Kostokondrit. Göğüs kafesi ağrısı olarak da adlandırılan kaburga kemiği ağrısının en yaygın nedenlerinden biri olarak kabul edilen kostokontrit, kaburga ile göğüs kemiğinin birleştiği bölgedeki iltihabi durum anlamına gelir.
Kaburgaların birleşme yerinde, şişme ile birlikte ya da şişme olmadan oluşan hassasiyet ana belirtidir, ancak, herhangi bir kalp ya da akciğer hastalığı olmadığından emin olmak için göğüs röntgeni, elektrokardiyogram ve kan testleri gerekebilir.
Kostokondrite neden olan şey belirsizdir. Tedavi, birkaç hafta veya daha uzun sürebilen durumun kendi kendine iyileşmesini beklerken ağrıyı hafifletmeye odaklanır.
Kostokondrit, kostokondral eklemlerin ağrı ve hassasiyeti ile karakterize bir tablodur. TS'undan farklı olarak kartilajda şişlik yoktur, lezyonlar genellikle multipldir ve sıklıkla koroner kalp hastalıkları ile kombine olarak bulunur.
Koroner arter hastalığı, kalbe kan sağlayan kan damarları olan koroner arterlerin daralması durumunda meydana gelir. Bu daralma kalbe giden kan akışını kısıtlayarak göğüs ağrısı veya nefes darlığı gibi semptomlara neden olabilir.
İlgili 39 soru bulundu
Kaburga ağrıları, kaburga ile göğüs kemiğinin birleştiği bölgedeki kıkırdağın iltihaplanması olarak bilinen kostokondrit, kas çekilmesi, darbeye veya spora bağlı yaralanma, asit reflü, kas spazmı, fibromiyalji ve kanser gibi nedenler ile yaşanır.
Göğüs kemiğine kaburga bağlayan kıkırdağın iltihabıdır. İlginç bir şekilde, göğüs ağrısı şikayeti olan hastaların yaklaşık % 30'una nihayetinde kostokondrit teşhisi konur. Tipik olarak, kostokondrit ile ilişkili ağrı, kaburgalara ve göğüs kemiğine bağlanan yumuşak dokunun tahriş ve iltihaplanması sonucu ortaya çıkar.
Sağ kaburga altında ağrı, akciğerlerdeki bir sorunun da belirtisi olabilir. Özellikle zatürre, akciğer enfeksiyonu veya akciğer kanseri gibi durumlarda, ağrı sağ kaburga altında hissedilebilir. Bu durumda, ağrı genellikle nefes alıp verme sırasında artar ve öksürük ile de şiddetlenebilir.
Fibromiyalji: Zihinsel bulanıklık, yorgunluk gibi semptomlarla birlikte görülen fibromiyalji, kaburga ağrısı nedeni olabilir. Romatoid nedenler: Romatoid artrit ve psoriatik artrit gibi romatoid hastalıklar da göğüs kafesi ağrısına sebep olabilir.
İnterkostal nevralji, kaburgalar arasında bulunan sinirlerin tahriş veya sıkışma sonucu ortaya çıkan ağrılı bir durumdur. Kaburgalar arasındaki sinirlerin iltihaplanması, travma, omurga hastalıkları, belirli enfeksiyonlar veya postherpetik nevralji gibi nedenlerden dolayı ortaya çıkabilir.
Teizme sendrom (TS), göğüs ön duvarında ağrı, hassasiyet ve non pürülan şişlik gibi bulguları olan kostosternal, kostokondral ve sternoklaviküler eklemlerin inflasmasyonu ile karakterize bir sendromdur. Travma en önemli risk faktörlerinden biridir.
Vücudun sol tarafında kaburgalara yakın bölgelerde kalp, akciğer, dalak, pankreas, mide ve böbrek gibi organlar yer alırken sağ tarafta karaciğer bulunur.
Sol göğüs altında ağrı, birçok farklı nedenden kaynaklanabilir. En yaygın nedenlerden biri, kas ve kemiklerdeki stres veya yaralanmadır. Bu ağrı genellikle nefes alırken veya hareket ederken daha da kötüleşir. Ayrıca, sol göğüs altında ağrı, sindirim sistemi sorunlarından kaynaklanabilir.
Kalp damar hastalıklarına bağlı görülen göğüs ağrısı, halk arasında iman tahtası olarak bilinen göğüs orta kısmındaki kemiğin arkasında hissedilen, eforla veya duygusal stresle şiddetlenen bir ağrı olarak tanımlanabilir.
İman tahtası üzerinde baskı, sıkıştırıcı ve rahatsız edici bir ağrı oluyor. Bu ağrı eforla veya mental stresle tetikleniyor, dinlenmekle veya dilaltı almakla 5 dakika içerisinde geçiyor.
Yanlış hareketler: Özellikle güreş, kayak, futbol gibi yüksek hızlı ve temaslı sportif aktivitelerde, göğüs duvarını oluşturan kas-iskelet sistemi elemanlarının fazla zorlanmasına bağlı sinir dokuları zedelenebilir ve kaburga ağrısı ile sonuçlanabilir.
Fibromiyalji belirtileri vücudun belirli noktalarında hassasiyet ve ağrı olarak kendini gösterir. Daha çok bel ve boyunda oluşan ağrının yanı sıra omuz, dirsek, diz ve ellerde de ağrı oluşabilir. Hastalarda ayrıca gerilim tipi baş ağrısı da görülebilir.
Fibromiyaljide ağrı özellikle sırt, boyun gibi bölgelerde yoğunlaşabilir. Fibromiyalji ağrısı birkaç ay devam eden zonklayıcı, sızlayıcı tarzda bir ağrı olabilir. Katılık: Fibromiyalji hastalarında uzun süre aynı pozisyonda kaldıktan sonra tutulma, katılık gibi durumlar ortaya çıkabilir.
Vücudun herhangi bir yerinde oluşan ağrı, hassasiyet, yorgunluk, uykusuzluk ve depresyon fibromiyaljinin belirtileridir. Fibromiyalji özellikle ağrı ve sabahları zor uyanma ile kendini belli eder. Nefes almada zorlanma ve kulak çınlaması da yine fibromiyalji belirtilerindendir.
Gaz sıkışması ve sancısı bel ağrısı yapar mı? Gaz sıkışması az da olsa bel ağrısı ya da vücudun başka bölgelerinde ağrıya neden olabilir. Özellikle gaz sıkışmasına bağlı olarak ortaya çıkan durum bel, sırt, kasık ve göğüs ağrısına yol açabilir.
Dalak; yaklaşık olarak yumruk büyüklüğünde, sol kaburganın hemen altında, mideyle komşu bir organdır.
Kaburga ağrısının tedavisi, ağrının nedenine bağlı olarak değişebilir. Eğer kaburgalarınız zorlanmışsa, dinlenmek ve ağrılı bölgeyi soğuk kompreslerle tedavi etmek yararlı olabilir. Ayrıca, ağrı kesiciler de ağrıyı hafifletmeye yardımcı olabilir.
Göğsün tam ortasında gelişen ağrının arkasında fiziksel ya da psikolojik etkenler bulunabilir. Göğüs ortasındaki ağrının nedenlerinden biri kalp ile ilgili sorunlardır. Kalp krizi ve benzeri ciddi durumlar, göğsün tam ortasında ağrı ve baskı hissine neden olabilir.
Kalp iteklemesi (ritm bozukluğu) göğüs bölgesinde batma, nefes darlığı ile beraber bacakların şişmesi kalp adelesinin iltahaplanmasından kaynaklanabilir. Batıcı ağrılar, yatınca veya sol tarafa dönünce fazlalaşırsa kalp zarının iltahaplanmasından ileri gelebilir.
Çoğunlukla göğsün üst kısmında hissedilmesine rağmen bazen orta, alt kısmında ve sıklıkla sol tarafta hissedilir. Göğsün sol tarafından sol kola doğru yayılımı olabilir. 'Angina pektoris' dediğimiz bu tip göğüs ağrısı kararlı ve sabit olup, eforla ortaya çıkmışsa 5-10 dakika dinlenmekle geçer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri