Doğum sırasında yavru kuzuya farklı bir kokunun bulaşması annenin yavruyu sahiplenmemesine neden oluyor. Yavrusundan istediği kokuyu alamayan anne koyun, kendi yavrusu olsa da kuzuyu emzirmiyor.
Şayet doğum sonrası kuzunun anası ölmüş veya ikiz doğum nedeniyle ananın sütü yeterli gelmiyorsa kuzu başka bir koyuna alıştırılır. Yani kuzuya süt ana bulunur. Şayet yakma hadisesi gerçekleşmez ise biberonla elle beslenir. Kuzular doğumdan sonra ağız sütünü mutlaka almalıdır.
Kuzularda E. coli enfeksiyonu
Sulu ağız hastalığı (WMD), yeni doğan kuzularda görülen, uyuşukluk, şişkinlik ve perfüze salivasyon belirtilerine neden olan bakteriyel bir durumdur. Etkilenen kuzular emmez, genellikle uzanır ve hızlı bir şekilde yığılma ve ölüm gerçekleşebilir.
Kuzular; ilk 3-5 gün için her 6 saatte bir şişe ve emzik kullanılarak emzirilir.
Doğal büyütmede kuzular ya sütten kesilinceye değin analarıyla birlikte ağıl ve merada bulundurulur ya da sütten kesime kadar ağılda barındırılır, ancak analar meradan dönünce yanlarına bırakılır. yem de verilebilir. Koyunların sağıldığı işletmelerde ise emiştirme süresi en fazla 1.52 ay sürer.
İlgili 39 soru bulundu
Doğumdan 1-2 hafta sonra, koyunu günde iki kez (sabah ve akşam) 4-8 ay boyunca sağımanız gereklidir. Genel olarak, et üretiminde tercih edilen koyun ırkları doğumdan sonra 4-5 ay boyunca süt üretirler, süt üretiminde tercih edilen ırklar ise 8 aydan daha fazla da süt üretebilirler.
* Anası doğumda ölen veya anasının sütü olmayan kuzular ise ya kuzusu ölen hayvanlara alıştırılmalı yada diğer koyunlardan süt sağılarak biberonla beslenmelidir. * Kuzular birkaç günlük olunca, kuzu bölmelerine yemlik ve otluklar konulmalıdır.
Size tavsiyem, 10-12 haftalık olana kadar süte devam etmeniz olur. Ama çok zorlanırsanız, 6. haftada sütten kesebilirsiniz.
Koyunlar genellikle günde iki kez sağılır. Sabah ve akşam sağımları arasında 10 saatlik bir süre geçmesi gerekir. Çok soğuk ve kırağılı günlerde sabah sağımı daha geç, sıcak günlerde ise daha erkene alınmalıdır.
Kuzu yada Oğlak'ın annesi olmadan dahi yetiştirme imkanı sunan Lacto kuzu maması ile oğlak ve kuzular kolostrum aşamasından hemen sonra doğrudan beslenilebilir.
Prenatal (doğum öncesi), neonatal (doğum sonrası ilk hafta) ve erken postnatal (yedinci gün ile sütten kesim arası) dönem ölümlerinin yüksek olmasının nedenleri arasında doğuma bağlı anomaliler, enfeksiyon ve hastalıkların yanı sıra düşük vücut ısısı ve açlık sayılmaktadır (Tölü ve ark., 2007).
Caprovit Sheep her yaş ve cinsteki koyunlar ve kuzular için formüle edilmiştir. Özellikle entansif (yemlenen) koyunlar, kuzular ve koçlar için ideal bir formüle sahiptir.
Bu nedenle yeterli kaliteli kolostrum alamayacağından şüphe edilen kuzu-oğlakların aynı zamanda doğum yapan koyun-keçileri emmesi sağlanmalı veya depolanmış kolostrumla beslenmelidir. Doğumu takiben kolostrum alınmaması durumunda, kuzu-oğlaklarda hipotermiye (vücut ısısı düşüşü) bağlı kayıplar meydana gelebilmektedir.
''Yüksek oranda Vitamin E, Selenyum, kobalt yanında yeteri kadar bakır içeren yumuşak jel kapsül'' Vitamin E ve Selenyum kuzu ve oğlaklarda beyaz kas hastalığını tedavi eder, kas ve kemik gelişimini hızlandırır. Koyun ve keçilerde kızgınlığa gelme ve döl tutma oranını artırır.
yeni kırkılan koyunlar sadece 13 ° C'ye dayanabilir. bildirmiştir. Aynı durumda büyük bir kuzu için, metabolizma yaklaşık 4 ° C'de ısı kaybına başlar.
Hasta kuzulara yağsız süt verilmelidir. Antibiyotikler, A vitamini, bağırsak antiseptiği ilaçlar iyi gelir. önemli olan korunmadır.
Agalaksi'memleketimizde süt kesen hastalığı diye bilinen, koyun ve keçilerde ' mycoplasma organizmaları tarafından'' meydana getirilen, süt kesimine sebep olan, göz, mafsal ve beyinde lo kalize ·olan ve kronik sey- reden bir hastalıktır.
Koyunlar, toprak üstünde bulunan özellikle yumuşak bitkileri çok sevmektedir. Bunun yanı sıra yoğun yem denilen tahıl kırmalarını ve küspeleri de oldukça severler.
Bir büyükbaş veya küçükbaş hayvanın günlük mera yem ihtiyacı: Canlı ağırlığının 1/10'u olarak kabul edilir. Örneğin 50 kg civarında bir koyunun günlük yem ihtiyacı 5 kg'dır. 300 kg bir sığırın günlük yem ihtiyacı 30 kg'dır.
Mera çok iyi değilse, günde 2-4 kilo silo yemi yedirilir (mısır, pancar yaprağı, çayır otu silajı gibi). Ayrıca, günde 500-600 gram da kesif yem verilir. Bu besi sonunda, kuzular 40-50 kilo canlı ağırlığa ulaşırlar.
Hanefîler ve Hanbelîler dâhil fakihlerin çoğunluğuna göre, kuzu büyük olup semizlik ve gösteriş olarak bir yaşındaki koyunlara denk olması halinde altı ayını tamamladıktan sonra da kurban olarak kesilebilir.
Kışın doğan kuzulara fazla miktarda yem verilmesi gerekirken, baharda doğan kuzular meralardan yararlanabilirler. Kışın doğan kuzuların bir haftalık olmasından itibaren kaliteli kaba ve kesif yemlere rahatça ulaşması sağlanmalıdır.
Merada belirli yerlere, özellikle su yalaklarının yanına yerleştirilen tuzların yağmurlardan korunacak şekilde muhafaza edilmesi gerekiyor. Ayrıca genellikle koyunların gündüz dinlendiği gölge alanlara, gece barındıkları ağıllara tuzlar konuluyor ve koyunlara en az haftada bir gün kaya tuzu verilmesi öneriliyor.
Assaf koyunlar günlük 4,6 litre süt veriyor - YouTube.
Doğum sırasında kuzu ve annesi soğuk hava cereyanından da korunmalı ve yavrunun doğumdan sonra ilk 6 saat içerisinde annesini emerek ilk süt olan ve besin değeri açısından çok kıymetli olduğu ispatlanan ağız sütünü alması sağlanmalıdır.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri