Esasında aracın muayeneden geçebilmesi için stepne şarttır; üstelik stepne olmayışı “ağır kusur” kapsamındadır ve yeniden vize işlemi gerekir.
Havalı Frenler, Mekanik Freni Sistemi, Kontrol bağlantı Uçları, Frenlerin Serbestliği, Yay Kurmalı El Fren Sistemi, Direksiyon, Görüş alanı, Dikiz Aynası, Camlar, Aydınlatma, Kısa Huzmeli Far, Park Lambası, Geri Vites Lambası, Dörtlü İkaz Sistemi, Elektrik Kabloları: Hafif Kusurlu Sayılır.
Ağır Kusurlu:
Yapılan muayene sonrasında aracın, tamire ihtiyaç duyulacak derecede eksiklerinin tespit edilmesi halidir.
Stepne lastiklerin tamamen belirli olmamakla birlikte, ömrü diğer lastikler gibi uzun değildir. Ayrıca sürüş güvenliği için de uzun süreli olarak kullanılması tavsiye edilmemektedir. Diğer lastik tiplerinden daha küçük boyutlu olarak üretilen stepnelerin ortalama kullanım süresi 50-80 km olarak tavsiye edilmektedir.
Standart oto lastik boyutlarına bakıldığında stepnenin biraz daha küçük olduğu hemen fark edilir. Zaten burada amaç, araçta fazla yer kaplamayacak ama zorunlu hallerde de yolda bırakmayacak bir önlem sunmaktır. Stepne lastik, normal kullanım için değil; geçici kullanım içindir.
İlgili 28 soru bulundu
Tüvtürk stepne hafif mi yoksa ağır kusur mu? Cevabımız evet. Araç muayenesinde stepne zorunludur ve stepne olmaması ağır kusur sayılmaktadır ve vize tekrar gerekmektedir.
Muayene sırasında araçta yedek lastik bulunmaması ağır kusur olarak kabul edilmektedir. Dolayısıyla araç muayeneden geçemez.
Cevap: Merhaba. Mini stepnelerimiz 16 janttır. Eğer jant aralığı uygunsa 5*98 aracınız için uyumludur.
Araç hızının sınırlandırıldığı stepne lastiklerin üzerinde hız sınırları belirtilmektedir. Normal sürüş lastiklerinin aksine acil durumlar için tasarlanan bu lastikler ile 80 km/s hızın üzerine çıkmamaya özen göstermelisiniz. Aynı şekilde bazı yedek lastiklerin uzun süre kullanılmamasına da dikkat etmeniz gerekiyor.
Mini stepne lastik türünün ölçülerine gelecek olunursa mini stepne ölçüleri normal olarak kullanılan bir araçta 225-17' dir. Mini stepnede bu ölçü değeri değişiklik göstererek 110- 16'dır. Bu stepnenin ağırlığı ise 7 veya 8 kg ağırlığındadır.
Ulaştırma Bakanlığı Kara Ulaştırması Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Nesip Kemaloğlu, araç muayenesindeki kusurların derecelendirilmesi ile ilgili tekrar bir çalışma yaptıklarını ve uzun farlardaki kusurların ağır kusur olmaktan çıkartılarak hafif kusur kapsamına alındığını söyledi.
Kusurlu frenler, eksik veya çalışmayan emniyet kemerleri, ön cam çatlağı, arızalı silecek suyu pompası, elektrik aksamı ve kalorifer sistemindeki arıza, şase ve kaporta çürükleri gibi nedenlerle araçlar "emniyetsiz" veya "ağır kusurlu" sayıldığından muayeneden geçemiyor.
Muayenesi yapılan araçlar muayeneden geçemedikleri takdirde kendilerine 1 aylık süre tanınmaktadır. Aracın 1 aylık süre içerisinde eksikliklerini tamamlayıp gelmesi gerekmektedir.
Araç muayenede ilk yardım çantası yoksa bu durum “hafif kusur” olarak kabul edilir. Aynı şekilde yangın tüpü ve reflektörün bulundurulmaması da “hafif kusur”dur. Buna rağmen, araç ilk yardım kiti bulundurmak hayati bir durum olduğu unutulmamalıdır.
Bir kişi aynı takvim ayı içinde vekâlet veya yetki belgesi olmaksızın 4 adet araç hakkını, 4 adet şahıs veya 4 adet tüzel kişilik aracını muayeneye getirerek kullanamaz. 4 adetlik hak, aynı takvim ayı içinde 2 şahıs ve 2 tüzel kişilik aracı için ayrı ayrı kullanılabilir.
Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanlığı, 16 Ocak 2019 tarihi itibari ile milyonlarca sürücüyü ilgilendiren önemli bir uygulamayı hayata geçirdi. Yapılan düzenlemeyle, eskiden "ağır kusur" olarak sürücünün karşısına çıkan egzoz emisyon ölçümleri, kusurlar tablosu güncellenerek artık hafif kusur kapsamına alındı.
Kısa sırt derinliğine sahip hafif lastiktir. Gerek standart gerekse de geçici yedek lastik çeşitlerinden daha küçüktür ve daha yüksek şişirilme basıncı gerektirir - genellikle 4,1 bar (60 psi).
Farklı yöndeki lastiklerin patlaması, aracın farklı tepkiler vermesine sebep olabilir. Örneğin arka lastiğiniz yüksek hızda patlar ise, otomobilin dengesi bozulacaktır. Arka lastiğin patlaması, ön lastiğe nazaran kaza riskini fazlasıyla arttırır. Eğer ki ön lastiğiniz patlar ise direksiyon aniden sertleşir.
Araç lastik ömrü için yapılan araştırmalar ise ortalama mesafenin 30.000 ile 100.000 km arasında olduğunu gösterir. Ancak aracınızı sürekli "normal" yol yüzeylerinde kullandığınızda lastiklerin ortalama ömrü yaklaşık 65.000 km'dir.
Stepnesiz Araç Muayeneden Geçer mi? Esasında aracın muayeneden geçebilmesi için stepne şarttır; üstelik stepne olmayışı “ağır kusur” kapsamındadır ve yeniden vize işlemi gerekir.
Stepnenin olmaması durumunda aracın yolda kalma riski yüksektir. Çünkü zarar gören lastikle trafikte ilerlemek çok büyük riskler doğurabilir. Araçta stepne olmadığında trafik güvenliğini ve sürücü güvenliğini sağlamak için lastiği zarar gören aracın çekici ile taşınması zorunlu hale gelir.
stepnenin amacı sizi en yakın tamir noktasına kadar götürecek kadar lastik görevi görmesidir. bagajda yer kapladığı alanı standart lastik gibi düşünürseniz ince olmasının sebebini de anlarız. ilave olarak stepne ile yüksek hızlara çıkmamak gerektiğini de hatırlatmak isterim.
Aracınız için uygun görülmeyen ölçülerde ki lastikler sürüş güvenliğinizi tehlikeye atacağı için araç muayenesinden geçemez. Araç muayenelerinde lastik ebatlarınız kadar lastiklerinizin son durumuna da bakılmaktadır. Diş kalınlıkları 1,6 mm altında ise araç muayenesinden geçmesi imkansızdır.
Tam Boy Uyumlu Stepne
Aracınızda kullandığınız dört lastikle tamamen aynı boyutlarda ve yapıda bulunan yedek lastiğe denir. Tam boy eşleşen stepne kullanan sürücüler genellikle 4 lastik almak yerine 5 lastik alırlar ve beşinciyi stepne olarak kullanırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri