Budama ve terbiye, meyve bahçesi kuruluşunun ilk yıllarından itibaren başlamalıdır.
Budama için en uygun zaman gelişmenin henüz başlamadığı Şubat ayıdır. Kışı sert geçen yıllarda don tehlikesi geçtikten sonra budama yapılmalıdır.
2- 3 yaşında meyve vermeye başlar. 8-10 yaşından itibaren en yüksek verim alınmaya başlanır. Dekara 1000-1500 kg arasında verim alınabilir.
Avokado, iyi drenajlı ve nemli bir toprakta yetiştirilmelidir. Genellikle ilkbahar aylarında dikilen avokado ağacının meyve vermesi 5 ile 13 yıl arasında olmaktadır.
Avokado aynı zamanda suyu da seven bir bitkidir. Sürekli nemli kalmalıdır ama bunu da abartmamak gerekir.
İlgili 39 soru bulundu
Avokado ağacı ılıman iklim koşullarında, yüksek verimli alüvyon toprakta yetişebilir. Avokado bitkisi 6-6,5 civarında PH seviyesine sahip nötr ve hafif asidik toprakları sever. Avokadoyu bahçede yetiştirmek isteyenler, meyvenin güneş gören bir yerde olmasına dikkat etmelidir.
Avokado fidanları genellikle yarı gölge ortamlarda yetiştirilirler. Bu sebeple güneş yakmalarına karışı korunmalıdır. Kış mevsimlerinde ise kırağıya ve soğuğa karşı korunmalıdır. Genç avokado ağaçlarının gelişmesini engelleyen yabancı otların temizlenmesi gerekmektedir.
3 YILDA MEYVE VERİYOR, TEK MASRAFI SU
3'üncü yılda bir miktar meyve veren ağaç, 7-8 yaşına geldiğinde maksimum verim seviyesine çıkıyor. 8 yıl sonra bir ağaçtan ortalama 500 meyve alınıyor. 600-700 meyve veren ağaçlar da olabiliyor.
Bugün ektiğiniz bir avokado çekirdeği yıllar içinde size ve ailenize şahitlik edecek, yaklaşık 3 yıl sonra meyvelerini oluşturmaya başlayacaktır. Evde yetiştirilen avokado meyve verir mi? Evet, verir; ama sabırla bakıma devam edenler ancak bu meyveye ulaşabilir.
Meyveler Kasım – Ocak arasında olgunlaşır. -5°C kadar dayanabilen B tipi bir avokadodur. Yapraklarında anason kokusu mevcuttur. 4) FUERTE: Bu da ailemin favorisi, en lezzetli çeşitlerden biridir. İsmi İspanyolca güçlü kelimesinden gelir.
Avokadonun meyveleri, çiçeklenmeden 10-18 ay sonra hasat olgunluğuna gelmektedir.
Guatemala kültür çeşidi avokadolar, serin ve tropik iklime ihtiyaç duyarlar. -2 °C soğuklara dayanabilmektedirler. Fuerde kültür çeşidi avokadolar ise -4 °C soğukluklara dayanabilmektedirler. Avokado meyvesi ağaç üzerindeyken sürekli büyüme halindedir ancak hasat edildikten sonra olgunlaşırlar.
Avakado Fidanı Ne Zaman Meyve Verir? Aşılı bir avakado fidanından fidanı diktikten sonra en ez 2 yıl sonra meyve alabilirsiniz fakat burada önemli olan meyveden ziyade ağacın gelişimidir.İlk yıllarda oluşan meyveleri koparmanız her zaman ağacın yararına olacaktır.
Avokado yetiştiriciliğinde en yaygın kullanılan gübreler azotlu gübrelerdir. Genç ağaçlarda azotlu gübreleme her yıl artan miktarlarda ve dikkatli yapılmalıdır. Gübreler genç ağaçların gövdesine temas ettirilmemeli, gövdeden 20-50 cm uzaklıktaki taç izdüşümüne verilmelidir.
Tropik bir meyve olan avokado için ne kadar çok güneş olursa o kadar iyidir.
Avokadolar, minimum 1 m derinlikte, iyi drenaja sahip olan, yüksek verimli, kumlu-tınlı ve alüvyal topraklarda daha verimli yetişir. Toprağın pH'sı 6-6.5 arasında olmalıdır. Toprak nötr veya hafif asidik olabilir. Avokado yetiştiriciliğinde, azotlu gübre kullanılabilir.
Çekirdekten çimlenen avokado hiç bir zaman aslına benzemez. Daha doğrusu meyvenin avokado olma ve olmama olasılığı da vardır.Olmama olasılığından gidersek çekirdek avokado olabilir ama farklı bir avokakdo çiçeği farklı bir meyve ile tozlandıysa örneğin portakal ortaya avokado portakal melezi bir bitki çıkacaktır.
İlk yıllarda meyvesi az oluyor ama 10-12 yaşındaki bir ağaç ortalama 600-700 meyve veriyor.
Ortalama profesyonel avakado bahçelerinde ağaçların boyu genelde 6 metre civarında yani nerdeyse 2 katlı bir ev yüksekliğindedir.Verime geçmiş bir avokado ağacı 10. Yaşından sonra üzerindeki çeşide göre 400 adet ile 800 adet arasında bir meyveyi rahatlıkla verebilmektedir.
Bebeğimize Ne Zaman Avokado Vermeye Başlayabiliriz? Bebeğe 6 aylık iken avokado verilebilir. Bebek için mükemmel denebilecek ilk gıda olan avokadoyu yalnız başına sunmak yerine, elma, şeftali, armut, muz püreleri veya yoğurtla karıştırarak sunmak, başarı ihtimalinizi arttırır.
Akdeniz iklimlerinde, tek bir ağaç kuru ve ılık yaz aylarında haftada 51 mm'ye (2 inç) kadar suya ihtiyaç duyabilir. Daha spesifik bilimsel verilere dayanarak, sıcak iklimlerde avokadonun su kullanımı ilkbaharda günde yaklaşık 45 litre (l / gün), yazın 136 ila 220 l / gün ve sonbaharda 121 l / gündür (2, 3).
Avokado üretiminin yaklaşık yüzde 80'i Antalya'da ve özellikle de Alanya ve Gazipaşa ilçelerinde yapılmaktadır. Mersin de en fazla avokado yetiştirilen ikinci kenttir. Alanya'da 10 binden fazla avokado ağacı bulunuyor. Alanya üreticileri, Türkiye avokado ihtiyacının yüzde 70'ini karşılıyor.
Ilıman iklim özelliğine sahip bol yağışlı sulanabilir arazilere dikildiğinde hızlı gelişim gösteren Avokado fidanlarının yetiştiriciliği oldukça kolay olup kaliteli meyve oluştururlar. Avokado fidanlarının en önemli özelliklerinden biri de yaprak dökmeyen bir yapısı olup her dem yeşil kalırlar.
Avokado ağacı, çok fazla bakım gerektirmez. İlk ekildiği zaman sık sık sulamak gerekir. Zaman geçtikçe çok fazla sulamaya ihtiyaç duymazlar. Yaprakları sarıya dönerse su vermeyi kesmeniz gerekir.
Avokadot Fidanı Üretim ve Aşılaması
Aşılı avakado fidanı üretimi sadece avakado çöğürü üzerine aşı yapılarak üretilebiliri.Bunun haricinden turunç veya üç yaprak türevi herhangi bir anaç kesinlikle kullanılmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri