Bunda önemli rol oynayan fiziksel büyüklük, yaşam koşulları ve benzeri pek çok faktör söz konusudur. Evrimsel süreçte değişip standartlaşan köpek gebelik süresi günümüzde ortalama 56 ila 70 gün arasında sürer. Ancak bu süre de köpeklerin bakım ve kaç yavru doğuracağı gibi durumlara göre değişkenlik gösterebilir.
Normalde köpekler gebeliğin 2. ayında doğurur. Bu süre 2 ay 25 güne kadar uzayabilir. Köpekler Kaçıncı Hafta veya Gün Doğum Yapar? Köpekler, gebelik gerçekleştikten sonraki 8. haftada yani 60.günde doğum yapabilirler.
Bunun temel nedeni, erkek ve dişi köpek çiftleştikten sonra erkek köpeğin spermlerinin dişi köpeklerin yumurtasını 48 saat içerisinde dölleyebilmesidir.
Dişi köpeğin erkek köpekleri reddettiği dönem östrusun sona erdiğinin göstergesidir. Bir defa çitleşmeyle de hamile kalabilirler. Bu dişinin ovulasyon zamanı ile ilgili bir durumdur.
Dişi bir köpek yavruların tamamını 6 saatte doğurur. Ender durumlarda ise bu süre 24 saati, yani bir günü bulabilir. Çoklu gebelikte yavru sayısı 8 üstü olduğunda doğum 30 saate uzayabilir. Aynı zamanda köpekler 10. aydan sonra hamile kalabilirler.
İlgili 41 soru bulundu
Genel olarak bakıldığında köpekler yılda iki kez çiftleşirlerken, çiftleşmeyi dişi köpekler belirler. Önemli olan dişi köpeklerin kızgınlık dönemine girmeleri ve erkeği kabul etmesidir. Etik olarak bakıldığında köpeklerin yaşını doldurmadan çiftleştirilmesi hem sağlıkları hem de gelişimleri için uygun değildir.
Buna 'kilitlenme' denir ve son derece normaldir. Peniste, bulbus glandis denilen bir bölgenin şişmesi yüzünden oluşur. Kilitlenme sırasında, erkek köpek, dişi ile arka arkaya duracak şekilde dönebilir. Köpekleri ayırmaya çalışmayın, aksi takdirde onları yaralayabilirsiniz.
Yavrular cinsel olgunluğa eriştiklerinde ana-babaları ve kendi öz kardeşleri ile çiftleşebilmektedir.
Kızgınlık dönemi ortalama olarak 3 hafta sürmektedir ve bir köpek çoğunlukla 6 ila 8 ayda bir kızgınlık dönemine girecektir. Pek çok ırkta, köpekler yaklaşık 6 aylık olduklarında ilk kızgınlık dönemine girmektedir; ancak bunun daha erken ya da daha geç olması da mümkündür.
Çoğu köpek, ilk olarak proöstrusun başlangıcından sonraki 10. ve 14. günler arasında çiftleşmeye izin verir. Dişi köpek, erkeği kabul ettiği sürece, gün aşırı olmak üzere toplam iki veya üç çiftleşme genellikle yeterli kabul edilir.
Yapı olarak büyük olan köpekler küçük olan köpeklere göre daha fazla yavru doğurabilmektedir. Mesela boyut ve yapı bakımından büyük olan kangal cinsi köpekler bir doğumda 7 – 8 arası bazen de daha fazla yavru doğurabilmektedir. Küçük ırk köpekler ise bir doğumda 1 – 4 arası yavru dünyaya getirdiği bilinmektedir.
Yavru sayısını köpeklerde etkileyen diğer etkenler erkeğin sperm sayısı, çiftleşme zamanı,dişinin sağlık durumu,rahimin kondüsyonu ve diğer pek çok faktörle ilişkili olabilmektedir.
Köpekler genellikle 9-12 aylık bir süreç içinde doğum yaparlar. Köpeklerde doğum süreci, tüylerin dökülmesinden kısa bir süre önce başlar ve doğumdan hemen önce tüylerin dökülmesi tamamlanır.
Köpeğinizin meme uçları şişecek ve 25-30 günlük bir gebelikte daha belirgin hale gelecektir. Çiftleşmeden yaklaşık bir ay sonra, vajinal bir akıntı da oluşmaya başlayacaktır. Çoğunlukla gebe kalmasından 45-50 gün sonra, kilo alması nedeniyle karnının şiştiğini fark edeceksiniz.
Köpeklerin ortalama ömrü, ait oldukları boyut grubuna göre değişiklik göstermektedir. Büyük ırk köpeklerin ortalama ömrü 10-13 yıl arasındadır. Orta boy köpek ırklarının ise yaşam süresi 13 ile 15 yıl arasında değişiklik göstermektedir.
Dişi köpek erkek köpeklerle birlikte olmak, oynaşma ister fakat çiftleşmeyi arzu etmemektedir. Akıntının başlamasından 8-9 gün sonra vulvaya gelen akıntı saman rengine döner, kan da kalmamıştır. Çiftleşme için en uygun zaman bundan sonra ki 3 gündür.
Köpeklerin regl dönemi, cinsel olgunluğa ulaştıklarında başlayan bir hormonal döngüdür. Bu döngü, dişi köpeklerde üreme yeteneği kazanmak için doğal olarak ortaya çıkar ve genellikle 6-12 aylıkken başlar. Regl dönemi, dişi köpeklerde yaklaşık 2-3 hafta sürer ve bu süre zarfında vajinal kanama görülebilir.
Köpeğin kızıştığı zaman, dişilik organı şişmeye başlar. Genital bölgesinin genişlemiş ve dışarı doğru çıkmış olduğunu fark ediyor olmalısın. Dişilik organının ucu, erkek köpeğin girmesini kolaylaştırmak için yukarı doğru çıkmalı.
O gün bugündür hayvan sahipleri, kendi köpekleriyle yaşadığı deneyimleri anlatır durur. Ama gerçekten 'kıskanç köpek' var mıdır, hayvan bunu hissedebilir mi? Bu soruların şimdiye dek bilimsel bir cevabı yoktu. San Diego'da yapılan araştırmaya göre kanıtlandı ki, evet, köpekler de kıskanır!
Yani iki kardesin farklı köpeklerden olma yavrularının bile birbirleriyle eşleşmesine izin yok.
Fakat ameliyat sırasında kızgınlık dönemine girmelerini sağlayacak üreme hormonları alındığı için hormonları çiftleşme için uygun seviyeye gelmez. Diğer bir deyişle dişi köpeklerin kısırlaştırıldıktan sonra çiftleşmesi çok mümkün değildir. Erkek köpeklerde ise çiftleşme gerçekleşebilir.
Kedi ve köpekler salyalarında bulunan özel mukus ve zımparamsı dilleri sayesinde yalayarak vücudunun her bölgelerini temizleyebilirler. Bu içgüdüsel bir davranış olup günün her saati gerçekleştirebildikleri bir rutindir.
Bazı köpeklerde 125 milyonu aşkın koku reseptörü bulunur ve bu kadar hassas bir koku duyuları olduğu için vücudun daha terli olan kısımlarına yönelirler. İçgüdü. Köpeklerin başka memeli hayvanların kasık ve rektal bölgelerini koklaması içgüdüseldir. Yani sizi koklayarak sadece dürtülerini takip etmiş oluyorlar.
Küçük ırkların ilk kızgınlıkları 6-10 aylarda görülürken, büyük ırklarda 18-20 aya kadar uzayabilir. Köpeklerde çiftleştirme için en uygun yaşlar ırka göre değişmekle birlikte 2-6 yaşlardır. Her doğumdaki yavru sayısı da ırklar arasında çok değişkendir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri