Koşu bandı hangi bölgeleri zayıflatır? Koşu bandı, vücutta yağ kaybına neden olan bir kardiyovasküler egzersizdir. Bu egzersiz, bütün vücudu çalıştırır, ancak özellikle bel, kalça, bacaklar ve karın bölgesinde yağ yakımına yardımcı olur.
Çok yönlü bir spor aleti olan koşu bandında düşük tempoda yürüyerek hafif bir egzersiz yapabilir ya da yüksek hızda ve eğimli zeminde koşarak yağ yakımını hızlandırabilirsiniz. Koşu bandında 1 saatte 866 kalori yakabilirsiniz. Harcayacağınız kalori, kilonuza ve hızınıza bağlı olarak değişkenlik gösterir.
Eğer bir koşu bandı yeni başlayanıysanız, günlük olarak 30 dakika ile 1 saat arası hafif tempo yürüyüş yapabilirsiniz. Bu, kilo verme hedefinize yönelik iyi bir başlangıç olacaktır. Haftada üç veya dört gün koşu bandı kullanarak, kondisyonunuzu geliştirirken aynı zamanda kilo vermeye başlayabilirsiniz.
Aralıklı antrenmanda vücut yalnızca 15-30 dakikada yağ yakmaya başlar ve antrenman bittikten sonra bile kalori yakmaya devam eder.
Yeni başlayan kişiler için koşu bandında ideal yürüyüş süresinin 20 ile 30 dakika arasında olduğunu belirten Uzm. Dr. Özlem Karasimav, kondisyon arttıkça, bu sürenin kademeli olarak 45 dakikaya uzatılabileceğini veya 20 dakika yürüyüşün ardından 10 dakikalık koşu setleri şeklinde planlanabileceğini belirtti.
İlgili 37 soru bulundu
Kilo vermek isteyenlerin aç karnına spor yapmaları öneriliyor ancak amacın kilo korumaksa koşudan ortalama 1 saat önce kahvaltı yapabilirsin. Aç karnına koşu yapıldığında, vücut yağ depolarını kullanarak enerji üreteceğinden kilo vermek hızlanıyor.
Koşu bandında günlük olarak 6,2km/s hızla, 6 km mesafe yürüdüğünüzde tahmini olarak 400-460 kalori olarak yakmaktasınız. Bunun yanı sıra %10 gibi bir eğim verdiğinizde bu kalori yakımı 600-650'lere çıkacaktır.
Kilo Verirken Yağ Yakımı İlk Nereden Başlar? Vücudun yağ depolama bölgeleri kişiden kişiye değişebilir. Ancak genel olarak, yağ yakımı ilk olarak karın bölgesi, kalça ve bel çevresindeki yağlardan başlar.
Uygulayacağınız bu sistemde idrar renginiz renksiz, soluk saman veya açık sarı arasında değişecektir. Bu hem sizin zayıflarken yeterli su içtiğinizi hem de karaciğer, safra kesesi ya da böbrekte herhangi bir rahatsızlığın oluşmadan sağlıklı kilo verdiğinizi de gösterecektir.
Açlığın ikinci aşamasının birkaç hafta sürebileceğini ve bu süreçte ilk olarak yağların ana enerji kaynağı olarak kullanıldığını belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Özden Örkçü, “Kişinin karaciğeri, yağ asitlerini bir enerji kaynağı olarak kullanılabilecek keton cisimlerine metabolize eder.
Egzersiz dediğimizde algılanan şey yürüme bandının üzerine çıkmak oluyor ama bu egzersiz şekli sizi göbeğinizden kurtarmaz! Koşu bandında göbek eritemezsiniz. Kardiyo egzersizlerinde göbek genelde ihmal edilir.
“Açık havada yürüyüş mü, koşu bandı mı?” diye soracak olursanız koşu bandı soğuk havalarda daha avantajlı bir tercih olacaktır. Değişen hava şartları ve zaman yetersizliği her zaman açık havada yürüyüş yapmanıza olanak sağlamaz.
Burada da cevabını bilmemiz gereken en önemli soru 1 kilo yağ yakmak için kaç kalori harcamak gerekir sorusudur. 1 kilo ortalama 7400 kalori olduğuna göre, 1 kilo verebilmek için de yine ortalama 7400 yağ yakmanız gerekir.
Örneğin 60 kilo bir kişi otuz dakikalık koşu bandı koşusunda 230 kalori harcarken 70 kilo olan kişi 260 kalori harcayacaktır.
Koşu bandı ile yürüyüş ve koşu antrenmanları yaparak bacak ve kalça kaslarınızı çalıştırabilir ve kalbinizin hızlanmasını sağlayarak daha sağlıklı olabilirsiniz. Ancak elbette yalnızca koşu bandına çıkmak basenlerinizi eritmek için yeterli olmayacaktır.
Günde 1 saat orta tempolu yürüyüş ile ayda 1-1,5 kilogram verilebilir. Düzenli olarak yapılan yürüyüş programına yeterli ve dengeli bir beslenme programı eklenirse ayda 3-4 kilogram verilmesi sağlanabilir. Günlük olarak yapılan 1 saat yürüyüş kalori harcamasını arttırarak zayıflamaya yardımcı olur.
Araştırmalar sonucunda, yağ yakma sürecindeki çoğu kilo ve yağ solunum yolu ile atılıyor. Yüzde 84'ü büyük bir oranda karbondioksite dönüşüyor ve akciğer tarafından yağlar suya dönüşerek, ter, idrar, nefes yoluyla vücut sıvısı olarak atılıyor.
Vücutta yağ kaybını gösteren en önemli ölçütlerden biri de mezura ile çevre ölçümleridir. Her ay düzenli yapacağınız mezura ölçümleri yağ kaybettiğinizi anlamanın en iyi ölçütlerinden biridir. Bunun dışında; kaliper ölçümü kullanılabilecek en doğru ölçüm tekniklerinden biridir.
Vücutta yakılan yağlar kısa süreler içerisinde vücuttan genellikle idrar ve dışkı yolu ile atılmaktadır.
Vücutta en çok yağ miktarına sahip olan alt karın bölgesinin erimesi elbette diğer bölgelere göre daha zor oluyor. Bununla birlikte, alt karın yağlarını yakmak için beslenme düzenini, besin takviyelerini ve antrenman programını gözden geçirmek gerekiyor.
ilk önce üstten başlar yani omuzlardan... Sonra yavaş yavaş bel kısmı baldır , bacak, bilekler, kollar, kalça en son göbek erir hele ki alt göbekte yağ birikmişse onları vermek daha da zordur ama asla pes etmemek gerek :Eğer daha uzun olsaydı sabahları sevebilirdim...
Yapılan araştırmalara göre depolanmış yağları yakmak en ideal zamanın sabahın erken saatleri aç karna yapılan spor olduğu söylenmekte. Glikojen depoların antreman sırasında azsa yağ yakımınız daha fazla olur. Sabah kahvaltı öncesi yapılan kardiyo egzersizi veya hiit antrenmanı yağ yakımını hızlandıracaktır.
Örneğin; 10 dakika gibi bir süre içerisinde 1,5 kilometre koşulursa bu kısa sürede 120 kalori yakılabilir. Koşuda yağ yakma hızı yürüyüşe göre oldukça fazla, ancak koşu kalori cetvelindeki mantık değişmiyor. Daha yüksek kilodaki insanlar aynı mesafe ve tempoda daha hızlı kalori yakabilir.
Koşu bandında eğimli yürüyüş ve koşu yapmak fiziksel olarak zorlayıcı olması bakımından yaktığınız kalori miktarını ve dayanıklılığınızı artırır. 1-2 dakika süresince %2 – %4 eğimde yavaş tempoda koşup ardından aynı sürede eğimli moddan çıkarak düz koşu yapabilirsiniz.
Örnek verecek olursak 50 - 60 kilogram civarında olan bir birey evde yaptığı 30 dakikalık yürüyüşte yaklaşık 120 kalori yakarken 70 - 80 kilogram civarında olan başka bir birey aynı seviyedeki yürüyüşte 200 kalori yakabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri