Cevap: Özel isimlere getirilen -çiğim -ciğim ekleri özel isme bitişik yazılır.
Özel isimlere getirilen 'sevgi ekleri', yaygın olarak kesme işaretiyle ayrılmakta. Oysa 'iyelik' ekleri dışında kesme işaretinin kullanılmaması gerektiğini düşünüyorum. Tıpkı 'Ömercik / Ayşecik' örneklerinde olduğu gibi 'Aliciğim' sözcüğünün de kesmesiz yazılması gerekir.
gibi ifadeler günlük konuşma dilinde "-cim" diye telaffuz edilse da aslında "-ciğim"/"-cığım" şeklindedir ve TDK kurallarına göre öyle yazmak gerekir. Zira bu ifadeler -cik ekinin iyelik eki almış halinden başka bir şey değildir. gibi örneklerde ise sert ünsüz benzeşmesi olduğu için "-çiğim"/"-çığım" şeklinde yazılır.
Cevabımız Ayşeciğim şeklinde olmalıdır.
Özel adlara getirilen iyelik, durum ve bildirme ekleri kesme işaretiyle ayrılır: Kurtuluş Savaşı'nı, Atatürk'üm, Türkiye'mizin, Fatih Sultan Mehmet'e, Muhibbi'nin, Gül Baba'ya, Sultan Ana'nın, Mehmet Emin Yurdakul'dan, Kâzım Karabekir'i, Yunus Emre'yi, Ziya Gökalp'tan, Refik Halit Karay'mış, Ahmet Cevat Emre'dir, Namık ...
İlgili 38 soru bulundu
Cevap: Özel isimlere getirilen -çiğim -ciğim ekleri özel isme bitişik yazılır. Sebebi, özel eklere gelen yapım eklerine gelen çekim eklerinin bitişik yazılmalıdır.
Kişi adlarından sonra gelen akrabalık adlarının ilk harfi, kelime gerçek bir akrabayı ifade etmese de küçük harfle yazılmalıdır.
Günlük hayatta bir samimiyet ve sevgi göstergesi olarak kullanırız “çim” ekini genellikle, örneğin ben eylemciğm, gökhancım gibi bir hitap kullandığımda, o kişiyle, samimi ve tanıdık bir ilişkim olduğu izlenimi olur.
gibi ifadeler günlük konuşma dilinde "-cim" diye telaffuz edilse da aslında "-ciğim"/"-cığım" şeklindedir ve TDK kurallarına göre öyle yazmak gerekir. Zira bu ifadeler -cik ekinin iyelik eki almış halinden başka bir şey değildir. gibi örneklerde ise sert ünsüz benzeşmesi olduğu için "-çiğim"/"-çığım" şeklinde yazılır.
Abiciğim Nasıl Yazılır
Yumuşatma eki her ikisine de gelebilir. Dil Derneği yazım kılavuzuna göre sadece "ağabeyciğim" doğrudur. Bundan, "abiciğim" yazımının yanlış olduğu sonucu çıksa da basılı eserlerde artık "abiciğim" yazımı yaygınlaşmaktadır.
Cim Eki Nasıl Yazılır
gibi ifadeler günlük konuşma dilinde "-cim" diye telaffuz edilse da aslında "-ciğim"/"-cığım" şeklindedir ve TDK kurallarına göre öyle yazmak gerekir. Zira bu ifadeler -cik ekinin iyelik eki almış halinden başka bir şey değildir.
Doğrulanmış Cevap. Merhaba, Cevabımız; >>Anneciğim şeklinde olacaktır.
Bu kelimenin Türk Dil Kurumu üzerinden doğru yazılışı 'çiğ köfte' olarak görülmektedir. Yani çiğ köfte ayrı şekilde yazılır ve bu yazım üzerinden Türkçede kullanılır.
UYARI: Sıra sayıları ekle gösterildiklerinde rakamdan sonra sadece kesme işareti ve ek yazılır, ayrıca nokta konmaz: 8.'inci değil 8'inci, 2.'nci değil 2'nci vb. 10. Üleştirme sayıları rakamla değil yazıyla belirtilir: 2'şer değil ikişer, 9'ar değil dokuzar, 100'er değil yüzer vb.
Bu kelime genellikle Ankaradadır şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı Ankara'dadır şeklinde olmalıdır.
Gezegen ve yıldız adları büyük harfle başlar: Merkür, Neptün, Satürn; Halley vb.
Doğrulanmış Cevap
Cevap: Elif'im şeklinde olmalıdır.
Bir de özel isim olduğu için büyük yazılır. Yani Aliler`e diye yazılmalıdır.
Alim, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan alim kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Türk Dil Kurumu'na (TDK) göre farklı anlamları olan alim kelimesi, Türkçe'de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir.
Dolayısıyla "Ahmetçiğim" yazımı doğrudur. "Ahmet'çiğim", "Ahmetçik'im" gibi yazımlar yanlıştır.
KONYALI KELİMESİNİN ANLAMI
Bu kelime genellikle konyalı, Konya'lı şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı Konyalı şeklinde olmalıdır.
Resmi yazılarda EK'te şeklinde yazılır. EK'te nedir kardeşim? Ek ne zamandır özel isim oldu? Ayrı yazılan -de -da eki de değil oradaki.İsmin hal eklerinden.
Hâlâ kelimesinin doğru yazım şekli hâlâ şeklindedir. Bunun dışındaki yazım şekilleri anlam bütünlüğünü bozduğu için yanlış olarak kabul edilir. TDK verilerine göre hâlâ olarak yazımı doğru olarak vurgulanıyor. Hala şeklindeki yazımı ise birine göre babanın kız kardeşi olarak ifade ediliyor.
TDK ise bu konuda iki ayrı kural koyuyor: 1) Lakap ve unvan durumunda olan akrabalık adları büyük harfle yazılır: Nene Hatun, Gül Baba... 2) Bunlar dışındaki akrabalık adları küçük harfle yazılır: Tülay abla, Ayşe teyzemin...
Cümleler arasında bir harflik boşluk bırakılır. b. Cümle başında ve içinde, özel adlar büyük harfle başlar: - Kişi adları ve soyadları: Ali, Zeynep, Mehmet, Fatma, Ahmet Hamdi Tanpınar…
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri