Önemli günlerde renk ve ışık gösterileriyle aydınlatılan köprüler, bu kez Dünya DMD Farkındalık Günü dolayısıyla kırmızı ve maviye büründü.
Danışman mimar Irving Morrow tarafından köprünün rengi kırmızı seçildi. Ona göre bu renk, doğal çevreyi tamamlıyor ve sis içerisinde köprünün daha belirgin görünmesini sağlıyormuş.
Önemli günlerde renk ve ışık gösterileriyle aydınlatılan yapılardan FSM Köprüsü, kalp ve damar hastalıkları ile buna bağlı ölümlere dikkati çekmek için kırmızıya büründü.
Serebral palsi hastalığının bilinirliğini arttırmak amacıyla çeşitli ülkelerin yanı sıra Türkiye'de de farkındalık çalışmaları gerçekleştiriliyor. Bu kapsamda, önemli günlerde renk ve ışık gösterileriyle aydınlatılan İstanbul'un simge eserleri ile köprüleri bu kez "Dünya Serebral Palsi Günü" için renklendirildi.
İstanbul'un simgelerinden olan Fatih Sultan Mehmet (FSM) ve Yavuz Sultan Selim (YSS) köprüleri dün akşam saatlerinden itibaren DMD Farkındalık Günü nedeniyle mavi ve kırmızı renklere büründü.
İlgili 43 soru bulundu
15 Temmuz Şehitler Köprüsü, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Galata Kulesi, 4 Şubat Dünya Kanser Günü'ne dikkati çekmek için mavi-turuncu renklerle ışıklandırıldı.
Dünya Prematüre Günü etkinlikleri kapsamında, 16 ve 17 Kasım tarihlerinde prematüre bebeklere dikkat çekmek için Boğaziçi Köprüsü mor renkle aydınlatılacak. Organizasyonu, prematüre bebeklere dikkat çekmek amacıyla kurulmuş olan PremaTürk: Prematüre Bebek Koalisyonu düzenliyor.
Dünya Su Günü'ne dikkat çekmek amacıyla yapılan uygulamada gece boyunca 15 Temmuz Şehitler Köprüsü, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü de sabah güneş doğana kadar mavi renk ile aydınlatılacak.
Önemli günlerde renk ve ışık gösterileriyle aydınlatılan İstanbul'un simgelerinden FSM Köprüsü, bu kez Brezilya'nın bağımsızlığının 200. yılı dolayısıyla bu ülke bayrağının renkleri olan yeşil ve sarı ışıklarla aydınlatıldı. Aydınlatmanın sabah saatlerine kadar süreceği kaydedildi.
Boğaziçi Köprüsü 'Dünya Meme Sağlığı Günü' Nedeniyle Pembe Renkte Işıklandırıldı MEMEDER, 15 Ekim Dünya Meme Sağlığı Günü'nde, meme kanserinde erken teşhisin önemini anlatmak için Boğaziçi Köprüsü'nü pembe ışıklarla aydınlatıldı.
Boğaz Köprüsü'nün yapımını "Hochtief-Cleveland" isimli İngiliz-Alman firması üstlenmiştir. Mimari açıdan Boğaz Köprüsü bir asma köprüdür. Köprünün bir ayağı Ortaköy'de bir ayağı ise Beylerbeyi'nde bulunur. Boğaz Köprüsü'nün denizden yüksekliği 64 metredir.
Bahçesaray-Hizan yolunda Müküs Çayı üzerinde yer alan ve kitabesi olmayan köprünün yapım tarihi bilinmiyor. Uzmanlar 16. veya 17. yüzyılda inşa edildiğini düşünüyor.
Dünyanın en uzun köprüsü: Danyang-Kunshan Köprüsü
Danyang-Kunshan Grand Köprüsü Çin'in Jiangsu eyaletinde yer alan 167 kilometre uzunluğunda bir köprüdür. Yangtze Nehri Deltası'ndaki Pekin-Hong Kong-Makao Yüksek Hızlı Demiryolu hattı üzerinde yer alıyor.
Kırmızı Köprü (Azerice: Qırmızı Körpü; Gürcüce: წითელი ხიდი, Tsiteli Khidi) Gürcistan ve Azerbaycan arasındaki sınır geçiş noktasıdır. Tiflis'ten Gence'ye giden yolun üzerinde bulunur. Terim, Türkçeye Kırmızı Köprü olarak çevrilmiştir.
Fenerbahçe Spor Kulübü'nün kuruluşunun 116. ve Mustafa Kemal Atatürk'ün Fenerbahçe'yi ziyaretinin 105. yıl dönümünde gerçekleşen törende sarı-lacivertli dev bayraklar İstanbul'un simgelerinden 15 Temmuz Şehitler, Fatih Sultan Mehmet ve Yavuz Sultan Selim köprülerine asıldı.
30 Ekim 1973'te, Cumhuriyetin ilanı'nın 50. yıldönümünde dönemin cumhurbaşkanı Fahri Korutürk tarafından hizmete açılmıştır. İnşaatı üç yılda tamamlanan köprünün maliyeti anlaşmaya göre 21.774.283 Amerikan dolarıdır.
Bitim aşamasında mimar Edwin Morrow köprüyü kırmızı paslanmazdan koruyucu astar boya ile görünce kararını verdi. Deniz ve gökyüzünden ayrılıp, sahildeki doğayla uyumlu olacağını düşündüğü sıcak turuncu rengi seçti. Bu renk, karayollarında ikaz işaretlerinde de kullanılır ve uluslararası turuncu olarak adlandırılır.
SON ZAM TEMMUZ AYINDA YAPILMIŞTI
Son olarak temmuz ayında KDV'nin yüzde 18'den yüzde 20'ye çıkarılmasıyla 15 Temmuz Şehitler ve Fatih Sultan Mehmet köprüleri geçiş ücreti, tek yön otomobil için 8,25 TL'den 8,50 TL'ye yükseltilmişti.
İstanbul'da tarihte ilk köprü girişimi Pers Kralı I. Darius'undur. Osmanlılar zamanında ise II. Beyazıt'ın teşebbüsü sonuçsuz kaldıktan sonra II. Mahmud, 1836'da ahşap bir köprüyü Haliç'te Unkapanı ile Azapkapı arasında yaptırdı.
Mevcut köprüde sıkışıklığı gidererek, trafik akışını rahatlatmak, hem de Avrupa ve Anadolu Otoyollarını daha yüksek kapasitedeki bir çevreyolu ile bağlamak amacı ile yapılan Fatih Sultan Mehmet Köprüsü İstanbul Boğazının iki yakasını birleştiren ikinci önemli bağlantı olmaktadır. arasında yer almaktadır.
İstanbul'da iki kıtayı birbirine bağlayan köprü hangisidir? İstanbul'da iki kıtayı, Avrupa ve Asya'yı birbirine bağlayan üç köprü var.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri