B Grubuna; memur, koruma ve güvenlik görevlisi, hemşire, mühendis, psikolog, sosyolog, mimar, ebe gibi kadrolar örnek verilebilir.
KPSS B Memurluk (Lisans) Kadroları
A Grubu kadrolarından farklı olarak tüm lisans bölümleri B Grubu kadroları oluşturur. Mühendis, mimar, veteriner, psikolog, sosyolog, hemşire, ebe vb. tüm lisans kadrolarıdır.
B Grubu Lisans kadrolarına P3, B Grubu Ön Lisans kadrolarına P93, ortaöğretim mezunlarına ayrılan B grubu kadrolara ise P94 puan türü ile atama yapılmaktadır. Bu puanlar 2 yıl geçerlidir. Örneğin, 2018 KPSS B (Lisans) puanı 2020 KPSS sonuçları açıklanana kadar geçerlidir.
KPSS-B, Türkiye'de devlet kadrolarına personel almak amacıyla yapılan Kamu Personeli Seçme Sınavı sonucuna göre yapılan bir atama ve kadro türüdür. Kpss'de lise, önlisans ve lisans mezunları Kpss B sınavına katılırlar. Sınav 2 senede bir olur.
Bilindiği üzere B grubu (Düz memurluk) Lisans-Ön lisans ve Ortaöğretim mezunlarının katıldığı bu sınav iki yılda bir yapılıyor ve iki yıl boyunca geçerli oluyor. Sadece çiftli yıllarda yapılan düz memurluk yani Kpss B- Grubu neden iki yılda bir yapılıyor bu sorunun cevabı maalesef yoktur.
İlgili 37 soru bulundu
2023-KPSS Alan Bilgisi oturumlarının 29-30 Temmuz 2023, 2023-KPSS ÖABT'nin 6 Ağustos 2023, tarihlerinde yapılacaktır. A Grubu kadrolarından farklı olarak tüm lisans bölümleri B Grubu kadroları oluşturur.
KPSS B Grubu Yaş Sınırı
KPSS B Grubu sınavları da ÖSYM tarafından gerçekleştirilir. Bu sınava girenler için herhangi bir üst yaş sınırı yoktur ancak alt yaş sınırı 18'dir.
i- Genel kültür ve genel yetenekten oluşan KPSS-B kadrolarına yönelik sınav. ii- Genel kültür ve genel yeteneğe ek olarak eğitim bilimlerini de içeren KPSS-Öğretmenlik sınavı. iii- Genel kültür ve genel yeteneğe ek olarak alan bilgisini (İktisat, Muhasebe, Maliye vb) de içeren KPSS-A sınavıdır.
KPSS-B grubu sınavı çift yıllarda (2 yılda bir) ÖSYM tarafından yapılmaktadır. Bu sınava ortaöğretim, ön lisans, lisans mezunları girebilir. KPSS-B grubu mesleklerinden birine atanmak isteyen adaylar çift yıllarda yapılan sınava katılmak zorundadır.
Kpss lisans b grubu puanları 2 yıl geçerli. 2022 yılında girilen sınavın puanı açıklandıktan sonra 2024 yılı kpss lisans b grubu puanları açıklanana kadar geçerli.
2. KPSS B Memurluk (Lisans) Kadroları Nelerdir? Mühendis, mimar, veteriner, psikolog, sosyolog, hemşire, ebe vb. tüm lisans kadroları KPSS B kadrolarıdır. Kaymakam, müfettiş, uzman, denetmen ve kontrolör yardımcılığı gibi kadrolar ise KPSS A kadrolarıdır.
KPSS B Grubu Konuları
Bu grupta toplam 12 soru vardır. Bu kapsamda Türkçe, matematik, Coğrafya, Tarih ve vatandaşlık soruları bulunmaktadır. Genel olarak Türkçe konu başlıkları arasında; Fiiller ve fiilde çatı, sözcükte anlam, sözel mantık, ses bilgisi, cümlede anlam, cümlenin öğeleri ve yazım kuralları bulunmaktadır.
2016 yılından beri kamuda KPSS B sınavına ek olarak sözlü sınavla kamu personeli alınıyor. Seçim öncesinde Erdoğan, kamu personeli alımlarında “görevin getirdiği zorunluluklar dışında” mülakat uygulamasının kaldırılacağını vaat etti.
KPSS B grubu sınavı 2 yılda bir uygulanır. KPSS'de her adayın girmesi gereken ortak sınav Genel Kültür ve Genel Yetenek sınavıdır. Adaylar Genel Kültür ve Genel Yetenek sınavı sonrası AÖBT, Eğitim Bilimleri, DHBT ve Alan Bilgisi sınavlarına girmeye hak kazanırlar. 2023 KPSS Ne Zaman?
KPSS'DE TERCİH YAPABİLMEK İÇİN KAÇ PUAN ALMAK GEREKİR? KPSS'de 60 puan aldıysanız tercih yapabilirsiniz fakat devlet dairelerinde memur olarak çalışmak isteyen adayların atanmak için en az 70 puan seviyesine erişmesi gerekiyor.
Tersine temeli sağlam olmayan birisine 12 ay bile az gelmekte bazen. Yapılacak en önemli şey; deneme sınavı çözün ve net sayınıza göre bir çalışma programı oluşturun. Buna rağmen, son 2-3 ayda yeterli ve doğru bir çalışmayla, doğru kaynaklarla sınavı kazanabilirsiniz.
KPSS B sınavında Genel Yetenek (Türkçe - Matematik), Genel Kültür (Tarih - Coğrafya - Vatandaşlık Bilgisi) bulunmaktadır. Öncelikle gününüzü verimli ders çalışarak geçirmeniz sizin için en önemli adımlardandır.
Düz Memur Ne İş Yapar? Düz memur, çalıştığı kamu kuruluşunda temel bilgisayar kullanma becerilerini gerektiren görevlerden ya da kurumun çeşitli hizmetleri sağlamak amacıyla yaptığı saha faaliyetlerinden sorumludur.
Yapılan anket sonuçlarına göre birçok kişi şimdiye dek yapılan en zor KPSS'nin 2009 yılına ait olduğu söylendi. Kesin bir netliği olmadan yapılan ankette yorumlarda en çok 2009 yılının söylenmesi adayların en çok zorlandığı senenin 2009 yılı olduğu yönündeydi.
Polis adayları, KPSS lisans sonuçları sayfasında P3 puan türüne odaklanacak. Polis alımı başvurularında kullanılacak puan türü P3 olacak. KPSS P3 PUAN TÜRÜ NEDİR? KPSS P3 puan türü Genel Kültür ve Genel Yetenek testlerinin eşit oranda ağırlığa sahip olduğu, Lisans B Grubu kadroların atamasında kullanılan puan türüdür.
KPSS sınavına girip öğretmen olmak isteyen vatandaşlar KPSS P3 puan türü hesaplaması yapmalıdır. P21 puan türü ile Öğretmenlik alımları yapılmaktadır. KPSS ÖABT sınavına katılmayanlar P10 türünden değerlendirilirken, ÖABT sınavına katılan adaylar P121 puan türüyle başvuru yapacak.
KPSS B memurluk kadroları için sınav ÖSYM tarafından 2 yılda bir çift yıllarda (2020,2022,2024...) yapılmaktadır. Bu kadrolara girmek isteyen lisans mezunu adaylar 2020 yılının Haziran ayında; Lise - Önlisans mezunu adaylar ise aynı yılın Ekim ayında sınava girmeleri gerekmektedir.
Üst yaş sınırı yok
Ancak genel olarak ilanların yüzde 90'ında üst yaş sınırı yer almamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri