Bilimsel Araştırmalar: Köpekler ve Deprem Algısı İtalya'da yapılan bir çalışmada köpeklerin 12 saat öncesine kadar sismik aktiviteyi hissedebildikleri ve bunun sonucunda havlama, sızlanma, huzursuzluk gibi anormal hayvan davranışları sergiledikleri görülmüştür.
Hayvanlar depremi yalnızca saniyeler öncesinde hissedebilir
Bilim insanları hayvanların depremin öncül sarsıntılarını saniyeler veya dakikalar önce hissedebileceğini belirtiyor.
Bir köpek, deprem başladığında endişeli huzursuzluk sergileyebilir, titreyebilir veya sakinliğini kaybedebilir. Bazı köpekler titreşimleri algıladığında havlayabilir veya uluyabilir. Ayrıca, panik ve kaçma eğiliminde olanlar da vardır. Bununla birlikte, bazı köpekler depremi hissetse bile nispeten sakin kalabilirler.
Örneğin, Akita Inu (Japon Akita), Alabay ırkı köpekler (Doğu Türkmen Köpeği), Shiba Inu gibi köpek ırkları, depremin sarsıntısını veya diğer seslerini duyabildiğinden, depremi daha iyi hissedebilirler.
Hayvanların duyu organları ise insanlarınkine oranla çok daha hassastır. Bu nedenle bir alanda meydana gelen en ufak farklılıkları bile hissedebilirler. Bu bilgi ışığında hayvanlar depremi nasıl hisseder sorusuna en düşük seslere ve kokulara karşı dahi hassas olan duyu organlarıyla şeklinde yanıt vermek mümkündür.
İlgili 18 soru bulundu
Sülünler, yeryüzündeki en küçük sismik sarsıntıları, trafik nedeniyle meydana gelen sarsıntılardan ayırt edebiliyorlar. KÖPEKLER Araştırmada, Stanford Araştırma Enstitüsü'nün yaptığı bir deneyde köpeklerin deprem sırasındaki davranışları izlendi.
İtalya'da yapılan bir çalışmada köpeklerin 12 saat öncesine kadar sismik aktiviteyi hissedebildikleri ve bunun sonucunda havlama, sızlanma, huzursuzluk gibi anormal hayvan davranışları sergiledikleri görülmüştür.
Bazı kişiler köpek veya kedilerin, insanların duyamadığı deprem seslerini veya titreşimlerini hissettiğine inanıyor. Ancak uzmanlara göre bu, doğrulanabilmiş bir bilgi değil. Bazı hayvanların davranışlarında depremlerden önce değişiklikler gözlemlenmiş olabilir.
Duygularını ifade etmek. PetHelpful zafer, heyecan, korku, yalnızlık, öfke, üzüntü ve endişe gibi çok çeşitli duygularını ifade etmek için de uluyabildiklerini belirtmektedir. Blue Cross, bazı köpeklerin sahipleri onları evde yalnızca bıraktığında ayrılık endişesi yaşadığını ve genelde uluduğunu açıklar.
Hayvanların deprem dalgaları gelmeden saniyeler önce küçük ön şokları algılayabilecek donanıma sahip oldukları bilgisine dayanan vatandaşlar ötücü kuşlara yöneldi. Başta muhabbet kuşları olmak üzere birçok ötücü kuşun deprem gelmeden dakikalar önce çırpınarak telaşlandıkları ve aşırı ses çıkardıkları söyleniyor.
Hayvanların depremi önceden hissettikleri ve o bölgeyi terk ettiklerine dair birçok olay rapor edilmiş durumda. Bilim insanları tarafından araştırılan bu durum hayvanların saniyeler ve dakikalar öncesinde depremin öncül sarsıntılarını hissedebileceklerini kanıtlamışlardır.
Su kenarında ya da içinde yaşayan hayvanların, sudaki kimyasal değişikliklere son derece hassas olduğu bilinen bir gerçek. Bu tip hayvanlar, kaya kütleleri en nihayet yerinden oynayarak depreme yol açmadan önce, sarsıntının gelişini sudaki değişimden hissediyor olabilir.
Köpeklerin akşam saatlerinde havlaması genellikle bir uyarı anlamına gelir. Köpekler bahçede ya da evin içinde yabancı bir canlı gördüklerinde havlamaya başlar. Gece saatlerinde ise yabancı bir ses işitildiğinde köpekler havlar. Köpeklerin havlama nedenleri arasında denetim eksikliği olabilir.
Raporda hayvanlarda gözlemlenen anormal davranışlara da yer verildi. Buna göre bağırma yüzde 27.6, yerinde duramama yüzde 15 ve nedensiz saldırganlık, telaşlanma, ortadan kaybolma, sessizleşme, içine kapanma, hastalanma ve yuvayı terk etme gibi belirtiler de yüzde 21.5 olarak belirlendi.
Boğaziçi Üniversitesi - Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Hemen hemen hiç hissedilmez . Özellikle üst katlardaki bazı insanlar tarafından hissedilebilir. Binalarda bulunanlar, özellikle üst katlarda yaşayanlar açıkça hissederler.
Deprem olmadan önce hayvanların hareketlerinin farklılaştığına tanık olmuş olabilirsiniz. Kediler, köpekler, balıklar ve inekler depremden önce normalde yapmadıkları hareketleri sergiliyorlar. Kediler saklanıyor, kuşlar heyecanla uçmaya başlıyor, inekler sütten kesiliyor...
Sonuç olarak; köpeklerin deprem gibi can ve mal kaybı olarak etkisi büyük bir afeti hassas duyu organları sayesinde önceden sezinleyerek tepki verdiği ve alışılmışın dışında hareketler sergilediği görülmektedir.
Köpekler geceleri duydukları seslerden korktukları zaman havlamaya başlarlar. Eğer gece korkan bir köpekse duyduğu her sese havlaması mümkündür. Köpekler için gece havlamaya neden olan bir diğer şey ise yalnız olmalarıdır. Geceleri yalnız olan köpekler daha fazla havlamaktadır.
Uluma yalnızca yetişkin köpeklere özgü bir iletişim yöntemi değildir, yavru köpekler de sıklıkla ulur. Yalnız kaldıklarında, acıktıklarında, susadıklarında, tuvalet ihtiyaçları ortaya çıktığında ya da ilgi görmek istediklerinde uluma davranışını sıklıkla tekrar edebilirler.
6 büyüklüğünde deprem: Orta çaplı ve binaların dayanıklılığına bağlı olarakbüyük hasara neden olurlar, duvar ve bacalar yıkılır. 7 büyüklüğünde deprem: Bu büyüklükteki depremler binalarda büyük hasara neden olur. Yollarda ve toprakta çatlaklar oluşur, toprak kaymaları meydana gelir.
Sismik makinelerin, insan vücudunun fark edemeyeceği sarsıntıları kaydetmesi gibi, hayvanlar da büyük depremlerden hemen önce meydana gelen hafif şiddetteki öncü depremleri hissedebilecek 'sensörlere' sahip. Bilim insanları böylece hayvanların büyük depremlerden saniyeler önce bunu hissedebildiğini söylüyor.
Kamera kayıtlarına bakıldığında kedilerin huzursuzluğunun başladığı an ile depremin başladığı an arasında tam 10 saniye var. Bu görüntüler, hayvanların depremi saniyeler öncesinden hissettikleri yönünde öne sürülen teorileri destekler nitelikte.
Köpekler korkunun yanı sıra hüzün, mutluluk gibi duyguları da hissedip insanlara ona göre davranabiliyorlar. Duygular dışında aynı zamanda gök gürültülerini, fırtınaları ve depremleri de hissedebiliyorlar.
Son günlerde ülkemizin doğusu ve batısında yer sarsıntısı hareketlerinin sayısında artış gözlemleniyor. Yılanların deliklerinden çıkıp sıklıkla görünür olmasının deprem habercisi olduğuna dair görüş de yaygın şekilde dile getiriliyor. Ege Üniversitesi Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof.
Köpeklerde Gök Gürültüsü Korkusu
Köpekler arasında en yaygın korkulardan biri gök gürültülü fırtınalar veya havai fişekler gibi yüksek ve ani seslerdir. Yüksek sesli patlamalar ve çıtırtılar en cesur köpekleri bile ürküterek bir korku tepkisini tetikleyebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri