Yeğen, kelimesinin kuzen ve kardeş çocukları için kullanılan bir akrabalık ifadesi olduğu bilinmektedir.
Yeğen, kişinin kardeşin ya da kuzenin çocuğu. Yeğen sözcüğü bazı bölgelerde akrabalık bağı olmasa da kendinden yaşça küçük çocuklar için kullanılabilir.
Kuzen ebeveyn kardeşlerinin çocukları.Yeğen kardeş çocukları. Kuzen; Teyze, dayı, hala, amca çocuklarıdır.
Türkçe'de “kardeş çocuğu” anlamına gelen ve yaygın biçimde amca, hala, dayı ve teyze çocukları için de kullanılan yeğen kelimesinin Arapça'da özel bir karşılığı bulunmayıp bunun yerine erkek veya kız kardeşin oğlu yahut kızı, ikinci grup yeğenler için de teyzeoğlu, amcaoğlu, teyze kızı, hala kızı gibi ifadeler ...
Bir kimsenin teyze, hala, amca ve dayı çocukları o kimsenin kuzenleridir. Aynı şekilde bahsi geçen kimse de kendi kuzenlerinin kuzenidir. Bazı yörelerde, özellikle küçük yaştaki kuzenler yeğen olarak da tanımlanırlar. Bir kimsenin ebeveynlerinin kuzenlerinin çocukları, o kimsenin 2. dereceden kuzenleridir.
İlgili 23 soru bulundu
Merhaba, ✦ Abimizin oğlu bizim yeğenimiz olur. Anne tarafı, Annemizin kız kardeşi bizim teyzemiz olur.
Bu bağlamda kuzen çocuğu neyim olur sorusu gündeme gelmektedir. Kuzeninizin çocuğu için net bir kavram yoktur. Ancak çoğunlukla akrabalık olduğu için yeğen olarak kabul edilir.
yeğen - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe yégen “kardeş çocuğu, torun” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Moğolca aynı anlama gelen cige(n) sözcüğü ile eş kökenlidir.
Yeğen, kelimesinin kuzen ve kardeş çocukları için kullanılan bir akrabalık ifadesi olduğu bilinmektedir.
TDK'ya göre 'yiğen' veya 'yigen' diye bir sözcük bulunmaz. Bu sözcüğün asıl doğru yazılış şeklinin yeğen olduğunu herkesin bilmesinde fayda bulunur.
yeğen yerine kuzen kelimesini kullanan kişi gayet doğru bir iş yapmaktadır, çünkü yeğen kardeşlerin çocukları için kullanılan bir kelimedir, kuzen ise hala, amca, teyze ya da dayının kızı/oğludur.
Halamın,teyzemin,dayımın çocuğu bizim kuzenimiz olur. Ben halamın,dayımın,teyzemin yeğeni olurum. Yani Cevap:Kuzen olacaktır.
Kuzen; Dayı, teyze, hala, amca çocukları. Yeğen; erkek veya kız kardeşin çocukları.
Doğrulanmış Cevap. Halamızın oğluna kuzen denilir.
Kuzenin olmaktadır. Halan'ın kızı veya cinsiyet fark etmez. Amcanın kızı veya oğlu senin kuzenin olur. Teyzenin kızı veya oğlu senin kuzenin olur.
Ondan sonrası 'Haramah' dediğimiz, evlilikleri kesin bir şekilde haram kılınan kişilerdir. Kişi kendi yeğeniyle, halasıyla, teyzesiyle, dayısıyla hiçbir şekilde evlenemez. İslam dininde bunlar kesinlikle haram kılınmıştır.
"kız yeğen" teriminin İngilizce Türkçe Sözlükte anlamları : 2 sonuç niece i. niece i.
erkek yeğen ne demek? Nephew.
Bir kimsenin hem anne tarafından hem de baba tarafından akrabaları onun kuzenleri olabilir. İki kişi arasında kuzenlik ilişkisi olabilmesi için bu kimselerin anne veya babalarının kardeş olması gerekir. Bu şekilde bu kimseler birbirlerinin "birinci dereceden kuzeni" olur.
Yeğni TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat Ağır olmayan, hafif. mecaz Ciddi olmayan.
Yeğlemek, TDK sözlük anlamına göre bir şeyi diğerine göre daha üstün olmasından dolayı tercih etmek anlamına gelir. Bir şeyi diğerine göre tercih etmek, yeğ tutmak ya da önemli saymak anlamlarına gelir.
Yeğ, bir durumun ya da olgunun benzerlerinden daha iyi ve daha tercih edilebilir olması demektir. Bu kelimenin sözlük anlamı daha uygun, daha üstündür. Sözcüğün fiil hali ''yeğlemek'' şeklinde yazılır.
Sizin erkek kardeşinizde olsa kız kardeşinizde olsa onun çocuğu sizin 'Yeğen'iniz olur. Çoğu kişi bu kelimeye 'yiğen' der. Fakat doğrusu Yeğen'dir.
Yakınlık derecesine göre en sakıncalısı, 1. derece kuzen evliliği dediğimiz, teyze, dayı, amca ve hala çocukları arasında yapılan evliliklerdir. Kardeş torunları arasındaki evlilikler ise 2. derece kuzen evlilikleri olup kalıtsal hastalık açısından daha az risklidirler.
O Kur`ân-ı Kerîm`de kimlerle evlenilmeyeceğini açıklamış ve "Bunun dışında kalanlarla evlenmemiz helâldir" (Nisâ 4/24) buyurmuştur. Kuzenler yani hala-teyze, amca-dayı çocukları evlenmeleri haram olanlardan sayılmamıştır. Öyleyse onlarla da evlenilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri