ÖABT öğretmen kadroları için girilen bir sınavdır. Öğretmenlik alan bilgisi testi sınavı lisans düzeyindedir. ÖABT İmam Hatip Lisesi Meslek Dersleri Öğretmenliği sınavına girebilmek için mezun olmak ya da sınavının geçerliliği süresince mezun olmak gerekmektedir.
Mezunların DİB'in bünyesindeki bu kamu görevlerine gelebilmeleri için KPSS ve DHBT (Din Hizmetleri Alan Bilgisi Testi) sınavlarına girerek yeterli puanları almaları gerekmektedir. İlahiyat mezunları Kariyer.net sitesi aracılığıyla açık pozisyonları değerlendirebilir.
KPSS-Öğretmenlik, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı olan eğitim kurumlarında kadrolu olarak öğretmenlik yapmak isteyen tüm adayların girmesi gereken sınavdır. Eğitim Fakülteleri ve Fen Edebiyat Fakültelerinden mezun olan adaylar bu sınava girebilir.
2023-KPSS, sadece A Grubu Kadrolar ve Öğretmen Kadroları için yapılacaktır. Sınav, lisans düzeyindedir. Öğretmen kadroları için bu sınava başvuran adayların, sınavın Genel Yetenek-Genel Kültür ile Eğitim Bilimleri oturumlarına ve alanlarına bağlı olarak Öğretmenlik Alan Bilgisi Testine (ÖABT) katılmaları zorunludur.
Öğretmen atamasında aşağıda belirtilen 18 branştaki öğretmen adaylarına Genel Yetenek, Genel Kültür ve Eğitim Bilimleri testlerinin yanı sıra uygulanan, adayların alanlarındaki bilgi seviyelerini ve alan eğitimi becerilerini ölçen sınavdır.
İlgili 30 soru bulundu
Kamu kurum ve kuruluşlarının, A Grubu ve Millî Eğitim Bakanlığı öğretmenlik kadrolarına ilk defa atanacakların geçerli bir KPSS puanına sahip olmaları zorunludur. KİMLER ALAN BİLGİSİ SINAVINA GİRMELİ? Eğitim Bilimleri oturumlarına ve alanlarına bağlı olarak Öğretmenlik Alan Bilgisi Testine (ÖABT) katılmak zorundadır.
Lisans eğitimi tamamlandıktan sonra KPSS sınavına girilmeli ve yüksek puan almaları gerekmektedir. Daha sonra öğretmenlik alımları başlamaktadır. Puan yeterli ise ve mülakattan başarılı geçilir ise atama gerçekleştirilir.
2023 ÖABT DKAB Soru Sayısı Nedir? Sınav Süresi Kaç Dakika? Bu 75 adet sorunun %20'lik kısmı yani 15 tanesi Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği alan eğitimi konularından, %80'lik kısmı yani 60 tanesi ise Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi Öğretmenliği Alan Bilgisi konularından oluşacaktır.
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni Olmak İçin Hangi Eğitimi Almak Gerekir? Din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmeni olmak için, üniversitelerin dört yıllık eğitim veren Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği bölümlerinden lisans derecesi ile mezun olma şartı bulunmaktadır.
ÖABT öğretmen kadroları için girilen bir sınavdır. Öğretmenlik alan bilgisi testi sınavı lisans düzeyindedir. ÖABT İmam Hatip Lisesi Meslek Dersleri Öğretmenliği sınavına girebilmek için mezun olmak ya da sınavının geçerliliği süresince mezun olmak gerekmektedir.
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği lisans bölümü mezunu olan kişiler diplomaları sayesinde direkt olarak işe başlama hakkı kazanır. İlahiyat bölümlerinden mezun olan adayların öğretmenlik yapabilmesi için Pedagojik Formasyon eğitimini başarıyla tamamlaması gerekir.
Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT) 2 Ekim'de saat 10.15'te, ÖABT İmam-Hatip Lisesi Meslek Dersleri Alanı Sınavı ise 14.45'te yapılacak. ÖSYM, 2022-KPSS Lisans Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT) giriş belgelerinin erişime açıldığını duyurdu.
Özellikle ilahiyat mezunları öğretmen olup olamayacağına dair bilgi almaya çalışmaktadır. Bu doğrultuda formasyon almak suretiyle ilahiyat fakültesi mezunları, din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenliği yapma şansı elde etmek mümkün. Aynı zamanda İmam Hatip Lisesinde meslek derslerine girme şansı bulunuyor.
Sınav 2 senede bir olur.
ÖABT Sınıf Öğretmenliği Testinde; Temel Matematik, Genel Biyoloji, Kimya, Genel Coğrafya, Türkiye Coğrafyası ve Jeopolitiği, Türk Dili Çocuk Edebiyatı, Genel Fizik, Uygarlık Tarihi, Türk Tarihi ve Kültürü konuları yer almaktadır.
Alan Bilgisi 1. gün oturumları 29 Temmuz'da 2. gün oturumları 30 Temmuz'da uygulandı. KPSS Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT) oturumu 6 Ağustos 2023 tarihinde düzenlenecek.
2023 yılı itibari ile 311 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni maaşları 13490 TL'dir. En düşük Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni maaşı 11400 TL iken, en yüksek Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni maaşı 23170 TL'dir.
İlahiyat Fakülteleri mezunları da öğretmenlik meslek bilgisi kazandıran ek bir eğitim (Tezsiz Yüksek Lisans veya pedagojik formasyon gibi) almaları halinde Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni olarak atanabilirler.
Sınav ortaöğretim/ön lisans için 2 yılda bir yapılmaktadır. Ön lisans ve Ortaöğretim (Lise) KPSS sınavları sadece çift yıllarda yapılır örneğin:2018,2020,2022,2024 gibi yıllar da yapılır. Sınav sonuçları ise sınav tarihinden itibaren iki yıl geçerli sayılır.
Kamuda öğretmenlik görevini icra etmek isteyen adayların katılım sağlayacağı KPSS ÖABT sınavı, ÖSYM tarafından gerçekleştirilecek. Tüm gözler şimdi 2023 KPSS etabının son oturumu olacak ÖABT'nin tarihinde.
SINAV ÜCRETLERİ
KPSS Genel Yetenek-Genel Kültür Oturumu/Eğitim Bilimleri Oturumu (Her Bir Oturum İçin): 150,00 TL. KPSS Alan Bilgisi Sınavları (Her Bir Oturum İçin): 100,00 TL. ÖABT (Her Bir ÖABT Alanı İçin): 150,00 TL.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri