Bir rüyanın tekrarlaması kişinin iç dünyasında çözülemeyen bir sorunun ifadesidir. Bu sorun bir isteğin doyuralamaması, bir duygunun boşaltılamaması, bir çatışmaya çözüm bulunamaması gibi yarım kalmış bir mesele olabilir. Tekrarlaması bu meselenin bilinçdışındaki enerjisinin canlılığını gösterir.
Dr. Ellis'e göre yinelenen rüyalar her zaman birebir aynı olmasa da tekrar eden öğeleri, benzer temaları içerebiliyor ve bazı işaretlerin farkına varmamız gerektiğini söylüyor olabilir. Ona göre bu tür rüyaların üç temel sebebi bulunuyor: Çözülmemiş duygusal sorunlar, stres ve yinelenen davranışlar.
Dr. Hakan Kaynak gecede bir rüyanın görülmesinin normal olduğunu belirterek, "Eğer birden fazla rüya görülüyorsa ve bu durum dışarıya yansımaya da başladıysa, yani artık kalkıp dolaşıyorsanız; harekete dönüştürüyorsanız bu bizim için sadece ve sadece uyku hastalığı ifade eder" diye konuştu.
Yıllar sonra bile görülebilir
Ancak yetişkinlerde de bu duruma rastlanabiliyor. CNN'in haberine göre rüya tekrarları birbirine yakın zaman aralıklarında olmak zorunda değil. Bir insan bir ay için bir rüyayı iki kez görebilirken aynı rüyanın ikinci kez görülmesi yıllar sonra bile gerçekleşebilir.
BİRDEN FAZLA RÜYA GÖRMEK NE ANLAMA GELİR? Bir gece içerisinde birden fazla rüya görülüyorsa ve bu durum sistematik bir biçimde tekrarlamaya başladıysa bu bir uyku hastalığına işarettir. Birden fazla rüya görmek, uyanıklık eşiğini yaşayamadan uyanıp tekrar uykuya dalma neticesinde oluşur.
İlgili 33 soru bulundu
Bunun yanıtını en başta verelim: Bilimsel olarak hayır. Rüyaların beynimizdeki nörolojik süreçlerle alakalı olduğuna dair birçok bilimsel araştırma elimizde var.
Haberci rüyalar ile alelade (psikofizyolojik kaynaklı) rüyalar arasındaki temel farklar şöyle açıklanır: Alelade rüyalarda hiçbir amaç yoktur; gelişigüzel veya birtakım parazit titreşimlerin ürünüdürler, saçma sapan öğeler içerirler. Haberci rüyalar ise bir amaca yöneliktir, amaçlı bir düzenlenme vardır.
Uyarıcı rüyalar: Ruhçulara göre, bunlar kişiye önemli sonuçlar doğuracak hatalı bir davranışta bulunmasını, yanlış bir yola sapmasını vs.'yi önlemek üzere gösterilen rüyalardır. Uyarıcı rüyaların kaynağı, ruhçulara göre, genellikle kişinin hami varlığıdır.
LH hormonu, erkeklerde testosteron sentezini artırır. Rüyaların cinsel içeriği ve erkeklerde görülen cinsel organ sertleşmesi bu mekanizma ile meydana gelir. Cinsel içerikli rüyalar, genellikle cinsel isteklerin uzun süreli karşılanamamasına bağlı görülebilir' dedi.
Bilinçaltı gerçek ve hayal (rüya) arasında ayrım yapmaz, yapamaz. Çünkü bilinçaltı için gerçek hayal arasında ayrım yapan bir farkındalık yoktur. Bu nedenle rüyalar görülürken gerçek gibi deneyimlenir ve o sırada rüya olduğuna dair bir farkındalık olmadığı için görülen rüyalar gerçek gibi algılanır, yaşanır.
Peki "Tanrı'nın rüya yoluyla insanlara mesaj göndermesi mümkün mü?" Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İlyas Çelebi, "Peygamberler dışında hiçbir insan Tanrı'dan mesaj alamaz. Buna inanmak kişiyi dinin dışına götürür" diyor.
En sâdık rüyanın sabaha karşı seher vaktinde görülen rüyalar olduğunu (Tirmizi, Rü'yâ: 3) bildiren Efendimiz, hadis kitaplarında bildirildiğine göre, her gün sabah namazından sonra sahabileriyle sohbet ederdi.
Haberci rüyaları kimler görür? İslam'da rüyaları çıkan insanlara ne denir diyenler, dinimize göre bu durum kaderin gerçekliğini gözler önüne serer ve yalnızca temiz kalpli insanlar tarafından görülür.
Tekrarlayan rüyalar, aynı zamanda anksiyetenin, duygu durum bozukluğunun ve en önemlisi depresyonun habercisi olabilir. Yapılan araştırmalar, tekrarlayan rüyaların travmatik olaylardan kaynaklandığını ve bu olayların metaforik bir şekilde rüyalarımıza yansıdığını gösteriyor.
ama çok etkili rüyalar insanlarda psikolojik izler bırakır. Rüyada fiziksel acı hissetmek mümkün değildir, fiziksel acı hissetmek için sinirsel bir uyaran (impuls) olması gereklidir, bunun için de reseptörlerimizi harekete geçirecek fiziksel nedenlere ihtiyaç duyulur, ancak rüyada bu mümkün değildir.
Rüyada Gerçekmiş Gibi Hissetmek Nedir? Rüyada kişinin rüya esnasında gördüğü olayların etkisinde kalarak gerçekmiş gibi hissetmesi kişinin algılarının açık olmasına maneviyatının artmasına ve duru görü sahibi olmasına yorumlanmaktadır.
Rüyada cinsel ilişki görmek iki şekilde tabir edilir. Kişinin helali ya da sevdiği biriyle cinsel ilişkiye girmesi kendisi için hayırlı olacak güzel şeylerin yaşanmasına delalet eder. Fakat kişi normalde tanımadığı biriyle rüyasında cinsel ilişkiye girdiğini görürse bu kötü anlama gelir, kişiye şanssızlık getirir.
Uyku sırasında vücudun hormon stoğu yapmak için bir çeşit ikmal mekanizması vardır. Uykusuzluk çeken kişilerde, cinsel dürtü hormonu olarak da bilinen testosteron seviyesi düşük olabilir. Buna rağmen bazı kadınlar, uykusuz kalmaları sonucunda sinirli oldukları zaman, seksüel olarak aşırı derecede uyarılmış oluyorlar.
Kadınlarda gece emisyonlarının sıklığı, tıpkı erkeklerde olduğu gibi değişkendir. 1953'te seks araştırmacısı Alfred Kinsey, soru sorduğu kadınların yaklaşık %40'ının bir veya daha fazla gece orgazmı veya ıslak rüya yaşamış olduklarını rapor etmiştir.
Rüyalar, değişik psikolojik yaklaşımlara göre farklı farklı değerlendirilir. Bazı araştırmacılar rüyaların tamamen anlamsız, birbirlerinden bağımsız ve bağlantısız düşünce ve imajlar olduğunu ileri sürerler. Bunlara göre rüyaların hiçbir anlamı ve özelliği yoktur.
İyi rüya gören bir kimsenin bu rüyasını sâlih kimselere anlatmasında bir sakınca yoktur. Kötü rüya gören kimse, bu rüyasını hiç kimseye anlatmamalıdır. Kötü rüya gören kimsenin uykusundan uyanınca sol tarafına üç defa üflemesi veya tü tü demesi sonra da istiâzede bulunması yani Allah'a sığınması müstehaptır.
Rüyaların ne kadar sürdüğü konusunda halen kesin bir bilimsel açıklama yapılamamıştır. Bazı bilim adamları rüyaların saniyeler içinde olup bittiğini bazıları da saatler sürdüğünü söylemektedir. Ancak yapılan araştırmalar sonucunda rüyaların 20 saniyeyi geçmediğini şeklinde açıklamalar yapıyor.
Prekognisyon meydana gelecek olayların önceden paranormal olarak algılanması fenomenine Parapsikoloji'de verilen addır.
Beynimiz ve vücudumuz kendini temizleme ve tamir işini gece 23.00-03.00 arasında yaparken rüyalar ise genellikle geç evre dediğimiz sabaha karşı belirginleşen REM uykusu sırasında görülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri