Alanyazındaki araştırmalarda sıklıkla kullanılan olasılıklı örnekleme yöntemleri basit tesadüfi örnekleme, sistematik örnekleme, tabakalı örnekleme, küme örnekleme ve çok aşamalı kümeleme yöntemleridir.
Evrenin özel yöntemlerle seçilen ve kendisine birçok özellik yönünden benzeyen bölümüne «örnek» denir. Örnekleme, örnek seçimi için kullanılan çeşitli yöntemlerdir. Daha pratik, zaman, personel ve parasal yönden daha ekonomiktir. Sonuçlar daha kısa sürede alınabilir.
Araştırma evreni içerisinden amaca uygun herhangi bir yöntemle seçilen ve evreni temsil yeteneğine sahip birimler veya elemanlar kümesine örneklem denir (Ural, 2011: 23). Evren içerisinden evreni temsil eden birimleri seçme (örnek alma) işlemine ise örnekleme denir (Ural, 2011: 23). Örneklem hacmi ise ile gösterilir.
Örnekleme istatistikte belirli bir yığından alınan kümeyi ifade eder. Örneğin; Türkiye'deki tüm üniversite sayıları bir yığın iken Ankara'daki üniversite sayısı bu yığından alınmış bir örnektir. simgeleri kullanılır. İstatistik sadece örnekler üzerinde hesaplanabilir.
İlgili 22 soru bulundu
örnekleme nedir? Örnekleme onlardan istatistiksel çıkarımlar yapmak ve tüm popülasyonun özelliklerini tahmin etmek için popülasyonun tek tek üyelerini veya bir alt kümesini seçme tekniğidir. Farklı örnekleme yöntemleri araştırmacılar tarafından yaygın olarak kullanılmaktadır.
Basit rastgele örnekleme nedir? Basit rastgele örnekleme, popülasyondaki her öğenin eşit seçilme şansına ve olasılığına sahip olduğu bir tekniktir. Burada, öğelerin seçimi tamamen şansa veya olasılığa bağlıdır; bu nedenle, bu örnekleme tekniği bazen şans yöntemi olarak da bilinir.
Sistematik örnekleme, araştırmacının rastgele bir başlangıç noktası seçerek hedef popülasyondan eleman seçtiği ve sabit bir 'örnekleme aralığından' sonra örneklem üyelerini seçtiği bir olasılıklı örnekleme yöntemi olarak tanımlanır.
gönüllü bireylerdir ve araştırma sonuçları da sadece gönüllü bireylere genellenebilir. bulunan ve ulaşılması kolay, elde mevcut ve araştırmaya katılmak isteyen (gönüllü) bireyler üzerinde yapılan örneklemedir.
Dilim örnekleme yönteminde kitledeki birimler geniş bir alana yayılır. Ya da kitle kendi içinde belli bir özelliğe göre alt gruplara bölünür. Tüm bu şartlar altında birimlerin keyfi olarak seçilme yöntemine dilim örnekleme yöntemi denir.
Özet: Sıralı küme örneklemesi, birimlerin ilgilenilen değişken bakımından ölçülmelerinin zor ancak başka tekniklerle aynı değişken bakımından sıralanmasının mümkün olduğu durumlarda kullanılan bir örnekleme tekniğidir.
Teorik örneklemede örneklem, amaçsal örnekleme tekniğiyle aynı şekilde seçilir. Ancak bu teknikte araştırmacı, örneklem büyüklüğünü önceden belirlemez, değişkenler arasındaki ilişkileri ve kategorileri ortaya çıkarana kadar amaçsal örnekleme yapmaya devam eder.
Benzeşik örnekleme: Örneklemin, araştırmanın problemiyle ilgili olarak evrende yer alan benzeşik bir alt grubundan ya da durumundan oluşturulmasıdır. Tipik durum örnekleme: Örneklemin araştırma problemi ile ilgili olarak evrende yer alan çok sayıdaki durumdan tipik olan biriyle oluşturulmasıdır.
Amaçsal örnekleme, çalışmalarının amacına bağlı olarak bilgi açısında zengin durumların seçilerek derinlemesine araştırma yapılmasına olanak tanır. Belli ölçütleri karşılayan veya belli özelliklere sahip olan bir veya daha fazla özel durumlarda çalışılmak istenildiğinde tercih edilir.
Tabakalı örnekleme özellikleri
Tabakalar hep birlikte kapsayıcı olmalıdır: yani hiçbir anakütle elemanı mevcut tabakalara tahsis edilmeden dışarıda bırakılmamalıdır. Her bir anakütle elemanı sadece tek bir tabakaya tahsis edilip sınıflandırıldıktan sonra her bir tabakadan ayrı ayrı örnek seçilme işlemine geçilir.
Örneğin; özellikle astım hastaları için bulunulan ortamdaki havaya temizlemeye yardımcı, en küçük tozları bile hapsedebilen, fiyatı oldukça pahalı bir elektrik süpürgesi satış ofisinde çalıştığınızı varsayarsak bu süpürgeyi alacak kişilere ulaşmada kartopu örnekleme yöntemini kullanabilirsiniz.
Amaçlı örnekleme, örneklem grubunun belirli niteliklere sahip olmasının hedeflendiği rastgele bir örnekleme yöntemidir. Bu yöntem birçok popülasyonda kullanılabilir, ancak daha küçük bir örneklem büyüklüğü ve daha homojen bir popülasyon ile daha etkilidir.
Yargısal Örnekleme Tanımı Amaçlı örnekleme veya yetkili örnekleme olarak da adlandırılan yargısal örnekleme, örneklem üyelerinin yalnızca araştırmacının bilgisi ve yargısı temelinde seçildiği, olasılıklı olmayan bir örnekleme tekniğidir.
b. Uygun veya elverişlilik (convenience) örnekleme;
araştırmaya hız kazandıran bir yöntemdir. Çünkü bu yön- temde araştırmacı, yakın ve erişilmesi kolay olan bir duru- mu seçer. Bu örnekleme yöntemi çoğu zaman araştırma- cının diğer örnekleme yöntemini kullanma olanağının olmadığı durumlarda kullanılır.
Not: bir cümlenin örneklendirme olduğunu anlamanın yolu, cümleden önce örneklendirme ifadelerini yani; örneğin, mesela, örnek olarak ya da şöyle ki gibi ifadeler getirilebilir. Yaptığınız bu deneme sonucu cümle anlamını yitirmiyorsa ilgili cümlede bir örneklendirme olduğunu belirtmek mümkündür.
örneklem için seçilme olasılıklarının eşit olmasıdır. Bu ilke, birimlerin örnekleme seçilme durumlarının birbirinden bağımsız olmasıyla da ilgilidir. örneklem için birim çekme işleminin seçkisizlik ilkesine uygun olarak yapıldığı örnekleme yöntemleridir.
Monografik örneklemede: eldeki bilgilere dayanılarak tasvir edilmek istenen ana kitlenin herhangi bir alt grubu, ana kitleyi temsil edeceği varsayılarak, örneklem olarak seçilir. Monografik örnekleme ile araştırma yapabilmek için, ana kitlenin (araştırmanın evreninin) homojen olması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri