpeklerin ömrünü barınaklarda geçirmesi isteniyor. Kayıt altına alınıp, çip takılıp ve kısırlaştırılmış köpekleri sahiplenmek mümkün olmayacak. Herhangi bir vatandaş bugün sahiplenmek istese maalesef sahiplenemeyecek. Bundan sonraki süreçte ömürlerini barınaklarda geçirecekler" dedi.
Bu kapsamda tehlike arz eden köpek ırklarına mikroçip takılması zorunlu hale getirilmiştir. Dogo Argentino, Fila Brasileiro, Japanese Tosa, America Staffordshire Terrier, American Bully ile Pitbullara çip taktırılması zorunludur.
Zorunlu mikroçip uygulaması ne işe yarar:
Hayvanların kaybolması durumunda, bakıcılarının iletişim ve adres bilgilerine erişim sağlar. Böylelikle kaybolan hayvan, veteriner kliniğine ya da barınağa götürüldüğünde özel okuyucu ile çipteki kimlik numarası öğrenilerek veritabanındaki iletişim bilgilerine ulaşılabilir.
Özel veteriner kliniklerinde yaptırmak isterseniz de 150 TL ila 300 TL arası bir ücret ödemeniz gerekecek.
Kayıtlı ev hayvanlarının ölümü ya da kaybolması halinde en geç 60 gün içinde ev hayvanı sahibi, durumu il veya ilçe müdürlüğüne bildirecek. Terk edilmiş hayvanı bulan kişiler, bu hayvanları sahiplenmek isterse başvurularını il/ilçe müdürlüklerine yapacak.
26 Şubat 2018 tarihli ve 30344 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren “Kedi, Köpek ve Gelinciklerin Kimliklendirilmesi ve Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelik”le evde yaşayan kedi, köpek ve gelinciklere mikroçip takma zorunluluğu getirildi.
Tüm kedi, köpek ve gelincikler için mikroçip uygulaması, il ve ilçe tarım müdürlükleriyle veteriner hekimler tarafından yapılıyor. Sahiplerin iletişim bilgilerinin de yer aldığı mikroçipler evcil hayvanların vücuduna enjekte ediliyor.
Köpeklerde Kuduz
12 haftalıktan büyük köpeklere yapılır. Her yıl yapılması gerekir. Kanunen tek zorunlu köpek aşısı kuduz aşısıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri