Körinin aslında temelini oluşturan baharatlar; sumak, zerdeçal ve köri yaprağıdır. Köri ağacı Hindistan'da yetişen ve siyah meyveleri olan turunçgiller familyasına ait bir ağaç. Köri baharatı için bu ağacın sadece yaprakları kullanılır.
Zencefil, kimyon, kişniş, kakule, karanfil ve sumak gibi baharatları içeren köri birçok mineral ve vitamini de barındırmaktadır. Tadı ve kokusuyla yemeklere farklılık katarak özellikle et yemeklerinde tercih edilen bir baharat olarak karşımıza çıkmaktadır.
Temelde ana malzemesi zerdeçal ve sumak olan köri tozu, parlak sarı bir renge sahiptir. Rengini içine katılan zerdeçaldan alan karışım, kullanıldığı yemeğe kendine özgü bir renk katar.
Köri, başlıca Pakistan ve Hindistan olmak üzere Güneydoğu Asya mutfağında yer alan baharat karışımı. İçinde, başlıca zerdeçal ve sumak olmak üzere birçok baharat yer almaktadır. Özellikle beyaz etlerin yanında kullanılmaktadır.
Körinin tadı neye benzer? Keskin, yoğun ve aromatik bir tadı olan köri, bu tadı köri ağacı yaprağından alır. Kimyon ve zerdeçalla benzeş bir yapısı ve lezzeti vardır. Lezzeti kadar kokusu da çok baskındır.
İlgili 37 soru bulundu
Köri ile zerdeçal arasındaki benzerlik aslında sadece ikisinin de renginin sarı olmasıdır. Köri bir baharat karışımı iken zerdeçal tek başına bir baharattır. Dikkatli gözler renk farkından köri ve zerdeçalı ayırabilir. Zerdeçal daha turuncuya yakın bir renkteyken köri daha çok hardal tonlarına yakındır.
Beyaz etlerle harika bir uyum yakalayan köri, köfte yemeklerine de çok yakışan bir lezzet. Peki, körili köfte nasıl yapılır? Yapılışı: Geniş bir yoğurma kabında tüm baharatlar ve kıymayı iyice yoğurun, ardından ceviz büyüklüğünde yuvarlak köfteler oluşturun.
Asya Mutfağı'nın vazgeçilmez baharatı köri ile tavuğun muhteşem uyumu!
Köri Sıkça Sorulan Sorular
%4 indirimle Hugli 900 gr Toz Köri Sos 455 TL'ye, %14 indirimle Edalı Köri 100 gr 10 TL'ye, %4 indirimle Arifoğlu Köri 1000g 118 TL'ye, %15 indirimle Batı Hint Köri Tozu (acı) 100 Gr 75 TL'ye sahip olabilirsiniz.
Tek başına bir baharat olmayan köri, farklı lezzetlerin harmanlanması ile elde ediliyor. İçerisinde belli oranlarda kişniş, kimyon, karanfil, biber, zerdeçal, kakule, zencefil, demirhindi, sumak ve Hint cevizi olan karışım, acı biberle harmanlanarak son lezzetine ulaşıyor.
Mağaza veya A101 KAPIDA'dan satın alabilirsiniz.
Hindistan'dan dünyaya yayılan köri baharatı, Kişniş, Zerdeçal, Kimyon, Kırmızı biber, Rezene, Karabiber, Karanfil, Hardal tozu, Çemen, Sarımsak, Zencefil, Muskat ve Defne baharatlarından oluşmaktadır.
Köri sosu nasıl yapılır sorusunu sormaya başladıysanız hemen açıklamalara geçelim. 1. adım: Sarımsak ve soğanları soyup, doğrayın. Ardından kırmızı biberleri ve kişnişi ince ince doğrayın. 2. adım: Doğradığınız malzemeleri harlı ateşte zeytinyağı ile 20 dakika kadar sürekli karıştırarak pişirin.
Unu tereyağı ile kokusu çıkıp, renk değiştirinceye kadar kavurun. Ardından köriyi de ekleyip biraz daha kavurun. Süt, karabiber ve tuzunu da ekledikten sonra kısık ateşte kıvamı koyulaşıncaya kadar sürekli karıştırarak pişirin. Kıvamı koyulaşan sosunuz yemeklerinize lezzet katmaya hazır.
– Unu tereyağı ile kokusu çıkana, renk değiştirene kadar kavurun. – Ardından 1 tatlı kaşığı köri ekleyip kavurmaya devam edin. kısık ateş üzerinde koyu bir kıvam alana kadar sürekli karıştırın. – Koyulaşan köri sosu dilediğiniz yemeğe ekleyip tüketin.
Malzemeler: 1 paket makarna (dilediğiniz makarna olur) 1 paket krema (200 ml) ya da bir bardak süt. 1 yemek kaşığı köri.
Köri Tozu (1 çay kaşığı) içinde 6 kadar kalori mevcut.
Tavukları çevirerek pişirin, 2-3 dk sonra arpacık soğanları da ilave edin. Tavukların her tarafı altın rengi olunca, sıvı kremayı, köri ve tuzu ekleyin. Karıştırın, 1-2 dk pişirin. Son aşamada, ben biraz kıvam da vermesi için evde varsa 1 yemek kaşığı parmesan peyniri ekliyorum.
Tayland Yemeği- Körili Tavuk Tarifi Nasıl Yapılır? Sıvı yağı tavada kızdırıp küp küp doğranmış tavuk göğsünü ekleyin. 5 dk kadar kavurup köriyi ekleyin. Daha sonra kabak, biber ve soğanı ekleyin. 3 dk kadar kavurmaya devam edin.
Genelde tavuk kavurması ile bilinen köri sosu bu kez et kavurması ile buluşuyor ve enfes bir tarif ortaya çıkıyor.
Kavurma sacı içine yağı ve eti koyun etin rengi dönünceye kadar kavurun. Üzerine soğanı katın kavurun, biberi katın kavurun ardından domatesi katın, karıştırın orta ateşte domatesin bıraktığı su buhar olup uçuncaya kadar kavurun. Kavurma üzerine tuz, karabiber ve köri ekleyip karıştırın. Afiyet olsun.
Çiğ köfte tepsisinin içine bir kilo esmer bulguru, hazırladığımız harcı, salça ve isot karışımları döküyoruz. Onun üzerine kurumuş ekmeğimizi, nar ekşisini, köriyi, pul biberi, sıkılmış bir tane limonu da ekleyip yoğurmaya başlıyoruz. Kıvamı ilk başlarda çok sulu ise biraz daha ekmek içi ekleyebilirsiniz.
1 yemek kaşığı Domates Salçası 1 yemek kaşığı Biber Salçası 1 tatlı kaşığı Kimyon. 1 tatlı kaşığı Köri.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri