Kötülük problemine çözüm yolu olarak ortaya konan teodise, her şeye gücü yeten Tanrı'nın sınırsız iyilik ve adaleti ile evrendeki kötülüğün varlığını uzlaştırma girişimidir. Bu girişim dinlerin -özellikle Hıristiyan ve İslam dininin- aynı zamanda da pek çok teolog ve filozofun düşünce sisteminde bir yere sahiptir.
Bilindiği üzere, felsefede problemler, felsefenin yapısı gereği, ezeli ve ebedi olup, çözüm şekillerinden daha önemlidir. Bu problemlerden birisi de, kötülük problemidir. Bu makalede, felsefe tarihinde ilk kez büyük Antik Yunan lozofu Platon tarafından ele alınmış olan kötülük problemi incelenmiştir.
Leibniz kötülük problemine çözüm önerisini "mümkün dünyalar teorisi" adı verilen bir teori ile açıklar. Buna göre Tanrı mümkün dünyaların en iyisini yaratmıştır. Mümkün olanın en iyisini yaratabilmek için bir takım kötülüklere göz yummak zorundadır.
Epiküros'tan yüzyıllar sonra yaşamış olan David Hume da benzer bir argüman ileri sürmüştür. Kötülük problemi denildiğinde belki de ilk akla gelen isimlerden olan Hume, kötülük problemiyle ilgili üç önerme ileri sürerek kötülük probleminin en çok bilinen temel formülünü ortaya koymuştur.
İbn Sînâ 'ya göre kötülük kemâlin yokluğudur. Kötülüğün kendi başına "salt" bir varlığı yani ontolojik gerçekliği yoktur; çünkü kötülükle yakın alâkası olan maddenin varlığı, zaten müstakil bir varlık değildir. İbn Sînâ, dünyada gördüğümüz kötülüklerin, iyiliklere nazaran daha az ve ârızî oluğunu vurgulamaktadır.
İlgili 23 soru bulundu
Kelimeye terim olarak kimsenin hoşlanmayıp yüz çevirdiği zararlı ve kötü şey; zararlı şeylerin yayılması; bir şeyin kendi tabiatıyla örtüşmemesi gibi manalar verilmiştir. Dinî literatürde Allah'ın yasakladığı, karşılığında ceza tertip edilen inanç ve davranışlar şer diye nitelenir.
Augustinus, kötülüğü teodise çerçevesinde ele alır. Augustinus'a göre insan akıl ve özgür istenç sahibi bir varlıktır. Ahlaksal kötülük bu yetilerin veriliş amaçlarına uygun kullanılmamaları nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Doğal/fiziksel kötülük ise ahlakin kötülüğün cezalandırılması için vardır.
İşte bütün mesele insan olmak ve kalmakla ilgili. Fikirden yoksun, düşünce üretmeyen insan, yaptığı eylemlerin sonuçlarını düşünmediği için, yaptığı kötülükten dolayı kendini sorumlu hissetmez. Kötülüğün kaynağı “düşünce yoksunluğu” eş deyişiyle “fikirsizlik”tir.
Kötülük problemine çözüm yolu olarak ortaya konan teodise, her şeye gücü yeten Tanrı'nın sınırsız iyilik ve adaleti ile evrendeki kötülüğün varlığını uzlaştırma girişimidir. Bu girişim dinlerin -özellikle Hıristiyan ve İslam dininin- aynı zamanda da pek çok teolog ve filozofun düşünce sisteminde bir yere sahiptir.
Ancak felsefede, kötülük kavramı, genellikle “doğadan gelen ya da bilinçli insan eyleminin sonucu olan ve insan varlığına bu dünyadaki yaşamında büyük zarar veren durum, oluşum ya da şey” olarak açıklanmaktadır (Kiriş, 2008: 83).
Bütün insanların iyiyi isteyip kötüden kaçan biryapıda olduğunu düşünen Sokrates için hiç kimse bilerek ve isteyerek kötülük yapmaz, kötülükbilgisizlikten kaynaklanır.
Tanrı bazı kötülüklere izin verir, ki bu kötülüklerin değeri, bunlarla yakından bağlantılı olan daha büyük bir iyiliğin (özgür iradeli insanlar yaratmak) değerinden düşüktür. Tanrı kötülüğü ortadan kaldırırsa, daha büyük iyiliği de ortadan kaldırması gerekir.
diye sorduğumuzda Sokrates'in cevabı yine nettir: Erdem bilgidir. Dolayısıyla bilgisizlik de erdemsizliktir. Bütün insanların iyiyi isteyip kötüden kaçan bir yapıda olduğunu düşünen Sokrates için hiç kimse bilerek ve isteyerek kötülük yapmaz, kötülük bilgisizlikten kaynaklanır.
Kötülük problemi, yeryüzünde meydana gelen kötülüklerin felsefi açıdan değerlendirilmesidir. Kötülük problemi, insanoğluna acı verdiği için tarihi süreç içerisinde sürekli ele alınmıĢ, iyimser ve kötümser yaklaĢımlar ortaya çıkmıĢtır. Özellikle ateistlerin Tanrı'nın inkârına yönelik en kuvvetli dayanaklarıdır.
Kötülük problemi, din felsefesi çerçevesinde ele alınabilecek olan ve “Tanrı varsa kötülük neden vardır?” sorusuna binaen kurulan bir eleştiri sistemidir. Kötülük problemi şu soruya cevap aramaktadır: Eğer Tanrı tamamen iyi ve çok güçlüyse o zaman dünyada neden kötülükler vardır?
6 Kötülük problemiyle ilgili tartışmalarda genellikle üç tür kötülüğün olduğu söylenir. Bunlar metafizik, fiziki ve ahlaki kötülüktür. . varlığın aslen yetkin olmayışı yani eksik yaratılmış olmasıdır.
Epikür paradoksu versiyonu ise: Ya Tanrı kötülüğü bitirmek istiyor ama gücü yetmiyor, ya gücü yetiyor ama kötülüğü bitirmek istemiyor, ya da ne kötülüğü bitirmek istiyor, ne de gücü yetiyor....
İyiliği emretme ve kötülüğü yasaklama eyleminde, iyilik ve kötülüğün mahiyetine ilişkin, neyin iyi, neyin kötü kabul edileceği hususunda kelâm, ahlâk ve fıkıh usulü tartışmalarında kullanılan terimler "Hüsün ve Kubuh" (iyilik ve kötülük)tur.
Hannah Arendt, kötülüğün insanlık tarihi boyunca görülmemiş bu tahripkârlığını Nazi Almanya'sından hareketle “kötülüğün sıradanlığı” kavramı ile adlandırmıştır. O, bu kavramla akıl almaz kötülükler işleyen insanların birer şeytan veya canavar olmayıp normal insanlar olduklarını ifade etmek istemiştir.
Cevap hayır; Nitekim tanrının kahreden, cebreden, darlık veren, intikam alan, hesap soran, zillet veren, dereceleri alçaltan, engelleyen, zarar veren ve öldüren gibi isimleri de var. Peki, bu nitelikler kötü mü? İnananlar için elbette kötü değil, çünkü tanrı iyi olmak zorunda.
Anselmus, Felsefe ve ilahiyatın birlikteliğine öncülük eden, dinsel inancı akılla açıklamaya girişen düşünür, "İnanmak için, anlamaya çalışıyorum" değil de "Anlamak için inanıyorum" tavrının başlatıcısı olmuştur (Proslogion).
Augustinus'a göre tüm beşeri faaliyetler esasen mutluluk arayışından kaynaklanmaktadır (İtiraflar 10.20). Ona göre insanlara hakiki mutluluğu yalnızca Tanrı sağlayabilirdi. Varlık felsefesi açısından incelenecek olduğunda, insanların iyi olabilmesi yalnızca bizzat iyiliğin kendisi olan Tanrı aracılığıyla mümkündü.
Fârâbî'ye göre kötülük, insana bağlı bir değer olmasına karşın iyilik her şeyin kendisine bağlı olduğu ilk sebeptir ve insana bağlı olmaksızın da realitede vardır. Bu durumda kötülük ve iyilik birbirlerine zıt değerler gibi görünüyorsa da aralarında, varlık bakımından fark vardır.
sistem içine yerleştiren, dolayısıyla Hristiyan dogmasını kesin olarak kuran Augustinus olmuştur. Onun için Augustinus'un felsefesi, Orta Çağ Hristiyan Felsefesinin çıkış noktası ve bundan sonraki gelişmeyi belirleyen temeldir; bu öğreti genellikle Hristiyan kilisesinin felsefesidir.
İyilik, gönlü huzura kavuşturan ve içe sinen şeydir. Kötülük ise, insanlar sana fetva verseler bile, gönlünü huzursuz eden ve içinde bir kuşku bırakan şeydir.” buyurdu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri