Özetlemek gerekirse; KPSS A Grubu içinde çalışacak kişiler için (denetmen, uzman, kaymakam adayı ya da müfettiş) 18 yaşını doldurmuş ve 35 yaşını aşmamış olmak aranan şarttır. KPSS B Grubu içerisinde çalışmak isteyenler için (doktor, öğretmen, psikolog, hemşire vb.) herhangi bir yaş sınırı aranmaz.
KPSS B grubunda ise yaş sınırı bulunmamaktadır. 2023 yılında da memur olma yaş sınırı değişmemiştir. 35 ve 40 yaş sınırı, KPSS A Grubu ve KPSS B Grubu için geçerli olmaya devam etmektedir. Kamu personeli olarak çalışmaya başlamak için 35 ve 40 yaş sınırlarını doldurmamış olmak aranan şartlar arasındadır.
Özellikle devlet memurluğu kapsamına çoğu meslek grubu üzerinden yaş sınırı olmadan KPSS'ye giriş yaparak devlet memuru olma imkanı elde edilebilir. Ancak askeriye, polis ya da bu gibi farklı meslek grupları doğrultusunda 35 ya da 40 gibi yaş sınırları olduğunu söylemek gerekir.
KPSS-B grubu sınavı çift yıllarda (2 yılda bir) ÖSYM tarafından yapılmaktadır. Bu sınava ortaöğretim, ön lisans, lisans mezunları girebilir. KPSS-B grubu mesleklerinden birine atanmak isteyen adaylar çift yıllarda yapılan sınava katılmak zorundadır.
ÖSYM tarafından yapılmakta olan KPSS B Grubu için sınavın ardından alınan puana göre atama için başvuruda bulunacak olan kişiler için yaş sınırı koyulmamıştır.
İlgili 17 soru bulundu
Merkezi yerleştirmeye esas yönetmeliğin ek-3. madde hükmü gereğince üst yaş sınırı konulmamaktadır.
İşte devlet memurluğunda yaş sınırı; KPSS A grubu için ilgili yasalarca belirlenen yaş sınırı 18'ini doldurmuş ve 35 yaşını aşmamış olmak (Uzman yardımcılığı, denetçi yardımcılığı, müfettiş vb. meslekler) KPSS B gurubu için ise ilgili yasalarca herhangi bir yaş sınırı konulmamıştır.
KPSS-B kadrolarına alımlar çift yıllarda yapılır. Bu nedenle; A Grubu Kadrolar ile Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmen Kadrolarına başvurmayacak adayların tekli yıllarda (örn : 2021 , 2023 v.s) KPSS'ye girmeleri etkili olmamaktadır. B grubu atamalarında çift yıl puanları kullanılmaktadır.
Müfettiş, uzman, denetmen ve kontrolör yardımcılığı kadroları dışındaki her kadro KPSS-B kadrosudur. Bu çerçevede, düz memurluk, kurum avukatlığı, mühendis, tekniker, teknisyen, memur, psikolog, mimar, veteriner vb. tüm kadrolar KPSS-B kadrolardır.
2. KPSS B Memurluk (Lisans) Kadroları Nelerdir? Mühendis, mimar, veteriner, psikolog, sosyolog, hemşire, ebe vb. tüm lisans kadroları KPSS B kadrolarıdır. Kaymakam, müfettiş, uzman, denetmen ve kontrolör yardımcılığı gibi kadrolar ise KPSS A kadrolarıdır.
657 sayılı Kanunun “Memuriyete girişte yaş” başlıklı 40 ıncı maddesinde “Genel olarak 18 yaşını tamamlıyanlar Devlet memuru olabilirler.
Memurluk yaş sorunu burada da gündemdedir. KPSS A grubundaki gibi, 40 yaşını aşmayanlarda istenen puanın alınmasından sonra, 40 yaşına kadar atanma hakları bulunur. Yaş sınırı bulunmayan memur ilanlarına 40 yaş üzeri bireyler başvuru da bulunabilir. Ancak yaş sınırı belirtilmiyorsa başvuru yapamazlar.
Birçok memur alımında 35 yaş sınırı veya 40 yaşını doldurmamış olmak aranan şartlar arasındadır. 657 sayılı devlet memurları kanunu 40. Maddesi gereğince alım ilanlarında yaş alt ve üst sınırlaması getirilmeyen her kadroda yaş şartı olmayan memur çalıştırılabilir.
Memur olma yaş sınırı 2023 yılında değişmedi. 35 ve 40 yaş sınırı, KPSS A Grubu ve KPSS B Grubu için hala geçerliliğini koruyor. Devlet memuru olabilmek için 35 ve 40 yaş sınırlarını doldurmamış olmak kamu personeli olarak çalışmaya başlamak için aranan şartlar arasında.
2023-KPSS Alan Bilgisi oturumlarının 29-30 Temmuz 2023, 2023-KPSS ÖABT'nin 6 Ağustos 2023, tarihlerinde yapılacaktır.
Yani, 2023 yılında memur olmak isteyenlerin de 18 yaşından büyük, 35 veya 40 yaşından küçük olmaları lazım. Bu yaş sınırı, KPSS A Grubu ve KPSS B Grubu için geçerlidir.
2023-KPSS Alan Bilgisi oturumlarının 29-30 Temmuz 2023, 2023-KPSS ÖABT'nin 6 Ağustos 2023, tarihlerinde yapılacaktır. A Grubu kadrolarından farklı olarak tüm lisans bölümleri B Grubu kadroları oluşturur.
KPSS B Memurluk (Lisans) Kadroları
A Grubu kadrolarından farklı olarak tüm lisans bölümleri B Grubu kadroları oluşturur. Mühendis, mimar, veteriner, psikolog, sosyolog, hemşire, ebe vb. tüm lisans kadrolarıdır.
KPSS-B, Türkiye'de devlet kadrolarına personel almak amacıyla yapılan Kamu Personeli Seçme Sınavı sonucuna göre yapılan bir atama ve kadro türüdür. Kpss'de lise, önlisans ve lisans mezunları Kpss B sınavına katılırlar. Sınav 2 senede bir olur.
KPSS-A grubunda taban puan, her kurumun açacağı sınava göre değişmektedir. Başvurabilir mi? KPSS'ye lisans düzeyinde girenler A grubu kadroların giriş sınavlarına başvurunun yanı sıra, B grubu kadrolara ve Eğitim Bilimleri Sınavına da katıldıkları takdirde öğretmenlik yerleştirmelerine de başvurabilirler.
Yapılan anket sonuçlarına göre birçok kişi şimdiye dek yapılan en zor KPSS'nin 2009 yılına ait olduğu söylendi. Kesin bir netliği olmadan yapılan ankette yorumlarda en çok 2009 yılının söylenmesi adayların en çok zorlandığı senenin 2009 yılı olduğu yönündeydi.
2023 KPSS sınavına girmek isteyen adayların öncelikle belirli bir eğitim seviyesine sahip olmaları gerekmektedir. 23 Temmuzda yapılacak olan KPSS sınavına lisans mezuniyt sonrası eğitim seviyelerine sahip olan bireyler KPSS'ye girebilir.
Memur olma yaş sınırı ise yasa tarafından konulmaktadır. Devlet memurluğu için birçok alımda otuz beş yaşını doldurmamış veya da kırk yaşını doldurmamış olmaları istenmektedir. Tabi bu durum kurumdan kuruma göre farklılık gösterebilir hatta bazı kurumlar memur alımında yaş sınırı aramamaktadır.
-2022 yılı Kamu Personeli Seçme Sınavından (KPSS-P94) en az 40 puan almış olmak, -Son başvuru tarihi itibariyle 18 yaşını tamamlamış, 35 yaşından gün almamış olmak, -Görevini devamlı yapmasına engel olabilecek herhangi bir hastalığı bulunmamak.
Siirt. Bursa'da yaşayan Füsun Kankılıç, oğluna ders çalıştırırken aldığı kararla eğitimini sürdürerek 42 yaşında öğretmen olmayı başardı. 2 çocuk annesi 43 yaşındaki Kankılıç, 7 yıl önce Seviye Belirleme Sınavı'na (SBS) hazırlanan oğluna ders çalıştırırken 20 yıl ara verdiği eğitimini sürdürme kararı aldı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri