Kostantiniye ne anlama gelir? Konstantinopolis yani Constantine, Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u fethetmeden önceki ismidir. Doğu Roma İmparatorluğu'nun (Bizans İmparatorluğu) başkenti olan Konstantinopolis . İmparator I. (Büyük) Konstantin tarafından 330 yılında Doğu Roma İmparatorluğu'nun başkenti ilan edildi.
Yunancada "Konstantin'in kenti" anlamına gelen Konstantinopolis'in aksine, Kostantiniyye Arapçada "Konstantin'in yeri" anlamına geliyordu.
Bizans imparayorluğu roma imparatorluğunun bir koludur. Ayrıca doğu roma imparatorluğu adlandırılır.Bizans yunanistanda kurulduğu için yunanların diyemem lakin Roma ve çevresinde gömülmüş insanların Antik DNA'sı, imparatorluk döneminde bu insanların çoğunun Ortadoğu kökenli olduklarını göstermişdir.
Konstantinıyye M.Ö. 667 yılında Romalılar tarafından kuruldu. M.S. 330 yılına kadar Roma hakimiyetinde olan şehir, daha sonra Bizanslıların başkenti oldu. 1000 yıldan fazla Bizanslıların başkenti ve ticaret merkezi olan şehir, İslambol adıyla da biliniyor.
Bizans İmparatorluğu veya Doğu Roma İmparatorluğu ya da kısaca Bizans, Geç Antik Çağ ve Orta Çağ boyunca Roma İmparatorluğu'nun devamı şeklinde var olan ve başkenti Konstantinopolis (günümüzde İstanbul, önceleri Byzantion) olan ülke.
İlgili 31 soru bulundu
"Türkiye tabiri ilk kez 582 yılında Bizans tarihçisi tarafından Orta Asya için kullanıldı. 900'lü yıllarda da Peçenekler zamanında Karadeniz Kuzeyi'ne, Memlük devleti döneminde Mısır, Filistin, Suriye bölgesine 'Türkiye' denildi. Sonrasında da Anadolu Türkiye oldu."
Osmanlı İmparatorluğu Bizans'ın devamı mı? Bizans'ın birçok bakımdan Osmanlı İmparatorluğu'nda devamı, bir tarih gerçeğidir ama Osmanlı Devleti'ni anlamak için bu, tek kaynak değildir. İslâmi gaza ideolojisi ve ilk Osmanlı vezirlerinin ulemadan olduğu gerçeği gözardı edilirse, Osmanlı Devleti'nin kuruluşu anlaşılamaz.
Müslümanlarca Konstantiniyye olarak adlandırılan şehri, Rumlar 'E Stin Polis' (Başkente/Şehirden) olarak anmışlardır. Osmanlılar da bu ismi kullandılar ve İstanbul şekline getirdiler. Ruslar şehre Çarigrad (Çarın şehri) demişler, Balkanlar'daki adı ise Stambul olmuştur.
Tarih öncesi dönem
İlk belirgin yerleşim sahiplerinin Megaralılar olduğu kabul edilmektedir. Megaralılar, bugünkü Kadıköy'e yerleştiler ve buraya "Khalkedon" adını verdiler. Ayrıca Kadıköy'e bağlı Fikirtepe'de de çeşitli buluntular ortaya çıkmıştır.
Konstantinos, Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u fethetmesi sonucu 29 Mayıs 1453'te Osmanlı askerleri ile çarpışırken öldürüldü. Konstantinos tahtta sadece 4 yıl kalmıştır.
Bizans aslında bir Antik Yunan şehri. Bizans, MÖ 657 yılında Megara'daki Yunan sömürgecileri tarafından kurulan antik bir Yunan şehridir.
Başken ise Konstantinopolis olmuş ve Roma İmparatorluğu'nun merkezi haline gelmiştir. O dönemde Avrupa'nın ekonomik, askeri ve kültürel alanlarında en güçlü devleti olmuştur. Bizans İmparatorluğu'nun vatandaşları ülkelerine Roma İmparatorluğu, kendilerine ise Romalılar kavramını kullanmışlardır.
Roma, günümüz İtalya coğrafyasında M.Ö. 750'li yıllarda ortaya çıkan bir teşkilat idi. O devirlerde daha küçücük bir köy olarak şekillenen Roma, çok önceleri birçok misafire ev sahipliği yapmıştı. Nitekim arkeolojik veriler M.Ö.
İmparator I. (Büyük) Konstantin tarafından gerçekleştirilen bu uygulamalarda imparator bizzat ilgilenmiştir. Konstantinopolis'in anlamı da Konstantin'in şehri anlamına gelmektedir.
Dr. Haluk Dursun'un "İstanbul'da Yaşama Sanatı"adlı kitabındaki'Bayramda Sinan'ın İstanbul'u'başlıklı yazısına düştüğü şöyle bir dipnot göze çarpar: İstanbul'un tam olarak ortası Şehzadebaşı Camii'nin avlu duvarıyla Nevşehirli Damat İbrahim Paşa Külliyesi'nin kesiştiği yerdir.
Yenikapı'da yapılan arkeolojik kazılarda ortaya çıkan bulgular, İstanbul'un tarihinin 8 bin 500 yıl öncesine dayandığını ortaya koymuştur. Kuruluşundan itibaren İstanbul, tarihte birçok devletin egemenliği altında gelişmiş ve çeşitli kültürlerin merkezi olmuştur.
Kısa cevap: Hayır. Günümüzdeki ulus ve kültür kavramları çerçevesinden geçmişe baktığımızda her Yunan Bizanslı, her Bizanslı da Yunan gibi görünebilir ("Yunanlı" diye bir kavram yok, yanlış kullanım). Ancak bu yanlış bir bakış açısı olur. Tarihte hiçbir Yunan Bizanslı değildi ve hiçbir Bizanslı da Yunan değildi.
Geç Antik Çağ'dan Orta Çağ'a kadar varlığını sürdürmeye başarmıştır. İmparatorluğun kurulduğu bölge oldukça korunaklı bir yerdir. Bundan dolayı da kolay kolay yıkılmamıştır. Ancak Osmanlı padişahı Fatih Sultan Mehmet'in 1453 yılında yaptığı fethi ile Bizans İmparatorluğu tamamen yok olmuştur.
Şehrin kayıtlara geçen ilk kuşatması MÖ 510 yılında, o zamanlar Bizantion adıyla bir şehir devleti iken Ahameniş İmparatorluğu tarafından Otanis'in kumandanlığında yapılmıştır.
III. Selim ise oldukça sıkıntılı bir dönemde tahta geçmesine rağmen şehirdeki hayatın İslâmî kurallara uygun olması için bir dizi “Beyaz Üzerine Hatt-ı Hümayun” yayınlamış, bu el yazılarında şehre tümüyle “İslambol” demiştir.
Konstantinos Paleologos veya Kostantin Palologoz (Yunanca: Κωνσταντίνος ΙΑ' Δραγάσης Παλαιολόγος, Sırpça: Константин Палеолог Драга Konstantin Paleolog Dragaš; 8 Şubat 1405, Mistra - 29 Mayıs 1453, Konstantinopolis), 1449-1453 arasında imparatorluk yapmıştır ve son Roma (Bizans) imparatorudur.
Yani bizim Osman Bey. Hatta günümüz İngilizcesinde de Osmanlı İmparatorluğu 'Ottoman Empire' diye geçer. 'Ottoman' kelimesi Ataman'ın İngilizce çevirisi olarak kullanılmış. Zira Osman olsaydı 'Othman' diye geçmesi gerekirdi ki öyle kullanılmamış.
Bu fetihten sonra ''Fethin Babası'' anlamına gelen Ebû'l-Feth (ابو الفتح), daha sonraki dönemlerde ise "Çağ Açan Hükümdar" ve Kayser-i Rûm (قیصر روم, "Roma İmparatoru") unvanları ile anıldı. Kayser-i Rûm unvanı II. Mehmed'in Rum olduğunu göstermez.
Fatih Sultan Mehmed'in Konstantinopolis'i fethetmesini, bir anlamda da şehirde yaşayanları Latin baskısından kurtarmasını takiben kendini Roma İmparatoru olarak gördüğü tarihçiler tarafından da kabul edilen bir gerçektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri