“5-5,5 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM BENİM İÇİN SÜRPRİZ OLMAZ” Geçen hafta Kozan'da meydana gelen 5,5 büyüklüğündeki depremi hatırlatan Pampal, şöyle devam etti: “Bölgeye depremden sonra hemen gittim. O bölgede yaklaşık 20 yıl önce Akçaluşağı Fayı diye isimlendirdiğim bir fay var. Bir de Bozdoğanuşağı Fayı var.
"Benzer bir deprem 1998'deki Ceyhan depremidir"
O açıklamada da Kozan fayı, Göksun fayının devamı Savrun fayı sıçrayarak Saimbeyli Feke fayına doğru gitmektedir işte bu olan deprem Saimbeyli Feke fayında olan depremdir.
Kahramanmaraş merkezli depremlerin stres yüklediği ileri sürülen Göksun'dan Kozan'a uzanan Savrun Fayı'nda Prof. Dr.
1268 Kilikya depremi, 1268 yılında 60.000'den fazla insanın ölümüne yol açan çok şiddetli bir depremdir. Deprem Güney Ön Asya'daki Kilikya Ermeni Krallığı'nda meydana geldi. Merkez Adana şehrinin kuzeydoğusuydu. O zamanki adıyla Sis yani Kozan'da olduğu sanılmaktadır.
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Kozan'da birkaç ahırın zarar gördüğü bilgisinin olduğunu söyledi. 5,5'lik depremin ardından Kozan merkezli 3 artçı deprem daha kaydedildi. Artçı sarsıntıların ikisinin 2,7 birinin ise 3,2 büyüklüğünde olduğu açıklandı.
İlgili 39 soru bulundu
"Deprem 5 saniye kadar sürdü. Şu ana kadar gelen olumsuz bir ihbar yok. Tarama çalışmaları sürüyor." Ceyhan Kaymakamı Bayram Yılmaz TRT Haber yayınında, Kozan ve Ceyhan'da şu ana kadar olumsuz bir ihbar olmadığını ifade etti.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın (AFAD) verilerine göre, saat 03'43'te merkez üssü Adana'nın Kozan ilçesinde 3.9 büyüklüğünde deprem meydana geldi.
Toplam ekonomik kayıp tahminen 1 milyar US$ dır. Depremde Adana'da 128 Osmaniye'de 7 Mersin'de 4 Hatay'da 5 kişi öldü. Türkiye'nin güney bölgesinde geniş bir alanda hissedildi.
Örnek olarak Adana'da bulunan Seyhan Nehri üzerindeki tarihi taş köprünün 385 yılında Romalılar tarafından yapıldığı ve 1700 yıldır aktif olarak kullanılan dünyadaki nadir yapılardan biri olduğunu biliyoruz. Bu da Adana'da en azından 1700 yıldır 7 ve üzeri yıkıcı bir deprem olmadığını gösterir.
1945 Adana depremi, 20 Mart 1945 tarihinde Adana'nın Ceyhan ilçesinde gerçekleşen 6,1 Mw büyüklüğündeki deprem. Deprem sonucunda 29 kişi öldü ve 131 kişi yaralandı. 328 ev tamamen yıkıldı, 260 ev ise oturulamayacak düzeyde hasar aldı.
Dünyanın en önemli kıta içi aktif transform faylarından biri olan Doğu Anadolu Fay Sisteminin bir parçası olan Kozan fayı Kuzeyde Feke kesimlerine doğru uzanırken fay Kozan ilçesinin güneyinden başlamakta ve İmamoğlu`nun kuzeyinden gecerek DKD - BGB doğrultusunda Mersin`e doğru devam etmektedir.
Kırılma beklediği fayları açıkladı
6 Şubat'ta Elbistan fayının kırılmasıyla bir ucu Göksun Kozan Ceyhan hattındaki kırmızı riskli fay diğeriyse Yeşilyurt'taki fay hattıdır. Mor çizgiler ise kırılan stresini boşaltmış fay hatlarını gösteriyor.
Savrun fayı Kadirli (Adana) - Göksun (K. Maraş) arasındadır. Savrun Fayı ikinci ana şokta kırılan Çardak Fayı'nın doğu ucundan başlar, Göksun güneyinden geçerek Kadirli ilçesine kadar uzanır. Fay, 20 km ve 40 km uzunluğundaki 2 fay segmentinden yapılıdır.
Naci Görür, "Adana bölgesi hala hassasiyetini koruyor. Daha büyük ve daha küçük deprem olacaktır. Belli bir süreye kadar belli bir sıklıkla olacaktır" dedi.
25 Temmuz 2023 tarihinde Adana'nın Kozan ilçesinde ilki saat 08.44'te ve ikincisi saat 10.57'de olmak üzere 5,5 ve 4,4 büyüklüğünde deprem yaşanmıştı. Adana bölgesine ilişkin riskleri daha önceden vurguladığını belirten Prof. Dr.
Savrun fayı Kadirli (Adana) - Göksun (K. Maraş) arasındadır. Savrun Fayı ikinci ana şokta kırılan Çardak Fayı'nın doğu ucundan başlar, Göksun güneyinden geçerek Kadirli ilçesine kadar uzanır. Fay, 20 km ve 40 km uzunluğundaki 2 fay segmentinden yapılıdır.
AFAD'ın geçtiği son bilgiye göre Adana'nın Kozan ilçesinde 5.5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. AFAD'ın aktardığı son dakika verisine göre; deprem 11.27 kilometre derinliğinde bir deprem meydana geldi. Prof. Dr.
Adana'nın 6.3 şiddetindeki bir depremle perişan olmasına sadece 20 saniye yetti. Bu süre içinde başta kentin güney kesimindekiler olmak üzere, çok sayıda ev çöktü, duvarlar çatladı.
Feke, İmamoğlu, Karaisalı, Karataş, Kozan, Pozantı, Saimbeyli, Sarıçam, Seyhan, Tufanbeyli, Yumurtalık ve Yüreğir gibi ilçeleri bulunuyor. Adana'da geçmişte oluşan depremler incelendiğinde üç ana fay zonu dikkat çekmektedir. Bunlar ise Ecemiş Fay Zonu, Karaisalı-Karsantı Fay Zonu ve Karataş-Osmaniye Fay Zonu'dur.
Mersin ve çevresinde çoğunlukla 3 ile 4 büyüklük arasında bir yoğunlaşma olduğunu ve bu fayların parçalı ve küçük olması nedeniyle Kuzey Anadolu'da olduğu kadar büyük ölçekli ve yıkıcı deprem üretecek bir enerji birikimine sahip olmadığını aktardı.
6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinin ardından sabah saat 08.442te gerçekleşen merkez üssü Adana Kozan olan 5,5 şiddetindeki deprem paniğe neden oldu.
Çevre illerde oluşabilecek şiddetli depremlerde, özellikle Mersin'in sahil kesimi maalesef olumsuz etkilenecek. Bu da bir gerçek ve buna dikkat çekilmesi gerekiyor" dedi.
CAN YA DA MAL KAYBI YOK
Adana Valisi Süleyman Elban'dan depreme ilişkin sosyal medya hesabından bir açıklama yaptı. Gelişmeleri takip ettiklerini söyleyen Elban, "Şu ana kadar 112 Acil İhbar hattına can ve mal kaybına ilişkin herhangi bir ihbar yapılmamıştır." dedi.
Buna göre il olması beklenen ilçeler sıralandı. İl olacak ilçeler arasında Adana'nın Kozan ilçesi de yer alıyor.
Japonya'nın doğu kıyılarının açıklarında meydana gelen 7.3 şiddetindeki depremin ardından Miyagi bölgesini vuran bir metre yüksekliğinde tsunami oluştu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri