Çoğu köpek ırkları 4-10 ay ( ortalama 7 ay ) aralıklarla östrus ( kızgınlık ) gösterir.Mevsimin kızgınlık zamanıyla ilgisi genel olarak yoktur, yılın her hangi bir mevsiminde kızgınlık gösterebilirler.
Dişi köpeklerde kanama (kızgınlık) yılda 2 defa görülür ve sadece bu dönemlerde çiftleşirler. Dişilerde kızgınlık dönemini üçe ayırırız. Kızgınlığa giriş döneminde hormonal aktiviteler başlar. Dış görünüşte cinsel organın büyümesi ve kanamanın başlaması ile anlaşılır.
→Köpekler ilk kez ne zaman çiftleşebilirler ? Dişi köpeklerde çiftleşme yaşı 12-18. aylar erkek köpekler içinse 18. ay normaldir.Yani erkek ya da dişi köpeğimizi 18 aylık yani birbuçuk yaşını tamamlatmadan çiftleştirmemeliyiz.
Erkek köpeklerde kızan dönemi hemen hemen 18 gün boyunca aralıksız olarak devam eder. Dişi köpek çiftleşme dönemi ise 5-12 gün kadar sürecektir.
Köpek çiftleşmesi için uygun dönem ırk boyutları doğrultusunda değişiklik gösterir. Küçük ırkların 12-18, orta ırkların 15-18, büyük ırkların ise 18-24 aylık dönemde çiftleşmeleri güvenli olarak nitelendirilebilir.
İlgili 37 soru bulundu
Köpeğin kızıştığı zaman, dişilik organı şişmeye başlar. Genital bölgesinin genişlemiş ve dışarı doğru çıkmış olduğunu fark ediyor olmalısın. Dişilik organının ucu, erkek köpeğin girmesini kolaylaştırmak için yukarı doğru çıkmalı. Bunların hepsi de köpeğin kızgınlık döneminde olduğunun işaretleridir.
Regl dönemi, dişi köpeklerde yaklaşık 2-3 hafta sürer ve bu süre zarfında vajinal kanama görülebilir. Bu dönem boyunca köpekler, bazen daha huzursuz veya sinirli olabilirler ve diğer köpeklere daha fazla ilgi gösterebilirler.
Kızgınlığın önlenmesi, hem yumurtalıkların hem de rahmin alındığı, dişi köpeğin kısıtlaştırılması (kastrasyon) ile mümkündür. Her halükarda, kısırlaştırma işlemi için en az bir veya iki kızgınlık döneminin geçirilmesini beklemeniz tavsiye edilir.
Dişi kedilerde bu süre ortalama yedi gündür. Aslında geniş bir süre alanı vardır, bu süre sağlıklı kedilerde 1 günden 21 güne kadar bir aralığı kapsar. Koital temas (erkek kedi ile çiftleşen) yaşayan dişi kedilerdeki ortalama ise 8,5 gündür. Koital temas yaşamayan dişilerde ise ortalama 6 gün sürer.
Köpeklerde Regl Belirtileri
Regl döneminde köpeklerin genital bölgelerini sıklıkla yaladıkları gözlenir. Ayrıca bu dönemde köpeklerin vajinaları büyür ve renk değiştirir. Bir başka belirti de meme uçlarının şişmesidir. Çiş yapma sıklıklarının artması ve bol su içme eğilimi de regl döneminde fazlaca görülür.
Kızışmış dişiden uzak tutulması önerilen erkek köpeklerin dikkatini başka bir odağa yönlendirmek için bağımsız egzersizlerden ve açık alan aktivitelerinden yardım alınabilir. Erkek köpeklerde kızgınlık dönemini rahat atlatacak tavsiyeler için hekime danışmak en doğru karar olacaktır.
Fakat ameliyat sırasında kızgınlık dönemine girmelerini sağlayacak üreme hormonları alındığı için hormonları çiftleşme için uygun seviyeye gelmez. Diğer bir deyişle dişi köpeklerin kısırlaştırıldıktan sonra çiftleşmesi çok mümkün değildir. Erkek köpeklerde ise çiftleşme gerçekleşebilir.
Öncelikle bu konuyu köpeğinizin veteriner hekimine danışmakla birlikte, kısırlaştırma operasyonu için en doğru zamanın köpeğiniz 6. ve 9. aylıkken olduğunu söylemek mümkündür. Köpeklerin büyük bir çoğunluğu 7 aylıkken yetişkinlik dönemine girdiği için köpeklerin 9. aydan önce kısırlaştırılması tavsiye edilmektedir.
Buna 'kilitlenme' denir ve son derece normaldir. Peniste, bulbus glandis denilen bir bölgenin şişmesi yüzünden oluşur. Kilitlenme sırasında, erkek köpek, dişi ile arka arkaya duracak şekilde dönebilir. Köpekleri ayırmaya çalışmayın, aksi takdirde onları yaralayabilirsiniz.
Öte yandan, dişi köpeklerin regl başlangıcında gelen açık renkli kanama; köpeğinizin regl olduğunu anlamanızı engelleyebilir. Zaman içerisinde kanamanın rengi koyulaştığında ve belirtiler arttığında köpeğinizin adet döneminde olduğunun bilincine çok daha kolay varabilir ve buna yönelik önlemler alabilirsiniz.
Vaginanın vulva dudaklarından dışarı çıkması olayıdır. Prolapsus vagina daha sık çiftleşme sırasında kenetlenen hayvanların zorla birbirlerinden ayrılması sonucu karşılaşılan bir durumdur. Güç doğumlarda vaginanın zorlanması da bir sebeptir.
Kızgınlık döneminde kısırlaştırma yaptırabilirmiyim? Çok zorunlu olmadığı sürece kızgınlık döneminde operasyondan kaçınılmalıdır.
Kızgınlık süresi ortalama 14–18 saat devam eder ve hayvan gebe kalmazsa 18–24 arasında değişmek üzere, ortalama 21 gün sonra tekrarlanır.
Kızgınlık, eşeysel olgunluğa ulaşmış, gebe olmayan sağlıklı sığırların olası bir gebeliğe hazırlanması ve bunun için erkeği kabul etme davranışları göstermesi olarak tanımlanabilir. İnek ve düveler yılın her mevsiminde, yaklaşık 21 günde bir tekrarlayan kızgınlık dönemine sahiptirler.
Kızgınlık döneminde köpekler, kızgınlık hormonunun aşırı salgılanması nedeniyle tüy dökülmesi yaşayabilirler.
Ağız ve diş bakımları ihmal edilen köpeklerin dişlerinde tartar birikebilir. Dişlerde biriken tartar dudakların iç kısmına sürtünerek salya üretimini tetikleyebilir. Köpeğinizin salyası her zamankinden çok akmaya başladıysa dişlerini kontrol etmelisiniz!
Bazı köpek cinslerinde ilk regl olma süresi 18. aya kadar uzayabilir. Dişi köpeklerin soylarını ilerletebilmek adına regl olmaları gerekir. Dişi köpeklerin çiftleşme hazır olduklarının göstergesi olan regl dönemi genellikle yılda 2 kez görülür.
Dişi köpeklerin regl döneminde evin içinde oturdukları yerlere leke bırakmasının önüne geçmenize yarar. Elastik ve ayarlanabilir bel yapısı sayesinde köpeğinizin vücuduna mükemmel şekilde oturur.
Regl dönemini en iyi şekilde geçirmek için köpeğin yaşadığı alanın temiz tutulması gerekir. Mikroplara açık olunan regl döneminde temizlik oldukça önemlidir. Bunun yanında reglin genellikle bahar aylarında görülmesi köpekte üşüme yapar. Köpeği sıcak veya ılık bir ortamda tutmak iyi olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri