Müstakil evlerin en büyük dezavantajı evin düzenli bakım gerektirmesi ve bunun da maliyetinin olmasıdır. Çoklu aile evlerinde duvar tamiri, su boruların tamiri, çatının tamiri gibi masraflar tüm evsahipleri arasında bölünürken müstakil evlerde tüm masraf ev sahibine yüklenmektedir.
İnşaat maliyet endeksi, dolar kuru ve enflasyondan kaynaklı ev fiyatlarında artışlar görüldü. Maliyetlerdeki artış durdurulamadıkça ev fiyatları da bu duruma paralel olarak artmaya devam edecek. 2020 pandemi zamanında konut kredisi faizleri indirildiği için o yaz konut satışlarında rekor kırıldı.
Endeksa.com'un verilerine göre, Türkiye genelinde müstakil konut fiyatları son bir yılda %64,43, konut fiyatları %31,68, arsa fiyatları ise %36,91 arttı. Endeksa.com'un verilerine göre, Türkiye genelinde müstakil konutlar son bir yılda %64,43 oranında artış gösterdi.
Müstakil terimi emlak literatüründe çoğunlukla “müstakil ev” olarak kullanılır. Müstakil evler genellikle arsa üzerine sıfırdan inşa edilen yapılardır. Çoğunlukla mülkiyetinin bir kişiye ait olduğu müstakil yapılarda, apartman dairelerinde olduğu gibi alt ve üst katlarda ayrı daireler olmaz.
Müstakil ev; belirli bir arsa üzerine inşa edilmiş en az bir kat en fazla üç kattan oluşan ev modelidir. Evin oturumu ve yerleşimine göre bahçe alanı evin tüm cephelerinde olabileceği gibi inşa sırasında tek cephe olarak da belirlenebilir. Müstakil evlerin apartmanlara göre maliyet hesabı farklıdır.
İlgili 16 soru bulundu
Çok sayıda oda, salon ve ortak yaşam alanlarına sahip olan villalar, üstelik iki ve üç katlı şekilde inşa edilmektedir. Müstakil binalar ise daha çok tek katlı yapılardır. Villa ile müstakil evler arasındaki bu ayrım da yine ortaya ciddi farkların olduğunu net bir şekilde göstermektedir.
İnce işçilik, işçi ve sigorta bedelleri, basit şekilde yapılmış bir peyzaj için de yaklaşık olarak 330.000 TL gibi bir rakamı gözden çıkarmanız gerekebilir. Bütün bu gider kalemlerini topladığımızda 2023 yılı fiyatlarıyla 100 metrekare bir evin minimum 860.000 TL gibi bir rakama yapılabileceğini söyleyebiliriz.
Müstakil evler aslında bireyler nostaljik bir atmosfer oluşturabilmektedir. Bu kapsamda müstakil evlerde kullanılan odun sobası da son derece nostaljik bir ortam oluşturulmasını sağlayacaktır. Geçmişten günümüze kadar ulaşan ve sık sık tercih edilen odun sobası, verimli bir şekilde ısınma sağlayacaktır.
Isınma problemi müstakil evler için büyük bir dezavantaj oluşturmaktadır. Apartman dairlerine nazaran ısınma maliyetleri daha fazladır. Hem alanın geniş olması hem de etrafında başka bir yapı bulunmaması sebebiyle ev, soğuk havaya açık konumdadır. Buna bağlı olarak ısınma maliyetleri yüksektir.
Bir arsa üzerinde ev inşa etmek için imar durumunun konut inşasına izin vermesi gerekmektedir. Konut imarı olan bir arsaya herkes ev inşa edebilir. Müstakil bir parsele ev yapılabilir ancak bu inşaat, arsanın yüzde 5'i içerisinde olmalıdır.
Emlak vergisi nasıl hesaplanır? Konut, işyeri, arsa ve araziler için farklı oranlar kullanılarak hesaplanmaktadır. Bu oranlar şöyledir: konutlar için binde 1, işyerleri için binde 2, arsalar için binde 3 ve araziler için binde 1'dir.
Listede Türkiye'nin üç büyük şehri yer alıyor. Ankara (yüzde 135,3), İzmir (yüzde 133) ve İstanbul (yüzde 127,3) listedeki 150 şehir arasında konut fiyatlarının en çok arttığı şehirler oldu.
Talep ve Arz Dengesi
Konut fiyatlarını belirleyen en temel faktör, talep ve arz dengesidir. Talep, konut almak isteyen kişi sayısını; arz ise konut üreten veya satan kişi sayısını ifade eder. Talep arzdan fazla olduğunda konut fiyatları artar; arz talepten fazla olduğunda konut fiyatları düşer.
Bir gayrimenkulün değeri belirlenirken dikkat edilmesi gereken etkenler; arsa değeri, yapım maliyeti, kiraya verilmesi halinde getirisi, aynı konumdaki konutların satış fiyatları olarak sıralanabilir.
Konut değerleme, Türkiye'de konut değerleme uzmanları veya gayrimenkul değerleme uzmanları tarafından yapılan bir işlemdir. Bu uzmanlar SPK'dan lisans almış uzmanlardır. Bu kişilerin yanında henüz lisans almamış dört yıllık üniversite mezunları veya iki yıllık üniversite mezunları da görev alabilmektedir.
Türkiye'nin en pahalı, dünyanın ise 4. pahalı yalısı olarak bilinen Yeniköy'deki Erbilginler Yalısı, tam 100 milyon Euro'ya Katarlı iş adamı Abdulhadi Mana A SH Al-Hajri'ye satıldı. Bu rekor satış emlak sektöründe dünya sıralamasında en pahalı ev satışı olarak kayıtlara geçti.
Genel olarak ise en çok kullanılan villa ısıtma sistemleri güneş enerjili ısıtma sistemleri, doğalgazlı merkezi ısıtma sistemleri, ısı pompalı ısıtma sistemleri, LPG'li merkezi ısıtma sistemleri, odun sobalı ısıtma sistemleri, sıvı yakıtlı merkezi ısıtma sistemleri ve alttan ısıtma sistemleri olarak karşımıza ...
Villa ısıtma Ülkemizde geçmişten bugüne odun/kömür kullanarak soba ile ısınma, odun/kömür kullanarak merkezi sistem ısıtması, elektrikli ısıtıcılar, sıcak iklime sahip şehirlerde klima kullanımı, güneş enerjisi ve doğalgaz başlıca ısıtma sistemi olarak kullanılmıştır.
Prefabrik evlerde ısıtma alternatifi oldukça fazladır. Evsel ısıtmada kullanılan her türlü sistem ve cihaz prefabrik evlerin ısıtmasında rahatlıkla kullanılabilmektedir. Elektrik ve doğalgaz gibi merkezi ısıtma sistemlerin bulunmadığı yerlerde geleneksel uygulamalardan soba en yaygın kullanılan ısıtma çözümüdür.
Odun sobası ve zemin altı ısınma sistemleri en ucuz ev ısıtma sistemleri arasında yer almaktadır. İlginç ev ısıtma sistemleri için tercih edeceğiniz zemin altı ısıtma sistemlerinde profesyonel uygulamalar yapılmalıdır. Bu alanda profesyonel döşeme ustaları ile çalıştığınızda her açıdan avantaj elde etmiş olursunuz.
Sağlık açısından hiç bir zararlı yanı tespit edilmemiştir. Aksine toz yapmadığından ötürü astım hastaları için önerilir. Yerden ısıtmalar anti alerjiktir. Radyatörler toz biriktirir ve odanın havasını olumsuz etkiler.
Yerden ısıtmalı sistemde genellikle sistemiz besleyen kazanda veya kombi de su kaybı düşer ve buna bağlı olarak basınçta meydana gelen değişim (Basınçın düşmesi) nedeniyle sorun ortaya çıkmış olur. Ya da yerden ısınma sisteminde istenilen verim alınamadığından dolayı yine aynı şekilde sorunun ortaya çıkacağı görülür.
Kapı, pencere, sıva ve boya gibi ince detayları kapsayan bu gider kalemi için yaklaşık olarak 350 bin TL ayırmanız gerekir. Bütün bu gider kalemlerini topladığımızda 2023 yılı fiyatlarıyla 150 m2'lik evin maliyeti yaklaşık olarak minimum 990 bin TL'yi bulabilir.
100 m2'lik bir temel için yaklaşık olarak 50 m3 beton kullanılır ve bu da yaklaşık olarak 87 bin 600 TL olarak düşünülebilir. 100 m2'lik müstakil evin temel maliyeti için yaklaşık olarak 4 ton demir kullanılır ve evin demir gideri yaklaşık olarak 72 bin TL olarak düşünülebilir.
resmi olarak 2023 yılı için inşaat mühendisleri odası tarafından hesaplanarak açıklanam max rakam budur. bu durumda ortalama 4 kişinin yaşayabileceği, payına düşen sosyal donatısıyla beraber bir konut brüt 200 metrekare dersek; 200 m2x 6.500 tl= 1.300.000 tl eder. bakın lüx bir konutun max maliyeti 1 milyon 300 bin tl.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri