Türklerin en eski milli çalgısı olarak kabul edilir. Yazılı ve basılı kaynaklarda Türkçe kopuz prototipinin yapısal değişikliklere uğradığı ve zaman içinde farklı coğrafi alanlara yayılarak çeşitlerinin ortaya çıkmıştır. Kökleri, Orta Asya'dan Kafkasya'ya, Anadolu'ya, Balkanlar'a ve hatta Avrupa'ya kadar uzanmaktadır.
Türklerin milli çalgısı olan kopuzun ana vatanı Orta Asya'dır. En eski şekli ile Altay Türlerinde ve Kafkasya'da bugün de yaşamakta olan kopuzun yayılma alanı oldukça geniştir.
Eski Türk kültüründe bu çalgının önemli bir yeri vardır. Havada uçan veya ölen kopuzlar masallarda zaman zaman yer alır. Kopuzun, Korkut Ata'nın buluşu olduğu söylenir.
Kopuz, Türk müziğinde kullanılan bir müzik aletidir. Genellikle tek telli ve düz veya yassı bir halde tasarlanır. Kopuzlar, Türk kültüründe uzun bir tarihe sahip ve eski dönemlerden beri Türk halk müziğinde kullanılmaktadır. Genellikle akustik olarak çalınır ve vuruşları ile ritmik bir ses üretir.
Kaynaklarda bildirildiğine göre kopuz kelimesinin bir çalgı ismi olarak kullanıldığına dair bilinen en eski metin Uygurlar dönemine aittir.
İlgili 43 soru bulundu
Türkler ilk kez tarih alanına M.Ö.1050 yılında Çin'de Çu hükümdar sülalesini kurarak çıktılar. Onların Çin'deki egemenlikleri M.Ö. 247 yılına dek sürdü. Hakanlarının Teoman adında biri olduğu Hun Türklerinin M.Ö.220'de Çin'in kuzeyinde güçlü bir devlet olarak ortaya çıktığını biliyo ruz.
Günümüzde bağımsız Türk devleti olarak varlığını sürdüren devletler olarak Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan, de facto statüsüyle Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olmak üzere 7 ülke sayılabilir.
Hakkında: Akif Kopuz Rize'nin Gündoğdu Mahallesi'nde 1923 yılında Dünya'ya geldi. Babası ve kardeşleriyle çok küçük yaşlarda ticarete başladı.
Yaklaşık 6000 yıllık bir geçmişe sahip vurmalı-nefesli çalgıdır. Türk Cumhuriyetlerinin milli çalgısı olan ağız kopuzu bu Cumhuriyetlerde çeşitli alaşım metallerden yapılırken, Hindistan ve okyanus adalarında ise bambu sıyırmasından yapılmaktadır.
Orta Çağ'da İran ve çevresinde rebab veya rûd diye adlandırılan bir çalgı, kopuz adıyla en geç XV. yüzyılda Osmanlı saray müziğinde kullanılmaya başlamıştır. Bu çalgının Kanunî Sultan Süleyman döneminde en sevilen müzik aleti olduğu, 1525 tarihli saray masrafları belgesinden anlaşılmaktadır.
Köprülü'ye göre kopuzun; kopuz-ı rûmî ve kopuz-ı ozan olmak üzere iki şekli vardır. Ozan kopuzunun bütün telli sazlardan daha uzun bir kâsesi vardır ve üç tellidir. Rûmî kopuz ise beş telli olup, daha çok uda benzeyen bir sazdır.
Bağlamanın atası, Orta Asya kökenli bir çalgı olan kopuzdur.
Kopuzlar Şirketler Grubu, 80 seneyi aşkın bir süredir, Türkiye'nin lider firmaları arasında, sanayi, gayrimenkul ve hizmet sektörlerindeki faaliyetlerine devam etmekte. Akif Kopuz, henüz 18 yaşındayken, “Kısmet Pazarı” adı altında bir perakende market dükkânı açarak ticaret hayatına başladı.
Türklerin milli çalgısı olan kopuz, gerek İslamiyet öncesi gerekse de İslamiyet'in kabulünden sonraki dönemde manzum halk edebiyatı verimlerinin teşekkülünde oldukça önemli işlevlere sahip olmuştur.
Göktürklerden günümüze kadar gelen milli çalgı “kopuz”un Anadolu'da yeniden doğmuş hali diyebileceğimiz bağlama, genel adıyla saz: kiraz ağacının kabuğundan yapılıp tezene adı verilen bir mızrapla tellerine vurularak çalınan bir çalgıdır.
Ağız kopuzu Orta Asya Türk cumhuriyetleri ve Kuzey Moğolistan taraflarında çeşitli alaşım metallerden, Hindistan ve okyanus adalarında ise bambu sıyırmasından yapılan, esas işlevi hem enstrümanın titreşimi hem de ağız boşluğu hacminin ve de nefes yönünün değiştirilerek ses meydana getirilmesi olan, yaklaşık 6000 yıllık ...
Orta Asya'da çok kullanılmasına rağmen ülkemizde pek bilinmeyen ağız kopuzu (gubuz, şan kopuz), aynı malzemeden bir çerçeveye oturtulmuş metal ya da kamış yayın ağız boşluğunda çalınması ile ses verir. Bütün Türk boylarında kullanılmaktadır. Yakutistan'ın milli enstrümanıdır.
Kılkopuz, iki telli telleri at kuyruğundan yapılan gövdesinin bir kısmı deri kaplı ağaç olan ve at kuyruğundan yapılmış bir yayla çalınır. Asya şaman ve baksılarının en önemli enstrümanlarındandır.
Rize Belediyesi Meclis Üyesi ve Çaykur Rize Gençlik ve Spor Kulübü Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Saffet Kopuz'un ağabeyi Hayati Kopuz yaşamını yitirdi. Bir süredir diyaliz tedavisi gören Kopuz, kaldırıldığı Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, 56 yaşında hayatını kaybetti.
Fatih Sultan Mehmet Kimdir? Yurt dışında ''Büyük Türk'' ve ''Dahî Türk'' lakaplarıyla bilinen Fatih Sultan Mehmet, çocukluğu...
Bu imparatorluklar sırasıyla Büyük Hun, Batı Hun, Avrupa Hun, Ak Hun, Göktürk, Avar, Hazar, Uygur, Karahan, Gazneliler, Büyük Selçuklu, Harezmşahlar, Altınordu, Timur, Babür ve Osmanlı şeklinde.
Büyük Safevi lideri Şah Abbas, Şah ismail, Afşar Hanedanı ve lideri Nadir Şah ve günümüz İran dini lideri Ayetullah Hamaney Türk kökenlidir.
Türk, Turok veya et-Turk (Arapça: الترك ابن يافث), Türk ve Arap mitolojilerine göre tarihen yaşamış ve şimdi de nesillerini devam ettiren tüm Türk halklarının efsanevi atası. Efsaneye göre Türk, Yafes'in oğludur. Yafes ise hem Kitâb-ı Mukaddes'te hem de Kur'an'da adı geçen Nuh'un oğludur.
TARİHTE BİLİNEN İLK TÜRK KİM? Nuh peygamberin oğullarından Yâfes'in "Türk" adlı oğlunun neslindendir. Türk milletinin kökünün dayandığı "Türk" adındaki insan, insanlığın ikinci babası Hz. Nuh Aleyhisselam'ın oğlu Yâfes'in oğlu olan kişidir.
Mensup olduğumuz Türk kavmi, tarihe ancak 4.000 yıl önce giriyor. Fakat biz, Türklerin tarihini MÖ VII. yüzyıl hatta tam manasıyla MÖ III. yüzyıldan, ilk Büyük Türk Hakanı Tuman (Teoman) Yabgu'dan biliyoruz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri