- Koşu eşofmanı, koşu taytı veya şort: Alt bölgede de rahat ve nefes alabilen malzemeleri kullanmak önemlidir. - Diğer ekipmanlar: Koşu yaparken içinde bulunduğunuz mevsimin gerekliliklerine göre güneş gözlüğü, şapka, bere ve eldiven gibi ekipmanlar kullanılabilir.
Kışın koşarken, içlik üzerine mümkün olduğunca hafif kıyafetler tercih etmelisin. Uzun kollu içliğin üzerine hafif ve yine nefes alabilen teknolojiye sahip eşofmanlar giyebilirsin. Havanın yağışlı olma ihtimaline karşın eşofmanın kapüşonlu olması da başını ve saçlarını her türlü yağıştan korur.
Nefes alan ve nem transferi sağlayan koşu kıyafetleri
Yazın koşmanın en rahat yolu kol ve bacakların açıkta kaldığı ve iyi bir hava sirkülasyonu sağlayan hafif ve fonksiyonel kıyafetlerle olur. Açık tonlar koyu renklere göre sıcaklığı daha az hapseder ve böylece daha serin bir vücut ısısı sağlar.
Öncelikle, kambur, geriye doğru ya da fazla öne doğru eğilerek koşmaktan kaçının. Sırtınız olabildiğince düz, karnınız ise gergin olmalı. Omuzlarınızın aşağıda ve gevşek olması bedeninizi hafif hissetmenize neden olacaktır. Böylece koşu sırasında bedeninizle ritmik bir uyum yakaladığınızı fark edeceksiniz.
İlgili 38 soru bulundu
Koşu esnasında topuklar kalçanın altında kalacak şekilde dizi fazla bükmeden koşu mekaniğine uygun hareket edilmelidir. Koşuda yapmamamız gereken en önemli şeylerden biri de ayak tabanımızı yere vurarak koşmak. Ayak tabanımızın yere ilk temas eden yeri ayağımızın ön kısmı olmalıdır.
Genel olarak haftada 2-4 kez, 20-30 dakikalık koşularla başlanmalı. Başlangıç koşu mesafesi ise 3-6 km arasında olmalı. Düzenli koşu ritmini yakaladıktan sonra haftalık yüzde 10 mesafe artışı ile koşulara devam edebilirsiniz.
Koşmak, bağışıklık sistemini güçlendirir. Ayarında ve düzenli olarak yapılan koşu egzersizleri, üst solunum yolu enfeksiyonlarına ve grip salgınlarına karşı koruyucu bir etki yaratarak bağışıklık sistemini kuvvetlendirir ve özellikle salgın aylarında mikrop ve virüslerden daha az etkilenmeni sağlar.
Koşudan önceki 24 saat içinde bol sıvı alınmalıdır. Yarıştan bir gün önce sık sık su tüketmelisiniz. Yarış öncesinde (3-4 saat) 1-2 bardak su, yarıştan bir saat önce ise 1 ile 1.5 bardak su içmelisiniz.
-Sabah koşusu için 30 dk – 1 saat öncesinde yoğurt ve muz, mango, ananas, elma gibi kan şekerini yükselten meyveleri yiyebilirsiniz. -Kinoa, badem, yer fıstığı, ceviz, salatalık, göbek salata gibi yiyecekleri tüketmek idealdir.
Isınmanın amacı vücut ısısını, solunum hızını ve kalp atım hızını kademeli olarak artırarak vücudu koşuya hazırlamaktır. Koşudan önce yeterli ısınma yapılması erken yorulmaya neden olabilecek nedenleri ortadan kaldırarak performansın artmasını sağlar.
Termal taytları özellikle spor yaparken kullanırsanız vücut ısınız artar, yağ yakımı ve kas oluşumu hızlanır. Spor ya da hareket halindeyken terlemenize yardımcı olan termal zayıflama taytı bel, basen, kalça ve göbek bölgesinde etkili bir incelme sağlar.
Koşmak, vücut yağını yakarak ve kas inşa ederek vücudunuzu değiştirir. Basenlerinizin üst kısmında yağ kaybetmeyi, mide kaslarını eritme ve kilo için güzel bir popo oluşturun. Koşarken gerçekten kalça kaslarınızı çalıştırıyorsunuz.
Koşu kıyafetleri teri hızlıca emip dışarı atabilen ve nefes alabilen malzemelerden yapılmalıdır. Nem emici özelliklere sahip olan kumaşlar, vücudun serin ve kuru kalmasına yardımcı olur. Koşu kıyafetleri hafif olmalı ve vücudu kısıtlamamalıdır.
Koşu ayakkabısının ömrü, antreman sıklığınıza da bağlı olarak genelde 600-800K arası, bundan sonra günlük kullanıma uygun olabilir, ama fosforlu, cancanlı ayakkabıları günlükte kullanırken dikkat.
Hareketlerinizi kısıtlamayan, vücudunuzu serbest ve özgür bırakan spor giyim ürünleri seçmek çalışmanızın verimini önemli ölçüde etkiler. Spor yaparken rahat ve esnek kumaşlı kıyafetler tercih ederek performansınızı maksimize edebilir, rakiplerinize önemli farklar atarak motivasyonunuzu yükseltebilirsiniz.
Antrenman öncesi ve sırasında olduğu gibi sonrasında da su içmeniz gerekir; zira kasların yenilenmesinde de suyun önemli payı vardır.
Meyve suyu, protein tozu, su ya da süt; antrenmandan hemen sonra tüketmeniz gereken içeceklerdir.
1 Saat Yürüyüş mü Koşu mu Daha Çok Kalori Yakar? Koşmak, kalori yakımı ve yağ yakımı açısından yürümeye oranla çok daha yüksek kalori yakımı sağlar. Ancak 1 saat koşu yapabilmek için kişinin çok iyi bir performansa sahip olması gerekir. Koşarken vücudun tüm kasları aktif bir şekilde çalışır.
Kilo vermek isteyenlerin aç karnına spor yapmaları öneriliyor ancak amacın kilo korumaksa koşudan ortalama 1 saat önce kahvaltı yapabilirsin. Aç karnına koşu yapıldığında, vücut yağ depolarını kullanarak enerji üreteceğinden kilo vermek hızlanıyor.
Koşu yapanlar kilo kontrolünü daha kolay sağlıyorlar. Koşma sonrası 14 saate kadar devam eden egzersiz sonrası oksijen tüketimi (EPOC) vücudumuzun kalori yakımına devam etmesi nedeniyle kilo vermede yürümeye göre bize daha fazla yardımcı oluyor.
Aslında kilo vermeye başladığınızda öncelikle gövdeden kilo verilir. Orantılı bir şekilde kilo vermek için ise, dengeli beslenme, uygun diyet ve düzenli spor olmazsa olmazlardır. Yürüyüş, koşu, yüzme, aerobik, bisiklet ve tenis gibi sporlar göbek eritme yolları bakımından öncüdür.
Koşu yapmak için en uygun süre sabah ya da akşam saatleri. Her ikisinde de hava sıcaklığı düşük oluyor, işleriniz ise araya girmiyor. Sabahın ilk saatlerinde koşu yapmak, güne enerji dolu bir şekilde başlamanızı sağlayacaktır. Akşam saatlerinde koşu yapmak ise, günün stresini ortadan kaldırmanızı sağlıyor.
Danimarka'da yapılan araştırmaya katılanlar, haftalık egzersiz yoğunluklarıyla ilgili sorulara cevap verdi. Cevapları inceleyen bilim insanları, insan sağlığı için ideal egzersizin saate 8 km hızla ve haftada 3 kere, toplamda iki buçuk saati geçmeyecek şekilde koşmak olduğu sonucuna vardı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri