Yavru bir köpeğin dışarı çıkarılmasının ilk koşulu aşılarının tamamlanmış olmasıdır. Aşılar ortalama olarak köpek 14 ila 16 haftalık olduğunda biter. Yani minik dostunuz her şey yolunda giderse yaklaşık 4 aylıkken aşıları yapılmış, dışarı çıkmaya hazır hale gelir.
Yavru köpeğiniz 16-20 haftalık olana kadar üç haftada bir hatırlatma dozuyla yapılan aşıların tamamlanmasının ardından 2 hafta geçmesiyle birlikte köpeğinizi dışarıya çıkarabilirsiniz. Aşılar korunma sağlayarak köpeğinizin çevreden ve diğer köpeklerden bulaşıcı hastalık kapmasını engeller.
Yaklaşık 10 dakikalık aralıklarla günde 3 - 4 defa yürüyüşe çıkmak yavru köpeklerin ihtiyacını karşılamak adına yeterli olmaktadır.
Uzmanlara göre, köpeklerin genellikle günde üç ila beş kez idrara çıkmaları gerekir.
Yürüyüşler, köpeğinizin ideal kilosunu korumasına yardımcı olduğu gibi, kabızlığın önüne geçerek sindirim sistemini kolaylaştırır. Köpeğinizin rahat uykuya dalmasını sağlarsınız. Yürüyüşlerden sonra gelen yorgunluk, hayvanlarımıza uyku isteği getirir ve onların daha iyi uyumalarını ve yemek yemelerini sağlar.
İlgili 35 soru bulundu
Yapıları itibariyle obeziteye ve bunun gibi pek çok hastalığa, ne yazık ki elverişli olan köpekler, bu gibi hastalıklara karşı köpek gezdirme işlemi ile mücadele edebilir. Yürüyüşe çıkmayan köpekler, mutlu olabilmek ve rahat bir uyku uyumak için günlük olarak sarf etmeleri gereken enerjilerini harcayamazlar.
Köpekler mutlu olduğunda gülümser, kuyruk sallar, pozitif olur, oyun oynamak ister, sevgi gösterisi yapar, sahibinden ödül almak için heveslenir, doğru beslenir ve düzenli uyurlar.
Yetişkin Köpekler: Bir yaş ve üzeri yaş grubunda olan yetişkin köpekler,8 saate kadar tuvaletlerini tutabilmektedirler. Ancak 8 saat çok uzundur ve bu durum köpeğin psikolojik gelişimini olumsuz olarak etkileyebilir. Bu sebeple, köpek 6 saatten fazla bu durumda bırakılmamalıdır.
Yetişkinlik döneminde mesane kaslarının güçlenmesine bağlı olarak köpekler idrarlarını 6 - 8 saat arasında tutabilirler. Fakat bu süreler genel geçer ifadelerdir. Köpeklerin maksimum 6 saatte bir ihtiyaçlarını karşılamaları gerekir.
Yavru köpeklerin üriner kasları yavaş gelişir. Bu arada tuvaletlerini oldukça sık yaparlar. Bir köpeğin, tuvaletini tutabileceği zaman, ortalama olarak ay sayısı kadardır diyebiliriz. Yani normal şartlarda, 4 aylık bir yavru köpek, tuvaletini 4 saat kadar tutabilir.
Köpeğiniz eve ilk geldiğinde, evin onun yaşam alanı olduğunu belirtmesi açısından idrarını yapar. Bunu anladıktan sonra onu hemen banyoya götürün ve idrar yapana kadar hiçbir yere gitmesine izin vermeyin. Sonrasında ona bir ödül verin ve her tuvalete gittiğinde onu sevin.
Son aşısını olduktan iki hafta sonra tamamen aşılanmış olarak kabul edileceğinden köpeğinizin dışarı çıkmasında bundan sonra herhangi bir sakınca yoktur. Kısacası köpeğiniz son aşısını 16 haftalıkken aldığında 18. haftada, 17 haftalıkken aldığında 19. haftada dışarı çıkabilir.
En önemli ipuçlarından bir tanesi ise köpeğin fiziksel davranışlarını incelemek olacaktır. Tuvaleti gelen köpeklerde en sık görülen olaylar ise şunlardır: Hızlı hareket etme ve kendi etrafında daire çizme. Bulunduğu alanı dikkatli bir şekilde koklaması
6 aydan küçük yavru köpeklerin evde maksimum 2 saat yalnız bırakılmaları önemlidir. Yetişkin köpeklere oranla çok daha fazla ilgiye ve gözetime ihtiyaç duyan yavru köpeklerin mesaneleri küçüktür, sıkılma olasılıkları ve hem kendilerine hem de eve zarar verme potansiyelleri yüksektir.
Yavruluk dönemindeki köpekler için en temel eğitimlerin başında tuvalet eğitimi gelir. Yavru köpeklerde tuvalet eğitimi genellikle yavru sekiz haftalık olduğunda başlar. Bu yaşta aynı zamanda otur, bekle ya da gel gibi temel köpek eğitimi ipuçlarını da öğrenebilirler.
18 ayını geçen köpekler ise 6 saate kadar evde bırakılabilir. Köpeğiniz kendi başına kaldığı için stres yaşamıyorsa bu süreyi aşamalı olarak 8 saate çıkarabilirsiniz.
Yetişkin köpekler için önerilen beslenme programı günde iki kez. Önceden belirlenmiş köpek maması hacmi iki eşit parçaya bölünmeli ve 8 - 12 saat arayla beslenmelidir. İdeal yetişkin bakım ağırlığını korumak için köpek maması miktarı gerektiği gibi ayarlanmalı.
Köpeklerin gün içerisinde içmeleri gereken su miktarı aktivite seviyelerine, genel sağlık durumlarına, yaşlarına, beslenmelerine göre değişebilmekle birlikte genel olarak kilogram başına 30-50 ml su içmeleri gerektiği bilinmektedir.
Yetişkin bir köpek günde bir kez kaka yapar, ancak günde 3 defaya kadar da çıkabilir.
Ancak köpekler tuvalet konusunda çekingen canlılar oldukları için koltuk arkaları ve köşelere ilk olarak bakmanızı öneririz. Köpek hangi kokuya çiş yapmaz? Köpekler, sirke, amonyak, turunçgiller, acı biber ve baharat kokularından nefret ederler.
Öncelikle yetişkin köpekten bahsedersek, tuvalet eğitimi beslenme saatini düzenlemek ile başlıyor. Köpekler yemeğini yedikten 10 ila 30 dk. sonra tuvalet yapma ihtiyacı duyar.
Bu duruma küçüklüğünde verilen yanlış veya eksik tuvalet eğitimi de neden olabilir. Köpeğinizle az ilgilenmeniz, yürüyüşe çıkarmamanız, onunla oyun oynamamanız, farklı bir hayvan sahiplenmeniz veya başka köpeklerle ilgilenmeniz gibi durumlarda köpeğiniz protesto amacıyla tuvaletini eve yapabilir.
Başlamak için en iyi yerler göğüs, boyun ve sırttır. Ancak köpekler de çok hassastır ve belirli bölgelerine dokunulmasından hoşlanmayabilir. Kaçınılması gereken en yaygın noktalardan bazıları yüz, kulaklar, kuyruk ve kafadır. Köpeğiniz muhtemelen boynunu tuttuğunuzda sevilmekle daha fazla ilgilenecektir.
Ancak köpekler sahiplerini koku ve ses yoluyla tanıyorlar. İnsanlar ise yüzleri görsel bir iletişim olarak kullanıyor. Ancak köpeklerin beyin mekanizmaları farklı olduğu için görsel olarak tanımaya yatkın değiller.
Bu pozisyon, onun kendini çok rahat hissettiğini ve olası tehditler konusunda endişeli olmadığını gösterir. Aynı zamanda köpekler, serinlemek için de sırt üstü yatmayı tercih edebilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri