Göz hastalıkları: Alerjik üveit, akut üveit ve optik nörit gibi farklı göz şikayetlerinin tedavisi amacıyla kortikosteroid türü ilaçlar kullanılır.
Uzunoğlu , " Kortizonlu göz damlalarının bilinçsiz ve doktor kontrolü olmadan kullanılması , bağışıklık sistemini bozarak , gözü bakteriyel enfeksiyonlara karşı dayanıksız hale getiriyor . Göz delinmesi gibi tehlikeli sonuçlar da doğurabilir " dedi .
Doktorunuz tarafından göz tansiyonunuz ölçülmeden 10 günden uzun kullanmayınız. Lotemax veya steroid içeren göz damlalarının uzun dönemli kullanımı gözde optik sinirlere zarar verecek, görüş ve katarakt sorunlarına neden olabilecek glokom veya göz içi basınçta artışa neden olabilir.
Kortizon içeren ilaçlar vücuttaki çeşitli enfeksiyonlarda sıklıkla kullanılır. Uzun süreli tedaviler sırasında, gözlerde çeşitli değişimlere neden olabilirler: gözün iç basıncında artış (glokom) ve optik sinirde sonradan ortaya çıkan hasarlar görülebilir.
Bağışıklık sisteminin doğal tepkilerini azaltarak, vücudun göstermiş olduğu iltihaplanma tepkilerini baskılar. Kortizon ağızdan alınan bir ilaç olarak reçete ile satılmaktadır ve yanlış kullanım sonucunda çok ağır tıbbi sorunlara yol açabilecek bir ilaç türüdür.
İlgili 39 soru bulundu
Baharla birlikte alerjik göz hastalıkları ve kontrolsüz ilaç kullanımına dikkat. Kortizonlu ilaçlar hekim kontrolü olmadan uzun süre kullanıldığında göz tansiyonu ve katarakta yol açıyor.
Kortizonlu göz damlalarının bilinçsiz ve kontrolsüz kullanılması durumunda korneada yaralanmalara ve körlüğe kadar varan tehlikeli sonuçların doğabileceğini anlatan Balyen, bu damlaların kesinlikle doktor gözetiminde kullanılması gerektiğine dikkat çekti.
Göz çevresi ve içerisine yapılan kortizonlu enjeksiyonların en önemli yan etkileri geçici göz içi basınç artışı ve katarakt gelişimidir.
Mide Rahatsızlıkları: Kortizon kullanan hastalarda peptik ülser oluşumuna bağlı karın ağrısı ve siyah renkli gaita (dışkı) görülebilir. Göz ile İlgili Sorunlar: Kortizon, göz içi basıncı artırabilir. Bulanık veya çift görme gibi problemlere yol açabilir.
Kortizon kullanma süresi hastalığın başlangıcına ve kişiden kişiye değişebilmektedir. Özellikle 1-3 aylık zamanda, hastalığın artış gördüğü dönemlerde kullanılmaktadır. Uzman doktor hastalığın derecesine göre kullanım süresini belirler.
Örneğin kortizonlu damlaların uzun süre kullanılması göz tansiyonunun yükselmesine, katarakt oluşmasına neden olabilir.
Kortizon vücutta doğal olarak salgılanan bir hormondur.
Bu açıdan bakıldığında kortizonun vücuttan tamamen atılması gibi bir durum söz konusu değildir.
Yaygın bakteriyel göz enfeksiyonlarının tedavisi mümkündür ve bu amaçla reçeteli antibiyotikli göz damlaları veya merhemler kullanılır ve kompres uygulaması yapılır. Çoğu yaygın viral göz enfeksiyonu kendiliğinden geçer. Ağır viral göz enfeksiyonlarında ise antiviral göz damlası verilebilir.
Eğer birden fazla damla kullanıyorsanız iki damla arasında en az 5 dakika bırakınız. Bu süre damlatılan ilk damlanın emilmesi için yeterli süre tanıyacaktır.
Bu damlalar nedeniyle görme seviyenizde 1-2 saat süren geçici bulanıklaşma olacaktır.
Kortizon kullanırken, su ve tuz tutulumu artarak, tansiyon yüksekliği gelişebilir. Tuzu kısıtlayarak, kontrol altına almak mümkün. Mide üzerine ülser yapıcı etkilerinden korunmak için, mide koruyucu ilaçlar alınabilir. Uzun süre kortizon kullanımında katarakt gelişebilir.
Evet, aldırabilir. Kortizonun iştah açıcı etkisi vardır.
Miyop, hipermetrop veya astigmat gibi gözde kırılma hataları sonucu meydana gelen bir görüş bulanıklığı ise tedavisinde kalın kenarlı mercekli gözlük, kontakt lens veya lazer uygulamaları kullanılır. Göz kuruluğunun tedavisi yapay gözyaşı damlası ve yaşam tarzı değişikliği ile yapılır.
Bu rahatsızlıkların bir kısmı doğuştan bir kısmı ise çevresel faktörler sonucunda meydana gelebilmektedir. Doğuştan görülmekte olan göz rahatsızlıklarının kendiliğinden geçmesi mümkün değildir fakat çevresel faktörlerin neden olduğu rahatsızlıkların kendiliğinden geçebildiği bilinmektedir.
Göz içi basınç artışı: Kortikosteroidlere bağlı olarak göz tansiyonu yükselebilir. SSR (gözün sarı noktasında su toplanması): Kortikosteroidlere bağlı olarak, gözün sarı noktasında su toplanabilir ve görme kaybı oluşabilir. Bu görme kaybı kalıcı olabileceği gibi, tamamen veya kısmen iyileşebilir.
Kortizonlu ilaçlar zarar veriyor mu? Alerji tedavisinde kullanılan kortizonlu ilaçları, eğer gereken dozda, düşük dozda ve gerektiği sürede kullanılıyor ise zarar vermez. Ama yüksek dozlarda ve uzun sürelerde veriliyor ise zarar verme potansiyeli vardır.
Günde 3 kere damlatılan ve kronik kullanılan bir damla olduğu için baş ağrısı, göz kuruluğu en sık yan etkiler olarak görülüyor. Ayrıca damla damlatılan göz de göz bebeği küçüldüğü için uzak görme ve derinlik hissi biraz azalırken gece görme kalitesi de düşüyor. Bunlar basit yan etikler.
Göz tansiyonu (glokom), tanı konulduktan sonra tamamen iyileştirilip ortadan kaldırılamaz; fakat birçok olguda uygun tedavi ile başarılı bir şekilde kontrol altında tutulabilir ve görme kaybının ilerlemesi engellenebilir. Açık açılı glokom, öncelikle, göz içi basıncını düşüren çeşitli ilaçlarla tedavi edilir.
Kullanımdan sonra alt göz kapağı serbest bırakılır ve gözün iç köşesine bastırılır. Eğer iki göze de uygulanacaksa aynı maddeler diğer göze de uygulanır. Uygulama bittiğinde şişenin kapağı sıkıca kapatılır.
Glokom hastaları kör olmaya mahkum değildir. Ancak hastalığın tedavisi ömür boyu sürer ve kararlılık ister. Hastaların görme yeteneğini koruyacak olan bu kararlılıktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri