Gebelik süresi için genel ortalama 150.97 ± 0.054 gün olup, 145-159 gün arasında değişmektedir.
Yılda 2 kez ve her defasında 1-3 yavru doğururlar. Gebelik süreleri 5-11 aydır. Koyunların ömürleri 10 ila 12 yıl arasıdır.
Koyunlarda reprodüktif sistemin ultrasonografik muayenesinde transvajinal yöntemin uygulandığı çalışmalar mevcuttur. Bu amaçla hayvan ayakta veya sırtüstü pozisyonda zapturapt altına alınır (Şekil 1). Bu yöntemle 25-85. günler arasında gebelik tanısı yapılabilmektedir.
▪Koyunlar genellikle belli mevsimlerde çiftleşme eğilimi gösterirler. ▪Koyunların çiftleşme eğilimi göstermelerine kızgınlık, kızgınlıkların görüldüğü döneme de çiftleştirme veya koç katımı mevsimi adı verilir. Anadolu'da Eylül-Ekim aylarına rastlar ve yaklaşık 1.5 ay kadar sürer.
Koyunlarda kızgınlık genelde mevsime bağlıdır. Kızgınlık 28-30 saat devam etmektedir. Kızgınlık 14-19 günde bir tekrarlanır. Şayet sürüde koç katımı serbest olarak yapılıyorsa koç sürüde en az 35 gün kalmasında fayda vardır.
İlgili 25 soru bulundu
Dişi, koça verildiği halde gebe kalmamış ise kızgınlık 14-19 gün sonra tekrarlanır. Gebeliği garanti altına almak için bu günlerde dişiyi tekrar koça göstermekte fayda vardır. Şayet sürüde koç katımı serbest olarak yapılıyorsa koçun sürüde en az 35 gün kalmasında fayda vardır.
Çoğu koyun ırkında cinsel aktivite yaz ortasında veya erken sonbaharda başlamakta ve uzunlukları ırklara göre farklılık göstermektedir (Çizelge 1). Uzun çiftleşme mevsimine sahip olmak, genetik olarak dominant bir özelliktir.
Biri 2000 yılında Botsvana'da veteriner hekimler tarafından tespit edildi. Diğeri ise ABD'nin Arizona eyaletinde belirlendi. Her iki vakada da dişi koyun ve erkek teke çiftleşmesi olmuştur.
Genelde dişi oğlaklar, ergin yaş ağırlığının yüzde 40–60' ını kazandıkları zaman ergenliğe ulaşırlar. Ay olarak ortalama ergenlik yaşı 5–7 ay dolaylarındadır. Damızlıkta kullanma yaşı ise yerli ırklar için 15–18 ay, kültür ırkları için 8–9 ay olarak kabaca verilebilir.
Koyun-Koç ProPremiksi, içerdiği kaliteli bitkisel protein kaynakları ve zengin vitaminler ve mineraller (organik) sayesinde koyunlarda yumurta sayısını ve kalitesini, koçlarda ise sperm sayısını ve kalitesini artırarak ikiz ve çoğuz gebelik oranlarını yükseltir.
Koyunun damızlık olan erkeğine koç, dişisine marya, yavrusuna kuzu adı verilir. Bir yaşındaki koyuna toklu, 2 yaşındakine şişek denilir. Erkek koyunlardan koçların etleri sert ve lezzetsiz olduğundan kesime elverişli değildir. 1,5-2 yaş arasında kesilen koyun makbuldür ve 6 aylıktan büyük kuzular koyun sayılır.
KOYUNLARIN YAŞI NASIL ANLAŞILIR? KOYUNUN DİŞİNE BAKIP KAÇ YAŞINDA OLDUĞUNU ANLAYABİLİRMİYİZ? - YouTube. Eğer ortadaki 2 dişini değişmiş ise 1 yaşını olur. -Eğer ortadan 4 dişi değişmiş ise 2 yaşını doldurmuş olur -Eğer ortadaki 6 dişini de değişmiş ise 3 yaşının doldurmuş olur .
Kısır koyuna “kısır mal” denir. Kısır koyun boynuzunun kenarlarından yün dökmeye başlar, fazla silkelenir, hamile hayvan silkelenmez, kısır hayvan etlik olarak kullanılır. Koç katımı ekim ayında olur, koyunun hamileliği 150 gün sürer, sultan nevruzda doğurmaya başlar.
Ancak, hemen hemen tüm çiftçilik faaliyetlerinde olduğu gibi, ölçekli bir ekonomiye ihtiyacınız olacaktır. Bu, sadece 10-15 koyun yetiştirip ve bu şekilde yaşayacağınız anlamına gelmez, çünkü sabit işletme maliyetleri büyük olasılıkla kazanca ulaşır.
Her yıl aralık ayı ve bahar döneminde yaşanan kuzu doğumları, Bingöl'de bu sene Ocak'ta başladı. Genç ilçesinde yoğun kar yağışı ve soğukların iyice hissedildiği bugünlerde başlayan koyunların kuzulama dönemi, küçükbaş hayvan yetiştiricilerinin mesaisini artırdı.
Burada önemli olan nokta koyunlar 2 yılda 3 kez doğum yapabilir. Yani bunu yıla vurduğumuzda 100 koyun yılda ortalama 150 doğum yapar, %50 ikizlik durumu ile bakıldığında 225 kuzu olarak hesaplayabiliriz.
Koyun ile keçi çiftleşirse de, lise genetik bilgisiyle bile görebileceğiniz üzere, 57 kromozomlu bir yavru doğar. Buna İngilizcede "sheep" ve "goat" sözcüklerinin birleşiminden doğan "shoat" veya "geep" deniyor, Türkçede de "keyun" veya "koçi" diyebiliriz sanırım.
Koyun ve keçinin çiftleşmesi sonucu oluşan hayvan 2000 yılında Botsvana'da veterinerler tarafından belgelendi. Botsvana Türü isimli canlı dişi keçi ile erkek koyunun çiftleşmesi ile meydana geldi. Kıvır kıvır tüylerle kaplı derisinin üzerinde bir de sert tüylerden oluşan bir katman bulunuyor.
Evet. Çünkü bazı hayvanların aile güdüleri yoktur. Sadece üremek icin çiftleşirler.
Koyunlarda erkenci ırklar 7-8 ay; kültür ırkı keçilerde 8-9 aylık yaşta, geç gelişen koyun ırklarında 16-20; keçide 15-18 aylık yaşlarında damızlık olarak kullanılabilirler. Çiftleşme mevsimi: Hem koyunlar hem de keçiler mevsime bağlı kızgınlık gösteren poliöstrik hayvanlardır.
Avrupa'da 7-8 aylıkken koyunlar çiftleşmeye başlar ve 12-13 aylıkken ilk yavrular alınır.
“Teke gibi kokmak” Babamın çokça kullandığı bir deyim. Tekeler çiftleşme döneminde dişilerini etkilemek için vücutlarından bir koku yayarlar ki dişi keçilerin başını döndüren bu koku biz insanların burnunun direğini kırar.
Koyunlarda çiftleştirme yöntemleri serbest aşım, sınıf aşımı ve elde aşım olmak üzere üçe ayrılır.Bunlar; 1-) Serbest Aşım: Bu yöntemde ergin koçlar koç başına, 30-40 koyun düşecek şekilde sürüye salınır ve genç bir koç ise 15 koyunu aşabilir.
İkiz doğumlarda birinci kuzu dünyaya geldikten sonra ikinci kuzunun normalde 15-20 dakika içerisinde doğması gerektiğini ifade eden Karşıyaka, ''Bugüne kadar böyle bir doğumla karşılaşmadım. İkiz de üçüz de olsa, anne karnındaki yavru geç doğumlarda yüzde 99 ölür.
Damızlık seçilecek hayvanların koruyucu aşılamaları ve paraziter ilaçlamaları zamanında yapılmış olmalıdır. baş koyun için 1 baş koç bulundurulur. Elde aşım yaptırılıyorsa 50-60 baş koyun için 1 baş koç yeterlidir. Koçlar günde 2'den fazla koyuna aşım yaptırılmamalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri