Ormanlarda izin verilen ve ocak yeri olarak belirlenen yerler dışında ateş yakmak veya izin verilen yerlerde yakılan ateşi söndürmeden mahalli terk etmek yasaktır. Ve belirtilen fiilleri işleyenler hakkında bir yıldan üç yıla kadar hapis ve adli para cezası uygulanır.
Kasten orman yakmak suçundan ise 10 yıldan az olmamak üzere hapis ve 1000 günden 10 bin güne kadar adli para cezası uygulanabiliyor. Devletin güvenliğine karşı kurulmuş örgüt faaliyeti çerçevesinde ormanları yakma suçuna, müebbet hapis ve 20 bin günden 25 bin güne kadar adli para cezası verilebiliyor.
Madde-1) Her türlü ormanlık alanlarda; mangal, semaver vb. ateşli piknik yapılması, dilek feneri, meşale, havai fişek vb. yangın çıkmasına sebep olabilecek malzemeler sokulması, kullanılması yasaktır. Ancak Resmi Tescilli korunan alanlar ve piknik/mesire alanlarında kontrollü piknik yapılması serbesttir.
(I) Meydan,cadde,sokak,yol,köprü, kaldırım, park, pazaryeri, mezarlık, ve boş alanlarda,dere ve çay kenarlarında ateş yakmak yasaktır.
2 aşama vardır: Ateş yakma yasağı olduğunda orman ve arazilerde ve buralara yakın yerlerde ateş yakamazsınız. Ancak kendi bahçenizde mangal vb. gibi aletlerde ve bazı kamuya açık alanlarda bulunan sabit mangal alanlarında mangal yapabilirsiniz.
İlgili 39 soru bulundu
2872 sayılı Çevre Kanununun Ek-1 inci maddesinin (c) bendinde; "Anız yakılması, çayır ve meraların tahribi ve erozyona sebebiyet verecek her türlü faaliyet yasaktır." denilmekte ve aynı Kanunun 20 nci maddesinin (l) bendi gereğince "anız yakanlara her dekar için 20 YTL idari para cezası verilir.
Alo 174 İhbar ve Şikayet.
Madde 3 —6831 sayılı Orman Kanunu'nun 31. ve 32. Maddesi kapsamında olanlar başta olmak üzere, orman içi ve orman bitişiği köyler mahalleler ve ormanla ilişiği olmayan köyler/mahallelerde anız, bağ-bahçe, meyvelik ve tarla temizliği gibi nedenlerle ağaç, dal ve her türlü bitki örtüsünün yakılması yasaktır.
Geçmiş yasakların kaldırılmasıyla bugün ormanlara giriş ya da ateş yakmaya yönelik herhangi bir yasak bulunmuyor.
Önümüzdeki günlerde oluşabilecek olağanüstü hava halleri nedeniyle yangınların artabileceği değerlendirilerek mangal, semaver, ateş yakılabilecek mesire ve piknik alanları dışındaki ormanlık alanlara giriş ve çıkışlar 1 Haziran 2023 tarihinden itibaren ikinci bir emre kadar yasaklanmıştır.
Komşuluk hukukunun yanında balkonda mangal yakmanın sonuçları Türk Ceza Kanunu'na göre de suç teşkil edebilecektir. Zira balkon gibi, site gibi alanlarda ateş yakmanın olumsuz neticeleri kitleleri etkileyebilir.
2-6831 sayılı Orman Kanunu'nun 76. maddesinde yer alan hüküm uyarınca, orman alanları içerisinde 05.07.2023 tarihinden 30.09.2023 tarihine kadar mangal, semaver, ateş yakılması yasaktır.
PİKNİK VE MESİRE ALANLARI DIŞINDA ATEŞ YAKMAK YASAKLANDI
Bu alanlar dışındaki ormanlık alanlarda mangal yapmak, tüp kullanmak, nargile ve her türlü ateş yakmak kesinlikle yasaklanmıştır.
Apartmanda Mangal Yakmak Yasak Mıdır? İlk olarak, balkonda mangal gibi özel olarak tanımlanmış bir yasaklama bulunmamaktadır. Ancak, Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 18. maddesi gereği, kat malikleri apartmanın bağımsız veya ortak kullanım alanlarını kullanırken birbirlerini rahatsız edemezler.
Toplantıda alınan kararlara göre Valiliğin belirlediği alanlar dışında mangal ve ateş yakılamayacak.
Orman Yakma Suçunun Affı Var Mıdır? Orman yakma suçu hukukumuzda af çıkartılamayacak tek suçtur. Anayasa'da: “Ormanlara zarar verebilecek hiçbir faaliyet ve eyleme müsaade edilemez.
Maddesi ile 5442 sayılı İl İdaresi kanununun 9. ve 66. Maddeleri, İç İşleri Bakanlığının 2023/5 sayılı genelgesi uyarınca 31 Ekim 2023 tarihine kadar ormanlara giriş yasaklanmıştır" denildi.
3- 2.Maddede belirtilen yerler ve koşullar dışındaki ormanlarda piknik ateşi, çoban ateşi, avcı ateşi vb her türlü ateşin yakılması; mangal, semaver, piknik tüpü, barbekü vb. kullanarak ateşli veya ateşsiz piknik yapılması yasaktır.
ANTALYA Büyükşehir Belediyesi Sarısu ve Topçam piknik alanlarında mangal yasağı sona erdi.
Apartmanda mangal yakmak gibi özel olarak tanımlanmış bir yasaklama bulunmamaktadır. Ancak Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 18. maddesi gereği kat malikleri apartmanın bağımsız veya ortak kullanım alanlarını kullanırken birbirlerini rahatsız edemezler. Bu kapsamda değerlendirildiğinde apartmanda mangal yapmak usulen yasaktır.
Mangal tabanına kağıtları ve uçları bir araya gelecek şekilde ince kuru çıra ya da ağaç parçalarını koyup iyice tutuşmasını sağlayın. Oluşan ateşin üzerine kömürleri yerleştirin ama hızla değil. Kömürleri ateşi söndürmeden mangala eşit aralıklarla koyun. İlk etapta çıkan duman fazla olacak.
Mangal ve semaver yakmak, çadır kurmak, alkollü içecekler ile içeriye girmek yasaktır.
155 ihbar hattı aranarak polis merkezine şikayet kaydı açabilirsiniz. Bağlı bulunduğunuz belediyenin zabıta bölümünden şikayetçi olabilirsiniz. Alo 181 hattını arayarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığına şikayet bırakabilirsiniz. Son olarak Sulh Hukuk Mahkemesine dilekçe vererek dava açabilirsiniz.
Mangal yapan komşu, apartman yönetimine veya site yönetimine şikayet edilebilir. Yönetim ilgili kişiye bir uyarıda bulunabilir. Eğer sorun devam ediyorsa bu durum tutanak altına alınır.
Çadırı oluşturmaya ince dalları dizerek başlamak ateşin daha hızlı tutuşmasına destek oluyor. Bir kibrit veya çakmak yardımıyla ince dalları tutuşturarak kamp ateşinizi yakabilirsiniz. Ateş tutuştuktan sonra ince dalların üzerine daha kalın dal ve odunları yerleştirerek yaktığınız ateşi güçlendirebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri