Köpeğin, kokunun yönünü belirlemesine yardımcı olan hareketli burun delikleri vardır. İnsanlardan farklı olarak, köpeklerin ciğerlerini doldurmaları gerekmez çünkü sürekli olarak 3-7 kez koklama patlamaları halinde burunlarına koku getirirler. Köpek burunları insanlarda olmayan kemiksi bir yapıya sahiptir.
Köpekler mesane, böbrek, bağırsak kanseri gibi idrar ve dışkı yoluyla koku yayan kanser türlerini gelişmiş koku alma duyuları sayesinde kolaylıkla hissediyor. Bunun yanı sıra insanların tenini koklayarak deri ve meme kanserini, nefesleri koklayarak da akciğer kanserini belirleyebiliyorlar.
Köpeklerin Güçlü Koku Alma Yeteneği ve Burun Anatomisi
Köpeklerin beyninin yaklaşık %40'ı koku almaya ayrılmış durumda. İnsanlarda yaklaşık 6 milyon koku alma reseptörü bulunurken bu sayı köpeklerde 100 ila 300 milyon arasında değişiyor. Her köpekte bulunan koku alma reseptörü sayısı aynı değil.
Limon, mandalina ve portakal gibi turunçgil kokuları Sirke kokusu. Pul biber ve keskin kokular, köpeklerin nefret ettiği ve duyduğu anda onları rahatsız eden koku çeşitleridir.
Bir köpek kaç km'den koku alır” sorusunun cevabı ise; yaklaşık 2,5 km'dir. Köpekler büyük bir koku duyusuna sahiptir ve havada, suda veya zeminin çok altında yer alan seyreltilmiş küçük miktarlarda kokuyu tespit edebilir.
İlgili 43 soru bulundu
Ancak köpekler tuvalet konusunda çekingen canlılar oldukları için koltuk arkaları ve köşelere ilk olarak bakmanızı öneririz. Köpek hangi kokuya çiş yapmaz? Köpekler, sirke, amonyak, turunçgiller, acı biber ve baharat kokularından nefret ederler.
Bloodhound. Bloodhound'un ataları, orta çağ döneminde Fransa'da geyik ve yaban domuzunu takip etmek için yetiştirilmiştir. Mükemmel bir koku alma yeteneğine sahip olan bu cins sahip olduğu av köpeği özellikleri ile ön plana çıkmaktadır.
Kimyasal İçeren Kokular
Özellikle çamaşır suyu ve kokulu deterjanlar ile çamaşır yumuşatıcıları yoğun şekilde kimyasal içeren ürünler olup keskin bir koku yayarlar. Bu güçlü deterjanlar ile özellikle amonyak da köpeklerin burun içinin kaşınmasına ve hapşırmasına neden olur.
Bir bardağa yarımşar olacak şekilde sirke ve su koyup karıştırın. Ardından hazırladığınız çözeltiyi köpeğinizin işediği yere döküp bekletin. 5 dakika sonra bölgeyi temiz ve ıslak bir bezle silerek üzerine karbonat döküp bekletin.
Her hayvan kolonyadan hoşlanmaz ama yaraya kolonya sürülürse mikropları öldürüp temizleniyor sonra da etkisini görüp yara kapanıyor.. Kolonya sürüldüğünde köpeğin vücudu kolonya ile anlaşamıyor ve bunun üzerinde ölü kokusu ve kötü bir koku oluşuyor..
Doğru Kullanım. Köpeğinize, köpek kolonyası veya parfümü sürerken, köpeğin burunu, gözleri, genital bölgesi ve tüy olmayan diğer bölgelerine sürmemeye dikkat etmelisiniz. Parfümü, köpeğinizi yıkadıktan sonra, tüyleri temizken uygularsanız bu parfümün etkisini daha kalıcı hale getirir.
Köpeklerde bizler gibi ekşi, tatlı, tuzlu ve acı tatları alabilirler. Ancak tat alma cisimcikleri az olduğu için bir şeyi yemeden ya da yalamadan önce çok daha güçlü olan koklama duyularını kullanırlar.
Köpeklerde kokuyu etkileyen yukarıdaki anormal durumlar dışında beslenme, hatalı şampuan kullanımı ve sık yıkama gelir. Köpeğiniz, deri ve tüy yapısına uygun şampuanla en az 20-30 günde bir yıkanmalıdır. Kaliteli kuru mama her zaman kokunun azalmasına yardımcı olacaktır.
Köpeklerin gözünde bulunan iki koni hücresi sadece mavi ve sarı rengi algılamalarını sağlamaktadır. Yeşil ve kırmızı renkler köpeklerde hiç yoktur. Bu noktada "Köpekler renkleri nasıl görür?" sorusunun cevabı köpekler mavi ve sarı rengi görebilir olmaktadır. Işık algısında ise bir değişiklik yoktur.
Köpeğin idrarının kokmasının nedeni, amonyak içerikli olmasıdır. Köpek idrarında amonyak, çeşitli hormonlar, ürik asit ve bakterilerin olmasından dolayı bir koku yaymaları normaldir. Köpeklerin idrarı fazla keskin olmasından dolayı özellikle evlerinde köpek besleyen kişileri çok rahatsız eden durumlardan biridir.
Köpeğiniz aniden evde (veya diğer kabul edilemez yerlerde) işiyorsa, idrar yolu enfeksiyonu nedeni olabilir. Bu, uygunsuz idrara çıkmanın en yaygın nedenlerinden biridir ve köpeklerde en sık görülen sağlık sorunlarından biridir. Köpeğinizle üzülmeden önce bir muayeneye veya danışmak için veterinerinize gidin.
Yavru ve yaşlı köpekler için evinizde köpek pedi bulundurmanız şarttır. Ayrıca idrar ve dışkı kokusunu giderici spreyler de işinize yarayacak ve köpeğinizin eve tuvalet yapmasını bir derece önleyecektir.
Ayrıca ıslak mendil gibi kimyasal içerikli bir temizleme yöntem tercih ederseniz, köpeğinize pek çok açıdan zarar verebilirsiniz. Patiler tarafından bu kimyasal maddeler emilirse, köpeğinizin zehirlenmesine neden olabilirsiniz.
Yaz aylarında köpekler 3 haftada 1, 4 haftada 1, 1 kez yıkanması gerekirken soğuk almaması için kış aylarında 6 haftada 1 8haftada 1, 1 kez yıkanmalıları gerekir. Eğer köpekler bu aralıklardan daha sıklıkla yıkanırsa tüylerin canlılığı gidecektir ve sağlık sorunları ortaya çıkacaktır.
Köpek kokusunu koltuktan çıkarmak için elektrikli süpürge kullanın. Köpek kokusunu kontrol altında tutmak için kanepenizin tüm çıkarılabilir olmayan kısımlarını, kenarlarını ve yarıklarını düzenli olarak süpürebilirsiniz. Kabartma tozu evrensel bir koku emicidir ve kumaşlar için de güvenlidir.
Kötü koku giderici özelliğiyle öne çıkan köpek bakım parfümü çeşitleri, hayvanın ihtiyaçlarına ve yaşına bağlı olarak çeşitlilik gösterir. Esans bakımından da farklı alternatiflere sahip olan köpek koku giderici parfüm seçenekleri bulunur.
Örneğin evin önünden gelip geçen onca araba varken, sahibinin arabasının motorunun sesini çok uzaktan duyup kapıya koşan bir köpeği görmüş olabilirsiniz. Köpeklerin koku alma duyusu kedilere göre daha iyidir. Kokuları izleyerek hedeflerine ulaşabilirler.
Koku duyularının bu kadar gelişmiş olmasının sebebiyse anatomilerinde yatıyor. İnsanlar, havayı ve farklı kokuları aynı burun delikleri ile algılıyor. Köpeklerdeyse kokular ve hava için kullanılan kanallar farklı. Böylece aldıkları kokuları daha iyi işliyorlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri