2020 yılında %5,3 küçülen Kosova ekonomisinin, henüz resmi rakamlar açıklanmamasına rağmen 2021 yılı sonunda %9,9 büyüme gösterdiği ifade edilmektedir. 4,65 milyar Avro'ya ulaşmıştır.
Kosova ekonomisi, büyük ölçüde ticaretin ve hizmetler sektörünün ağırlıkta olduğu bir ekonomidir. Ülke, her ne kadar zengin yeraltı kaynaklarına sahip olsa da sektörel bazda milli gelirde sırasıyla % 60 ve % 20 paya sahip olan hizmet ve tarım sektörleri, ülke halkı için gelir kaynağı durumundadır.
Enerji, madencilik, tarım, gıda işleme, bankacılık, bilişim teknolojisi, ahşap ve ağaç ürünleri, tekstil, otomotiv ve inşaat Kosova ile işbirliğine elverişli, rekabet gücü olan ve önem verilen sektörlerdir.
Kosova, Avrupa'da üretilen metallerin %50'sini, kömürün %48'ini ve metal olmayan madenlerin %2'sini oluşturan maden yataklarıyla anılmaktadır Kosova doğal kaynaklarından önemli miktarda gelir elde eden bir ülkedir. Ülke 14,7 milyon rezerv ile dünya linyit rezervleri açısından 5 inci sırada yer almaktadır.
Kosova Avrupa'nın en fakir ülkelerinden biri olmasına rağmen, geçmiş 10 yılda istikrarlı büyüme kaydedilmiştir. GSYİH'nın yüzde 15'ini oluşturan işçi dövizleri tüketimi yükseltmiştir. Ayrıca, yabancı hibe ve yardımlar GSYİH'nın üçte birini oluşturmaktadır.
İlgili 40 soru bulundu
Kosova Meclisi, Perşembe akşamı, muhalefetin mevcudiyeti olmadan asgari ücret yasasını onayladı. Yasaya göre asgari ücret 264 euro olacak.
Siyasi İlişkiler
Türkiye-Kosova ilişkileri, ortak tarihi geçmiş ve dostluk bağları temelinde çok iyi düzeyde seyretmektedir.
İşte bu sayımın sonuçlarına göre Kosova'da “genellikle ikamet eden nüfus” ölçümüne göre etnik Türk vatandaş sayısı 18.738, anadili Türkçe olan vatandaş sayısı 19.568 olarak verilmiştir. Raporun devamında Kosova'da anadili dışında Türkçe konuşan vatandaş sayısı 49.729 şeklinde yansımıştır.
Gazetede yer alan habere göre, nüfusun yüzde 93'ü Arnavut, yüzde ,5'i Sırp, 1,8'i Boşnak, yüzde biri de Türk. Bu verilere göre Kosova'da nüfusun yüzde 96'sını Müslümanlar oluşturuyor.
Kosova da merkeze yakın ve aynı zamanda toplu ulaşım konusunda rahat bir konumda olan evlerde yaşamak isteyen kişiler ortalama olarak 250 ile 400 euroluk bir kira bedelini gözden çıkarmalıdırlar. Bu tarz bir bölge de ev satın almak için ise genellikle 30000 ile 40000 euro gibi bedeller ile karşılaşılabilmektedir.
Kosova 1999 yılında NATO tarafından yapılan Kosova Operasyonu sonrasında Sırbistan'dan ayrı özerklik kazandı. ABD, AET, Sırbistan ve Rusya arasında Kosova'nın statüsü konusunda yapılan görüşmelerin çıkmaza girmesi üzerine Kosova 17 Şubat 2008 tarihinde bağımsızlığını ilan etti.
Enflasyon oranı ise tüm dünyada olduğu gibi Kosova'da da artış eğilimi göstermektedir. Resmi para birimi Avro olan ülkede 2021 yılında %3,4 olan resmi enflasyon oranı, 2022 yılı sonu itibariyle %11,6 olarak açıklanmıştır. 2023 yılı Ocak – Haziran dönemi enflasyon oranı da %7,05 olarak açıklanmıştır.
Kosova, karasal iklimin etkisi altında bulunmasına rağmen bölgede üzüm hasadı oldukça fazladır. Bu sayede ülkede şarap oldukça popüler bir içecek haline gelmiştir. Özellikle Sefa, Daka, Stonecastle, Cabernet Sauvignon gibi çeşitli markalar, hediyelik olarak da tercih edilmektedir.
Kosova Tarihi
Kosova'da yaşam ve özellikle geceleri hareketli ve eğlenceli geçmektedir. Meydanlara taşan eğlenceleri sabah saatlerine kadar sürmekte, halk hep birlikte eğlenmektedir. Ailelerin ve gençlerin korkusuzca gece dışarı çıkabilmesi mümkündür.
Türk nüfusunun oldukça yüksek olarak tanımlanması nedeniyle Türk Lirası para biriminin geçeceği düşüncesi tamamen yanlıştır. Ülkede alışverişlerde Avrupa'da kullanıma uygun olan ve aynı birimi kullanan ülkelerle kur farkı bulunmayan Euro tercih edilmiştir.
Ülkemiz ile Kosova arasında konsolosluk ilişkileri 13 Ocak 2009 tarihinde imzalanan “Türkiye ile Kosova arasında Vize Muafiyeti Anlaşması” çerçevesinde yürütülmektedir. Sözkonusu anlaşma uyarınca, iki ülke vatandaşlarının 6 ay içinde 90 günlük seyahatleri vizeden muaftır.
Arnavutlar Paleo-Balkan kökenlidir. Bu kökenlerin yalnızca İliryalılara, Trakyalılara veya diğer Paleo-Balkan halkına atfedilmesi tarihçiler ve etnologlar arasında hala bir tartışma konusudur.
Kosova, NATO üyesi değildir.
Aralık 2018'de Kosova Başbakanı Ramush Haradinaj, Kosova Silahlı Kuvvetleri'nin kurulmasının ardından NATO üyeliği için başvuruda bulunacaklarını açıklamıştır.
Konuya ilişkin açıklama Milli Savunma Bakanlığı tarafından yapıldı. Kosova'da son günlerde yaşanan gerginliklerin ardından Türkiye, NATO Müşterek Kuvvet Komutanlığı'nın talebi üzerine bölgeye asker gönderiyor. Görevlendirme çerçevesinde bir tabur asker Kosova'ya gidecek.
Kosova'da Saat Kaç
Kosova Türkiye arası uçakla kaç saat diye merak ediyorsanız eğer, aktarmalı bir uçuş tercih ederseniz, 4 saat civarında aktarmasız bir uçuş tercih ederseniz ise 1 saat 20 dakika civarındadır.
Kosovo Force (KFOR), Kosova'da güvenliği sağlamakla görevli NATO önderliğinde çok uluslu bir barış gücü. KFOR, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 1244 sayılı kararından iki gün sonra, 12 Haziran 1999'da Kosova'ya girdi.
Kosova Savaşı veya 1998-1999 Kosova Savaşı, Yugoslavya Federal Cumhuriyeti ordusunun, bağımsızlık isteyen Kosova Kurtuluş Ordusu'na ve bu örgüt yanında yer alan milis güçlerine karşı yürüttüğü operasyon ve buna karşı NATO'nun başlattığı müdahaledir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri