KIZGINLIK (KOÇA GELME) Koyunlarda kızgınlık genelde mevsime bağlıdır. Kızgınlık 28-30 saat devam etmektedir. Kızgınlık 14-19 günde bir tekrarlanır.
Koyunlarda kızgınlıklar toplulaştırılarak koç katım süresi kısaltılabilir. Bunun için ya yapay hormon uygulanabilir ya da doğal yöntemler uygulanmalıdır. Doğal yöntemler olarak; koyunlar toplu olarak kuru çıkartılır, koç katım öncesi (17 gün) koyunlar arasına uyarıcı koçlar salınır ve flushing uygulanmalıdır.
Üreticiler için koyunların çiftleşme dönemine gelmesi çok önemlidir. Bu sayede kuzular ele alınır. Avrupa'daki koyun cinsleri ülkemizdeki koyun cinslerine göre çok daha erken koça gelirler. Avrupa'da 7-8 aylıkken koyunlar çiftleşmeye başlar ve 12-13 aylıkken ilk yavrular alınır.
Damızlık seçilecek hayvanların koruyucu aşılamaları ve paraziter ilaçlamaları zamanında yapılmış olmalıdır. baş koyun için 1 baş koç bulundurulur. Elde aşım yaptırılıyorsa 50-60 baş koyun için 1 baş koç yeterlidir. Koçlar günde 2'den fazla koyuna aşım yaptırılmamalıdır.
Gebelik süresi için genel ortalama 150.97 ± 0.054 gün olup, 145-159 gün arasında değişmektedir.
İlgili 29 soru bulundu
Yılda 2 kez ve her defasında 1-3 yavru doğururlar. Gebelik süreleri 5-11 aydır. Koyunların ömürleri 10 ila 12 yıl arasıdır.
KIZGINLIK BELİRTİLERİ
Koyunlar meleyerek erkek koyunun yanına sokularak veya birbiri üzerine atlayarak kızgınlığı belli ederler. Bu dönemde ferç şişmiştir, çora akıntısı gelir ve sık sık idrar yapar.
👐Çiftleşme yeteneği. Bir koçun koyunları gebe bırakmadaki başarı oranı çiftleşme yeteneği olarak bilinir. 👉Genç koç, ilk çiftleşmelerde (18-24 ay), genellikle.
-Denetimsiz sürülerde dişi hayvan çok sayıda çiftleşme gerçekleştirir. hücresi üretmeye başladıkları yaştır. -Sığır, koyun ve keçi türlerinde 15-24 aylık yaştır. Hızlı gelişen küçükbaşlarda 8-10 aylık yaştır.
Koyunlar çiftleşme gerçekleştikten yaklaşık 5 ay sonra doğum yaparlar. Koyunlar da gebelik en fazla . Jul 6,Bu sayede kuzular ele alınır.
Ayakta TR muayenede ise; gebe uterus, idrar kesesi üzerine gelmekte ve kornular ventrolateral bir şekilde birbirinden ayrılmaktadır. Gebe olmayan uterusun yeri ise idrar kesesin doluluğuna göre değişebilmektedir. İdrar kesesi boş olduğu zaman, kornu uteriler idrar kesesin tam önündedir.
▪Koyunlar genellikle belli mevsimlerde çiftleşme eğilimi gösterirler. ▪Koyunların çiftleşme eğilimi göstermelerine kızgınlık, kızgınlıkların görüldüğü döneme de çiftleştirme veya koç katımı mevsimi adı verilir. Anadolu'da Eylül-Ekim aylarına rastlar ve yaklaşık 1.5 ay kadar sürer.
Doğumu yaklaşan bir koyun, sürekli olarak gezinir. Daha tedbirli ve ürkektir. Daha az otlar. Sürüden ayrı bir yerde kuzulayabileceği sakin bir yer arar.
Koyun ile keçi çiftleşirse de, lise genetik bilgisiyle bile görebileceğiniz üzere, 57 kromozomlu bir yavru doğar. Buna İngilizcede "sheep" ve "goat" sözcüklerinin birleşiminden doğan "shoat" veya "geep" deniyor, Türkçede de "keyun" veya "koçi" diyebiliriz sanırım.
Caprovit Sheep her yaş ve cinsteki koyunlar ve kuzular için formüle edilmiştir. Özellikle entansif (yemlenen) koyunlar, kuzular ve koçlar için ideal bir formüle sahiptir.
Koç etkisi ile kızgınlığın denetim altına alınması, farmakolojik yöntemlere göre daha ekonomiktir. Koç yapağı yağıltısı ve idrarındaki feromonlar koyunların üreme etkinliğini sinirsel ve hormonal olarak uyarmaktadır. Bu yöntemde, koçlar 4-6 hafta koyunlardan ayrı tutulduktan sonra sürü içine katılır.
YaşamDaha önce görmediğiniz melez hayvanlar
Kafası aslanınkine, gövdesi ise leoparınkine benzeyen leolan ilk kez 1910 yılında Hindistan, Kolhapur'da dünyaya geldi. KOYUN + KEÇİ = BOTSVANA TÜRÜKoyun ve keçinin çiftleşmesi sonucu oluşan hayvan 2000 yılında Botsvana'da veterinerler tarafından belgelendi.
Doğum ya da kuzulama hızlı olur, (30-40 dakika ile 120 dakika) dakika sürer. Çoğuz doğumlarda ilk doğan yavru ile sonraki arasında 0.5 (30 dakika) saat süren bir ara vardır. Doğumlar arası süre birkaç dakika ile 1 saat arasında değişir.
Radyografi ile gebelik ve fötus sayısının belirlenmesi gebeliğin 70. gününden sonra mümkün olmaktadır. Rekto-abdominal palpasyonla gebeliğin belirlenmesi ise gebeliğin 49-109 günleri arasında %66-100 oranında yapıla- bilmektedir. Anahtar sözcükler: Koyun, gebelik tanısı, ultrasonografi, radyografi.
Kısır koyuna “kısır mal” denir. Kısır koyun boynuzunun kenarlarından yün dökmeye başlar, fazla silkelenir, hamile hayvan silkelenmez, kısır hayvan etlik olarak kullanılır. Koç katımı ekim ayında olur, koyunun hamileliği 150 gün sürer, sultan nevruzda doğurmaya başlar.
Damızlık Koçlar Seçilirken Dikkat Edilecek Hususlar
Irkın bütün özelliklerini göstermelidir. Canlı parlak bakışlı ve hareketli olmalıdır. Yumurtalıklar torbaya inmiş olmalıdır, koçlar tek testisli olmamalıdır. Yapağısı kendi ırkının özelliklerini taşımalı, yapağıda alacalıklar olmamalıdır.
Koyun-Koç ProPremiksi, içerdiği kaliteli bitkisel protein kaynakları ve zengin vitaminler ve mineraller (organik) sayesinde koyunlarda yumurta sayısını ve kalitesini, koçlarda ise sperm sayısını ve kalitesini artırarak ikiz ve çoğuz gebelik oranlarını yükseltir.
Son atmama hayvanların doğumdan sonraki ilk 6 saat içerisinde yavru zarlarına yani halk dilinde eş dediğimiz yavru zarından dışarıya bırakamama olayıdır. Son atmama, rahimden dışarıya bırakamama olayıdır.
Listeria monocytogenes bakterisiyle kontamine olan gıdaların tüketilmesiyle ortaya çıkan Listeria hastalığının hayvanların daire çizmesine yol açtığı biliniyor. Veterinerler, bozuk yemin bu hastalıkla ilişkili olduğunu söylüyor. Hastalık sebebiyle beyinde oluşan iltihap, daire şeklinde dönme davranışına sebep oluyor.
Koyunun damızlık olan erkeğine koç, dişisine marya, yavrusuna kuzu adı verilir. Bir yaşındaki koyuna toklu, 2 yaşındakine şişek denilir. Erkek koyunlardan koçların etleri sert ve lezzetsiz olduğundan kesime elverişli değildir. 1,5-2 yaş arasında kesilen koyun makbuldür ve 6 aylıktan büyük kuzular koyun sayılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri